Dragoste nebună vs. iubire: Care este diferența?

Dragostea nebună este doar o senzație de euforie care trece, în timp ce dragostea poate dura o viață. Descoperă care sunt diferențele dintre dragoste nebună și iubire și cum îți poți seama de prezența celor două în relația ta!
  • Publicat:
Dragoste nebună vs. iubire: Care este diferența?
Infatuare vs. iubire: Care este diferența? Sursa foto: Shutterstock

De cele mai multe ori, oamenii confundă dragostea nebună cu iubirea. Dacă ești într-o nouă relație romantică și nu cunoști bine persoana, dar crezi că este perfectă și ai sentimente intense pentru ea, probabil că te afli în perioada de îndrăgostire până peste cap. Când ești dedicat cuiva la un nivel profund, vă simțiți confortabil împreună și există intimitate reciprocă, încredere și respect, cel mai probabil există cu adevărat sentimentul de iubire.

Care este diferența dintre pasiune intensă și iubire?

Cum îți poți da seama dacă este vorba de iubire adevărată sau o perioadă scurtă de pasiune intensă? Există numeroase indicii. Nu poți fi pe deplin în ambele stări în același timp, deși este posibil să le experimentezi pe ambele în aceeași relație.

La începutul relației, dacă te simți hipnotizat de nouă persoană din viața ta sau dacă crezi că între voi este așa numita „dragoste la prima vedere”, cel mai probabil este vorba de pasiune.

Aceasta este caracterizată prin senzații precum euforie, trăiri iraționale, dorință intensă și superficialitate. Aflați într-o nouă relație, mulți oameni tind să spună că sunt „bolnavi în iubire” și că inima le bate rapid într-un minut, apoi sunt deprimați în următorul. Totodată, calitatea somnului lor se diminuează sau pofta de mâncare dispare. În timpul momentelor de pasiune, s-ar putea să te confrunți cu o frecvență cardiacă crescută și să te simți atât excitat, cât și anxios din cauza eliberării de norepinefrină.

Cu toate acestea, când iubești, vezi viața printr-o perspectivă diferită. Ai ajuns să cunoști atât calitățile persoanei de lângă tine, cât și defectele acestuia, iar partenerul tău este și el conștient de intențiile tale.

Interesant este că cei care se iubesc au adesea și o prietenie minunată. O cercetare științifică cu privire la valoarea prieteniei în cadrul relațiilor romantice a constatat că partenerii care au dezvoltat în prima parte a relației lor o relație de prietenie puternică au fost mai afectuoși unii cu ceilalți și mai dedicați decât cei care nu se considerau prieteni.

Rezultatele studiului au arătat că aprecierea acestei componente de prietenie a unei relații este un predictor puternic pozitiv al iubirii, satisfacției sexuale și angajamentului romantic.

Care sunt semnele ce indică dragoste pasională și iubire?

Dacă dorești să distingi cei doi termeni ușor de confundat, te invit să descoperi semnele ce depistează rapid dacă te afli în etapa de pasiune nebună sau în cea de iubire.

Iată semnele care indică perioada de dragoste pasională:

  • Le spui prietenilor tăi și persoanelor apropiate din viața ta că ești îndrăgostit până peste cap
  • Ajungi rapid să dorești persoana și chiar devii obsedat
  • Ești amețit, te gândești mult la ea și ești anxios când nu te afli în preajma ei
  • Prezinți deseori manifestări fizice precum palmele transpirate și fluturi în stomac
  • Îți creezi fantezii în minte despre momentele în care veți fi unul lângă celălalt
  • Idealizezi asupra persoana și crezi că este perfectă
  • Aveți o relație superficială

Iată care sunt semnele comune ce indică prezența iubirii:

  • Le spui prietenilor despre intențiile tale serioase referitoare la persoana în cauză
  • Sentimentele tale se amplifică treptat
  • Te simți mulțumit de această persoană și în largul tău atunci când nu este prin preajmă
  • Ești fericit atunci când o vezi, nu devii agitat, anxios sau confuz
  • Creezi scenarii reale și deloc exagerate despre viitorul vostru împreună
  • Ai o viziune realistă asupra persoanei și o iubești în ciuda defectelor și imperfecțiunilor sale
  • Aveți o relație profundă bazată pe intimitate comună, vulnerabilitate și încredere.

Surse: verywellmind.com, menshealth.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân