Subconştientul sau “îngerul păzitor” al minţii noastre

Neurologia arată că subconştientul ne controlează 95 % din viaţa noastră, iar psihologii susţin că în primii şase ani de viaţă, mintea subconştientă este mult mai puternică decât mintea conştientă.
  • Publicat:
Subconştientul sau “îngerul păzitor” al minţii noastre

Mintea umană poate fi considerată cu uşurinţă una dintre cele mai mari mistere ale lumii. Psihologi, filozofi, mari gânditori, cercetători, oameni de ştiinţă, teologi – toţi au căutat (şi încă o fac) cu fascinaţie să dezlege misterele complexe ale minţii umane.

Ceea ce acum câteva secole părea o idee prea îndrăzneaţă, azi s-a transformat într-o  credinţă şi o căutare continuă: cea mai mare putere din lume este în mintea noastră, şi dacă dobândim abilitatea de a programa această incredibilă forţă, ne putem transforma personalitatea şi putem crea miracole în viaţa noastră. Existenţa unei minţi subconştiente este marea promisiune pentru a atinge performanţe extraordinare.

În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, subconştientul este activ zi şi noapte, indiferent dacă acţionăm asupra lui sau nu şi controlează toate funcţiile corpului, cum ar fi respiraţia, bătăile inimii şi chiar sistemul nostru nervos. Neurologia arată că subconştientul ne controlează 95 % din viaţa noastră, iar psihologii susţin că  în primii şase ani de viaţă, mintea subconştientă este mult mai puternică decât mintea conştientă.

“Creierul uman este format din 90 de miliarde de celule nervoase ţinute împreună de miliarde de puncte de conexiune numite sinapse, iar oamenii de ştiinţă speculează că un creier uman poate deţine la fel de multe informaţii pe cât deţinea întreg internetul în jurul anului 2007. O informaţie care ar putea fi şocantă, având în vedere cât de des uităm pe unde ne-am lăsat lucrurile sau ce am mâncat aseară la cină.

Tot ceea ce preia subconştientul este prin intermediul mesajelor. Vorbeşte în imagini, sentimente şi metafore. Răspunde la vizualizarea a ceea ce doreşti, dar va comunica şi înapoi cu imagini şi metafore sub formă de vise, vânătăi şi “coincidenţe”. Mintea subconştientă ia totul literal, exact aşa cum vede şi simte. Aşa se explică de ce la filmele de groază ne sare inima din piept de frică deşi ştim că este doar un film. Iată un alt moment bun să conştientizezi diferenţa de putere dintre conştient şi subconştient”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

Comunicarea dintre subconştient şi mintea conştientă este bidirecţională

Specialistul afirmă că, de fiecare dată când avem o idee sau o emoţie, o amintire sau o imagine din trecut, aceasta este mintea subconştientă care comunică minţii noastre conştiente. Comunicarea inversă nu este atât de banală şi se realizează folosind principiul autosugestiei.
“Comunicarea dinspre conştient spre subconştient este dificilă, deoarece nu poate fi niciodată finalizată în lipsa emoţiilor. Doar gândurile care sunt transmise cu emoţii puternice, autentice pătrund în subconştient. Şi doar gândurile care sunt susţinute de o emoţie puternică rămân acolo. Primul tău pas în valorificarea puterii subconştientului este să ne străduim să eliminăm gândurile încărcate cu emoţii negative. De asemenea, e timpul să începem să fim mai atenţi la modul în care vorbim cu noi înşine şi emoţiile care ne însoţesc gândurile”, explică Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză

Cum ne răspundem Subconştientul la mesaje?

Temerile noastre adesea tind să devină realitate, mai ales atunci când suntem foarte emoţionaţi în privinţa lor. Acesta este motivul pentru care vorbirea negativă cu sinele poate produce astfel de efecte dăunătoare.

“Există o poveste din popor despre îngerul păzitor care este cu noi în permanenţă. Când ne spunem „viaţa este îngrozitoare”, acesta ne va ajuta să luăm decizii pentru o viaţă fără prea multe împliniri. Când spunem „jobul nostru este plictisitor”, ne vom menţine mereu lipsit de chef şi motivaţie – ne va oferi un job plictisitor. Şi când spunem „nu-mi place cum arăt”, ne va ajuta să vedem mereu în oglindă un corp urât. Şi va continua să ne împlinim toate aceste dorinţe, pentru că suntem încărcaţi de credinţe şi emoţii puternice (tristeţe, dezamăgire, regret, autoamăgire). Îngerul nostru păzitor este Subconştientul”, conchide hipnoterapeutul Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân