5 pași pentru a transforma o dispută în cuplu într-o discuție constructivă

  • Publicat:
5 pași pentru a transforma o dispută în cuplu într-o discuție constructivă
Sursa foto: pexels

Indiferent câtă înțelegere există într-un cuplu, nu poți fi ferit de micile divergențe, de certuri sau de discuțiile în contradictoriu. Și este bine să fie așa, nu trebuie mereu să se ajungă la un numitor comun. Important este să existe diferențe, dar să știm să le adaptăm armonios relației. Iată câteva strategii pentru a transforma o ceartă în cuplu într-o discuție constructivă. 

Cum să nu te mai cerți cu partenerul

Focusul nu trebuie să fie pe a avea dreptate, ci pe a rezolva conflictul

Când ne certăm cu partenerul de cuplu, avem tendința de a-i aduce celuilalt reproșuri, de a-l învinovăți, de a-l răni chiar dacă îl iubim. De fapt, aceasta este o formă involuntară de a ne apăra.

Ei bine, într-o astfel de discuție trebuie să ne stucturam punctele de veedere și argumentele, și nu să ne rănim omul drag. Nu întâmplător l-am ales să ne stea alături.

Citește și: 5 metode simple prin care poți dezamorsa conflictele în mod eficient

Nu permite nemulțumirilor să se adune

Din lipsa dispoziției și timpului, deseori permitem nemulțumirilor și frustrărilor să se adune. Sau din dorința de a stopa conflictele. Total greșit. Ele se vor aduna și va fi doar o chestiune de timp ca totul să degenereze într-un imens scandal, presărat cu tot soiul de reproșuri și soldat chiar cu despărțire.

Nu lăsa, așadar, problemele să se adune. Discută-le punctual atunci când apar și soluționează totul la timp.

Dacă v-ați aruncat vorbe grele, cereți-vă scuze unul în fața celuilalt

Cu toții greșim. Însă e bine să nu facem greșeli ireparabile. Nu arunca cuvinte pe care să nu le poți lua înapoi. Nu răni la mânie, furie sau în momentele vulnerabile. Și dacă se întâmplă să o faci,admite-ți greșeala, cere-ți scuze. Și încearcă să nu mai repeți. În fond, o vorba nepotrivită destabilizează o relație. E ca o farfurie pe care o spargi în bucăți și încerci să o repari. Nu va mai fi la fel!

Citește și: Conflictele în cuplu: ce le generează

Nu ieși prematur din conflict și nu lăsa discuția în aer

Fie că te-ai săturat de ceartă și vrei să o închei sau pur și simplu să pleci, fie că alegi să asiști pasiv la ce îți spune celălalt, tot o formă de ignorare se numește. Nu este nimic mai greșit sau mai puțin constructiv să ai o astfel de atitudine.

Răspunde tuturor întrebărilor partenerului, concluzionează și nu lăsa niciodată o discuție în van. Nu e sănătos pentru niciunul dintre voi!

Evita cuvintele „niciodată”, „întotdeauna” sau „mereu”

La nervi cu toții avem tendința să exagerăm, iar aceste cuvinte nu fac decât să alimenteze un conflict și să ducă discuția într-un punct dificil de controlat. Partenerul, la auzul acestor cuvinte, va intra în defensivă și se va apăra, va reacționa, fie se va retrage. Iar niciunul din comportamentele voastre nu va avea un efect constructiv.

Surse: Gott Man, Time, Find A Psychologist

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân