Pot prietenii să ne strice relația de cuplu?

  • Publicat:
Pot prietenii să ne strice relația de cuplu?
Sursa foto: Shutterstock @wavebreakmedia

Cu toții avem prieteni. Cu toții ne dorim relații. Înainte să fim iubiți, avem nevoie să fim ascultați. Atunci când suntem într-o relație, vrem să ne împărtășim sentimentele cu cei apropiați. Însă, pe cât de benefice sunt relațiile de prietenie, pe atât de toxice pot deveni pentru relația de cuplu, mai ales când „prietenul” e doar de fațadă.

Despre influența prietenilor în viața de cuplu ne vorbește în continuare Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală, specialist în relații de cuplu și familie, pe care îl puteți urmări și pe Instagram @profukool.

Prietenii ne vor răul?

Aș spune „nicidecum”, dar reformulez și spun că… „în general nu”. Prietenii autentici ne susțin, ne vor realizați pe toate planurile și echilibrați.

Care este problema, atunci?

De cele mai multe ori, noi suntem problema. Este firesc să avem propriile furtuni din care transmitem aproape în direct.

Vom fi obiectivi? Nu. Vom spune greșelile noastre? Nu. Ce alt rezultat am putea avea?

Prietenii destramă relația de cuplu?

Nu prietenii ne destramă relațiile, ci noi facem asta, fiind propulsați de ei. Ce au la bază prietenii noștri? De cele mai multe ori, ce le mărturisim noi.

Nu sunt foarte dese cazurile în care unul dintre parteneri își va suna cel mai bun prieten și va spune greșelile amândurora.

Fiind prinși în mrejele conflictului/ problemei, vom spune ce ne convine, deciziile noastre fiind aproape luate. Avem nevoie doar de un buton de „confirmă” și… voilà!

Poate interveni gelozia din partea prietenilor?

Aici vorbim despre cu totul altceva. Da, firește. Mulți dintre noi avem câte un prieten care zâmbește cu jumătate de gură atunci când îi povestim o bucurie din viețile noastre.

Într-o astfel de situație, trebuie să comunicăm deschis, să îi spunem că relația de prietenie ar trebui să se bazeze pe cu totul alte principii.

Sunt bine-venite sfaturile prietenilor?

Întotdeauna! Dar și mai bine este să aplicăm filtrul rațiunii și să ne dăm seama noi înșine dacă am fost onești cu ei, dacă le-am prezentat situația cum a fost de fapt.

Dacă îi mințim, vom primi un sfat greșit, sfat care duce la o decizie greșită. De ce am face asta? Ne-am autosabota.

Ce facem cu sfaturile nesolicitate?

Nu ar trebui să existe. Dacă nu ți s-a cerut ajutorul, de ce l-ai oferi? Dacă sunt persoane care nu știu să-l ceară, atunci avem circumstanțe atenuante. Și când primim sfaturi, să ne asigurăm că le-am cerut.

Și cei care ne înconjoară au păreri, și-au modelat anumite trăsături ale partenerilor noștri și tind să fie mai mult decât subiectivi. Din păcate, aceste sfaturi nu ajută, ci deteriorează relația.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân