Terapia prin scris te poate ajuta să îți redobândești sănătatea psihică după o traumă

Terapia prin scris poate elibera repercusiunile traumei.
  • Publicat:
Terapia prin scris te poate ajuta să îți redobândești sănătatea psihică după o traumă

Terapia prin scris este o tehnică eficientă ce îi poate elibera pe cei ce au trecut printr-o trauma emoțională. Mai ales dacă a fost ținută secret, o traumă poate declanșa probleme de sănătate mentală și fizică.

 În anii ‘80, psihologul social James Pennebaker a început să se ocupe de studiul traumei, realizând o serie de cercetării care examinează modul în care oamenii își exprimă simptomele – și percepțiile lor asupra simptomelor lor. El a realizat un sondaj pe 800 de studenți, iar dintre cele 80 de întrebări pe care le-a adresat, una dintre ele a fost legată de suferirea unei traume sexuale înainte de vârsta de 17 ani. Aproximativ 15% dintre elevi au răspuns pozitiv la această întrebare. Acești studenți au raportat, de asemenea, rate mult mai mari de simptome fizice și emoționale și vizite la medic decât cei care au răspuns nu. Iată ce concluzii au mai urmat.

În interviurile și studiile ulterioare, Pennebaker a aflat că problema nu era atât în jurul experienței traumatice în sine, ci mai degrabă în faptul că acești oameni au simțit că trebuie să ascundă ceea ce li s-a întâmplat. Ei au ascuns experiența de la alții și în mare măsură, au îngropat-o în adâncul sufletului. Erau reticenți să discute despre asta, ezitând să deschidă cutia pandorei și să se uite înăuntru la ceea ce simțeau cu adevărat.

Pennebake a dezvoltat o teorie de lucru: Păstrarea unui secret este o formă de inhibiție activă. Dacă păstrarea secretului unei traume contribuie la o sănătate mai precară, Pennebaker s-a gândit că o confesiune, realizată într-un mediu sigur, a acestor povești ar putea ajuta. Totuși, să vorbim despre trauma noastră cu altcineva este complicat, din cauza fricii, stigmatizării sau presiunilor sociale care inhibă libertatea de a ne dezvălui întreaga poveste.

Terapia prin scris poate ajuta la eliberarea de traumă

El a proiectat un studiu în care a cerut unor grupuri de studenți să scrie despre o experiență traumatică pe parcursul mai multor zile, în timp ce alții dintr-un grup de control au scris despre subiecte superficiale. El i-a instruit pe cei din grupurile de scriere expresivă să scrie despre gândurile și sentimentele lor în jurul celei mai traumatizante experiențe din viața lor. I-a încurajat să se scufunde cu adevărat și să-și exploreze cele mai profunde emoții. I-a asigurat că toate scrisurile lor erau complet confidențiale, că ortografia, structura propoziției și gramatica nu contau. Pennebaker a văzut că cei care foloseau scrierea expresivă în jurul traumei au avut mult mai puține vizite la centrul de sănătate din campus decât cei care au scris povești banale.

Numeroase studii care folosesc aceeași paradigmă de scriere sau confesiune/ terapie prin scris confirmă că atunci când accesăm în mod intenționat poveștile personale și emoționale prin scriere, acest lucru ajută la reducerea bolilor mentale și fizice.

Beneficiile scrierii expresive

Pennebaker a petrecut mai bine de 30 de ani studiind modul în care transmiterea gândurilor și sentimentelor noastre pe hârtie poate îmbunătăți sănătatea mintală și fizică. Munca lui a arătat cum scrisul îi poate ajuta pe cei care se simt singuri să dea un nume sentimentelor, să se conecteze la nevoile lor și să proceseze evenimente traumatice. Zeci de studii realizate de Pennebaker au constatat, de asemenea, că scrierea expresivă poate reduce tensiunea arterială, scădea nivelul hormonilor de stres, reduce durerea, îmbunătățește funcția imunitară și atenuează depresia, în același timp sporind conștientizarea de sine, îmbunătățind relațiile și crește capacitatea noastră de a face față provocărilor. .

Nonficțiunea creativă – un termen umbrelă pentru genuri precum autobiografiile și eseul personal – este o altă formă de scriere expresivă. Prin actul scrisului, autorul își propune să învețe despre el însuși. Adesea, cele mai bune eseuri și memorii încep prin a pune o întrebare, iar autorul își scrie, de fapt, de unul singur, drumul către răspuns.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”