3 declarații de dragoste care ascund, de fapt, co-dependența în relația de cuplu

  • Publicat:
3 declarații de dragoste care ascund, de fapt, co-dependența în relația de cuplu
Sursa foto: shutterstock

Îți spune că nu poate trăi fără tine? Nu te entuziasma prea tare, poate  fi un semn subtil de co-dependență, și nu de iubire. Analizează cu maximă atenție vorbele, dar mai ales comportamentul partenerului tău! Și fii atentă la aceste 3 fraze!

Topul celor 3 declarații care arată, de fapt, că există co-dependență în cuplu și nu iubire autentică

Mă completezi!

Da, sună atât de frumos. Însă ideea de a avea pe cineva care să ne completeze se poate dovedi cât se poate de toxică. Dacă partenerul tău îți spune des că ești ceea ce îi lipsește și că îl completezi, s-ar prea putea să îți transmită altceva de fapt. Și anume că stima să de sine este scăzută și că este dependent de atenția, validarile și prezența ta. Tradu acest comportament.

Tu ești motivul fericirii mele, fără tine nimic nu e la fel!

„Mă faci cel mai fericit” poate fi atât de romantic la un primă ascultare, însă este o declarație extrem de nocivă. De fapt, ea nu exprimă iubirea pură, autentică, reală, ci dependența totală de partenerul de cuplu.

Citește și: Dragoste autentică sau iubire toxică: în ce fel de relație te afli?

În cazul acestui „Alături de tine, sunt cel mai fericit” se ascunde de fapt „Când nu sunt cu tine, nu sunt fericit nici cu mine!” 

În altă ordine de idei, el pune propria stare de bine în mâinile tale, ceea ce pe termen lung, va eroda relația și va fi extrem de nesănătos nu doar pentru el, dar și pentru tine în egală masură.

Nu pot să trăiesc fără tine!

Acesta este un big red flag. O afirmație atât de puternică și de sensibilă, dar care indică un singur lucru: dependență în cuplu la cote alarmante.

Potrivit specialiștilor în relațiile de cuplu, co-dependența își are rădăcinile cel mai adesea în mediile familiale ce au încurajat acest pattern nesănătos. De pildă, ajuns la maturitate, un fiu poate deveni co-dependent în relația de cuplu din pricina unor părinți care i-au ghidat traiectoria și s-au implicat în toate ariile vieții sale.

Citește și: Dependența față de partener

Surse: Focus on the family, Psych Central, EveryDay Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân