Semne și simptome ale lipsei iubirii de sine

De la relația cu propria noastră persoană pleacă toate celelalte relații din viața noastră.
  • Publicat:
Semne și simptome ale lipsei iubirii de sine
Foto Shutterstock

Despre importanța iubirii de sine și despre depistarea semnalelor ce pot arătă că nu ne iubim pe noi înșine am stat de vorbă cu un consilier pentru dezvoltare personală, specialist în activitatea de coaching, NLP master Cristina Andreea Stan, autor al cărții ”Vrei să iubești? Începe cu tine!”

CSÎD: Cum îți dai seama că nu te iubești?

Cristina Andreea Stan: Cred că cel mai bun indicator este chiar ceea ce simțim, modul în care ne simțim. Dacă nu te iubești și, automat, nu te accepți, vei resimți această povară pe umerii tăi – că trebuie să faci mai mult, să demonstrezi mai mult, să demonstrezi că ești bun, că meriți iubire. Şi niciodată nu va fi suficient, vei simţi mereu că trebuie să faci mai mult şi mai mult. 

Lipsa iubirii de sine – semne și simptome

CSÎD: Ce alte simptome ale lipsei de iubire de sine mai sunt?

Cristina Andreea Stan: Nu poți accepta ideea că meriți această iubire pur și simplu pentru că ești tu, fără să fii nevoit să lupți pentru a câștiga asta. Sau poate ai vrea să te ocupi mai mult de tine, conștientizezi importanţa acestui lucru, însă imediat te simți vinovat, pentru că nu ești obișnuit să te pui pe primul loc – așa ai fost învățat, că a te iubi și a te prioritiza este egoism.

De ce e bine să refuzi ceea ce ni ți se potrivește

CSÎD: Unele persoane nu pot să spună Nu… Este și asta un semn al lipsei iubirii de sine?

Cristina Andreea Stan: Nu poţi spune “nu” cuiva, deşi ai vrea să îi spui “nu”. Sau faci lucruri pe care nu vrei să le faci, pentru că ţi-e teamă că, dacă ai fi tu, aşa cum simţi şi ai spune că nu vrei lucrul respectiv, ceilalţi ar pleca sau nu te-ar mai place la fel de mult. Şi, atunci când tu nu te iubeşti şi nu te accepţi, ai atâta nevoie de a fi iubit şi acceptat de către cei din jur…

Cristina Andreea Stan

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân