Te frustrezi că te-ai îngrășat? De ce punem atâta presiune să slăbim și să arătăm tineri – opinia psihologului

Să arătăm cât mai perfect - nu neapărat cât mai ”ca noi” este dictonul industriei de frumusețe și wellness. Însă este ceea ce corpul și sufletul nostru au nevoie?
  • Publicat:
Te frustrezi că te-ai îngrășat? De ce punem atâta presiune să slăbim și să arătăm tineri – opinia psihologului
Psiholog, psihoterapeut și mamă Andrada Tache vorbește despre antrenamentul copiilor de succes, foto arhivă

Psihologul și psihoterapeutul Andrada Tache din Germania, mamă a 3 copii, vorbește deschis despre presiunea pe care o are societatea asupra corpului nostru și blocajele psihologice ce pot apărea. De ce ținem cu ardoare să arătăm ca în reviste când asta presupune să nu mai avem timp de a ne conecta cu noi înșine? De ce vrem să arătăm cât mai tineri, când dialogul nostru intern nu este chiar unul armonic? Vrem să fim împăcați cu exteriorul dar ce facem cu sufletul?

 

Nu este ușor să îți revii și la forma fizică și la forma mentală pe care o ai înainte de a deveni mamă. Mamă de un copil sau poate chiar de doi, trei copii. Iată scrisoarea deschisă a psihologului român din Germania despre presiunea ce ne-o punem pe umeri spre a atinge standarde de revistă. ”Ce am învățat de când am rămas primă dată însărcinată în ianuarie 2016 și până acum, în iulie 2023, când am revenit la forma mea fizică din 2016, însă când încă muncesc spre a reveni la condiția mea fizica ideală?”

Nu acceptăm îmbătrănirea și asta ne ocupă tot timpul

”Există o wellness culture care pornește din hustle culture și din teama de a îmbătrâni (de a muri), ce ne monopolizează și contaminează viețile în mod toxic. Presiunea de a nu îți arata vârsta, de a nu îmbătrâni jalnic și resemnat, ne împinge pe muchia bisturiului sau sub seringi nesfârșite. Presiunea de a face lucruri importante și cât mai multe pe zi duce la obsesia pentru sport, pentru a te alimenta așa-zis corect, de a ține fasting-ul la modă, de a ține regimuri nesfârșite fără lapte, fără carne, fără gluten, fara x și fără y, pentru că e ca și cum nu ai grijă de tine dacă nu le faci pe toate, nu-i așa? La fel cum dacă nu ești într-un ritm alert de-a lungul unei zile în care bifezi frenetic sarcini absurde, cât mai dificile posibil, e ca și cum stai degeaba, nu faci nimic, nu ai valoare.”

De ce fugim de noi înșine, oare?

”Nu ne facem timp pentru noi, să stăm pur și simplu fizic și psihic cu noi, în liniște și în odihnă, fără să fim stimulați de ceva. Fie că facem binge pe Netflix, fie că ascultăm muzică, fie că sunăm pe cineva etc, constant fugim de noi înșine. Nu ne facem timp pentru familie, prieteni, pentru hobby-uri, pentru partener, pentru suflet, pentru acel NIMIC care ne lipsește. Pur si simplu să fim. Toate astea ne îndepărtează de noi, de vocea corpului nostru pe care nu o mai auzim. Ne îmbolnăvim și ajungem de azi pe mâine la urgențe, luptând pentru viețile noastre despre care credeam că sunt tare sănătoase.”

Consultant de specialitate: Andrada Tache,

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Furia – controleaz-o sau te va controla
Furia – controleaz-o sau te va controla
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân