Tratamente benefice pentru tulburarea de alimentație excesivă

Tulburarea de alimentație excesivă
  • Publicat:
Tratamente benefice pentru tulburarea de alimentație excesivă

Tulburarea de alimentație excesivă poate provoca suferințe semnificative. Este înfricoșător să fii controlat de pofta de a mânca, iar pierderea controlului îi poate face pe unii dintre oameni să simtă rușine, vinovăție și dezgust de sine. Consecințele medicale, cum ar fi creșterea excesivă în greutate, diabetul și colesterolul crescut afectează sănătatea.

Tulburarea aceasta prezintă provocări și pentru tratament. Terapia cognitiv-comportamentală și interpersonală sunt pilonii de bază ai tratamentului psihoterapeutic. Unele medicamente au alte efecte secundare, precum creșterea ritmul uicardiac și a tensiunii arteriale sau pot provoca somnolență și are efecte secundare cognitive.

Studii despre tulburarea de alimentație excesivă

Pentru a afla mai multe despre modalitățile de tratare a tulburării de alimentație excesivă, cercetătorii au ales să studieze două tratamente pentru obezitate: terapia comportamentală de slăbire (BWL) și naltrexonă-bupropion.

„BWL” este o terapie comportamentală care nu necesită pregătire de nivel superior pentru a fi practicată, a fost studiată pe larg pentru pierderea în greutate și este eficientă în a ajuta persoanele supraponderale să piardă în greutate. Câteva studii au arătat, de asemenea, că această terapie poate reduce alimentația excesivă pentru persoanele cu tulburare de alimentație excesivă, susținând în același timp scăderea în greutate, studiile arătând rate de remisie de până la 74% pentru alimentația excesivă și 5,1% pentru pierderea în greutate.

Terapia comportamentală de slăbire implică stabilirea obiectivelor, monitorizarea aportului alimentar și a activității, controlul stimulilor pentru a reduce factorii declanșatori și rezolvarea problemelor. Încurajează reducerea moderată a caloriilor la 1.500 de calorii pe zi, îmbunătățind calitatea nutriției, inclusiv reducerea grăsimilor și activitatea fizică de 30 de minute de cinci ori pe săptămână.

Naltrexona-bupropionă este o pilulă combinată care a fost aprobată pentru tratamentul obezității și s-a dovedit că promovează pierderi medii în greutate de până la 6 kg. Avantajele acestui medicament față de unele dintre celelalte pastile de slăbire includ o pierdere mai mare în greutate (comparativ cu orlistat și liraglutidă). Dezavantajele sunt că nu poate fi luat cu pastile opioide pentru durere și prezintă un risc de tensiune arterială crescută, ritm cardiac, convulsii și inflamație hepatică. De asemenea, este evidențiată o avertizare pentru risc crescut de sinucidere; unii oameni experimentează unele simptome de depresie. Cele două medicamente acționează împreună pentru a crește activitatea neuronilor pro-opiomelanocortin, ceea ce reduce apetitul.

În cadrul studiului, 136 de persoane cu tulburare de alimentație excesivă (80% femei, vârsta medie 47, indicele de masă corporală mediu 37) au fost randomizate într-unul din cele patru grupuri: placebo, naltrexonă-bupropionă, „BWL” plus placebo și „BWL” plus naltrexonă-bupropionă. (32 mg/zi de naltrexonă și 360 mg/zi de bupropion, ambele cu eliberare susținută) timp de 16 săptămâni.

Rezultatele consumului excesiv de alimente au arătat rezultate promițătoare pentru ambele tratamente: 31 la sută au încetat consumul de alimente cu medicamente, 37 la sută s-au oprit cu „BWL” plus placebo, 57 la sută dintre oameni s-au oprit din grupul care a primit ambele tratamente active și doar 18 la sută s-au oprit doar cu placebo.

Atât medicamentele, cât și terapia au fost, de asemenea, eficiente pentru pierderea în greutate. În timp ce doar 12 la sută au pierdut mai mult de 5 la sută din greutatea lor corporală în grupul placebo, 19 la sută au pierdut mai mult de 5 la sută doar prin mediere, 31 la sută cu BWL și placebo și 38 la sută când au primit ambele tratamente active.

Concluzii

În ceea ce privește naltrexona-bupropion, în studiile anterioare despre obezitate, ratele de abandon pe termen lung pentru acest medicament sunt mari, ajungând la aproape 50 la sută după un an de tratament. Acest lucru este valabil și pentru celelalte medicamente pentru pierderea în greutate, care ar putea să nu ofere o scădere în greutate pentru multe persoane. De asemenea, ratele de succes pe termen lung pentru BWL nu sunt la fel de bine stabilite.

Pentru persoanele cu tulburare de alimentație excesivă, creșterea în greutate după pierderea în greutate poate fi periculoasă: greutatea revine rapid odată cu alimentația excesivă, iar oamenii pot fi prinși într-un cerc vicios al dietei de tipul „yo-yo”.

În plus, aceste tratamente ar putea oferi ceva nou de care domeniul are mare nevoie. Tulburarea de alimentație excesivă este adesea tratată în programele de tulburări de alimentație care nu încurajează pierderea în greutate ca scop.

Pare promițător că atât terapia comportamentală de scădere în greutate, cât și naltrexona-bupropion ar putea fi considerate opțiuni de tratament pentru persoanele care încearcă să se recupereze din tulburarea de alimentație excesivă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being