Gelozia: salvează şi ucide!

Gelozia este o emoţie pe care fiecare dintre noi a încercat-o cel puţin o dată difuz sau intens. A întărit alianţe, a creat inspirându-i pe marii artişti ai lumii în operele lor, a purtat războaie şi a făcut crime.
  • Publicat:
Gelozia: salvează şi ucide!

Gelozia este o emoţie pe care fiecare dintre noi a încercat-o cel puţin o dată difuz sau intens. A întărit alianţe, a creat inspirându-i pe marii artişti ai lumii în operele lor, a purtat războaie şi a făcut crime.

Gelozia înseamnă comparaţie, suferinţă, vulnerabilitate, ambivalenţă, conflict între dragoste şi ură. Să aflăm mai multe despre ea!

În forma ei adaptativă, ne susţine în lupta pentru perpetuarea speciei şi în selecţia genică. Eficienţa rezidă în confirmarea interesului şi a iubirii partenerului, în întreţinerea şi revitalizarea relaţiilor sau în descurajarea infidelităţii.

Se pare că stimulii declanşatori pentru reactivitatea emoţională sunt diferiţi, femeile devenind geloase faţă de infidelitatea emoţională, iar bărbaţii faţă de infidelitatea sexuală.

Fiind asociată cu pierderea persoanei importante, persoanele geloase manifestă un grad crescut de reactivitate fiziologică, creşterea tensiunii arteriale, creşterea ritmului cardiac, agitaţie, transpiraţie, frică, furie, excitaţie sexuală sau alterarea gândirii raţionale.

În forma ei morbidă, gelozia poate fi un criteriu simptom pentru tulburarea de personalitate obsesiv compulsivă, TOC sau în alte tulburări psihice. Gelozia nu are vârstă pentru că riscul de a pierde ceva există permanent în viaţa noastră.

Femeile au un contact mai sincer cu propriile emoţii, le declară mai des, iar incidenţa agresiunilor sau a crimelor făcute în numele geloziei este cu mult mai mică decât la bărbaţi.

Când nu este patologică, gelozia este uşor gestionabilă şi are legătură cu o ameninţare reală, situându-se în limitele autocontrolului, reacţia fiind una proporţională, fără comportamente cu risc distructiv sau autodistructiv.

Când este patologică, gelozia este de cele mai multe ori resimţită faţă de ameninţări false, inexistente, răspunsul emoţional fiind unul disproporţionat, greu de controlat şi cu un grad evident de risc.

Persoanele geloase trăiesc stări de anxietate crescută, sunt obosite, iritabile, au deficit de concentrare a atenţiei, sunt conflictuale, au porniri distructive şi predispuse la depresie. Gelozia slăbeşte echilibrul psihic.

În tulburările psihice, în special în tulburările de personalitate şi consum de alcool sau alte droguri, este foarte probabil să apară violenţă.

Gelozia este descrisă ca fiind foarte dureroasă, iar efortul de a o controla este epuizant. Afectează persoană geloasă, partenerul de cuplu, viaţa de familie, efectele ei putându-se extinde în toata dinamica existenţei.

Când există dovezi ale infidelităţii sau când partenerul de cuplu a fost infidel în trecut, poţi explica gelozia. Dar de cele mai multe ori, gelozia este nefondată şi apare pe fondul unei stime de sine scăzute, a nesiguranţei, a fricii de a nu fi abandonat, a sentimentului de inferioritate faţă de partener, din teama de singurătate, toate acestea având un efect coroziv asupra relaţiei de cuplu, deteriorând-o semnificativ.

Gelozia este de multe ori factorul determinant în despărţiri sau divorţuri. Este important să acceptăm emoţiile, să aducem dovezi concrete care să ne confirme sau să ne infirme temerile şi să înţelegem motivele reale care ne stârnesc gelozia.

Să fim preocupaţi şi să facem diferite activităţi pentru a ne stimula stima de sine. Să ne concentrăm atenţia asupra lucrurilor frumoase din viaţa noastră dar şi din viaţa de cuplu. Să comunicăm cu partenerul, să vorbim despre temerile noastre, să construim împreună amintiri.

Cuplurile rezistă în timp dacă partenerii obţin beneficii pe termen lung, securitate, respect, sentimente de împlinire, satisfacerea nevoii de apartenenţă.

Soluţii anti-gelozie

Pentru combatere şi autocontrol, există un exerciţiu care mie una îmi place foarte mult. Îţi faci un program şi în fiecare zi, timp de 15 minute şi doar în acele 15 minute, îţi faci griji şi gânduri legate de problema pe care o ai. Totul e pe principiul ”succesul se obţine mai uşor, dacă te concentrezi asupra lucrurilor care doreşti să se întâmple şi nu asupra lucrurilor de care îţi este frică şi pe care nu vrei să le trăieşti”.

Autor: Simona Ghinea, Psihoterapeut Metropolitan Hospital 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce tip de femeie preferă bărbaţii?
Ce tip de femeie preferă bărbaţii?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân