Reguli de supravietuire in criza financiara

Cateva sugestii pentru depasirea crizei financiare.
  • Publicat:
Reguli de supravietuire in criza financiara
Reguli de supravietuire in criza financiara

Vine peste noi navala si ameninta sa te afecteze si pe tine. Criza financiara e de vina pentru creditele umflate de la banca si pentru portofelele tot mai subtiri. Nu stii cum sa ii faci fata? Afla cum poti economisi pana la sarbatorile de Craciun!

Noteaza-ti fiecare cheltuiala
Cel mai bun mod de a-ti controla cheltuielile este sa stii cu precizie unde si pe ce se duce salariul tau in fiecare luna. Noteaza-ti intr-un carnetel ce cheltui in fiecare zi si in fiecare saptamana. La sfarsit, fa calculul. O sa fii surprinsa cate nimicuri poti cumpara!

Cumpara numai ce iti trebuie
Fa-ti o lista inainte sa mergi la supermarket si cumpara numai ce ti-ai notat pe ea. Astfel, vei evita sa dai banii pe lucruri de care nu ai neaparat nevoie. Important este si sa cumperi numai cat iti trebuie. Daca pentru reteta de paste iti trebuie doar 200 gr de cascaval, nu cumpara o roata intreaga. Se gasesc si pachete mai mici.

Gateste acasa
Mancarea este o cheltuiala zilnica pe care o poti reduce. In pauza de pranz, decat sa iesi cu colegii in oras, mai bine iti aduci un pachet pregatit de acasa. Orice masa este aproape intotdeauna mai ieftina daca o pregatesti acasa decat daca mergi la restaurant sau la fast-food. Ce sa mai vorbim despre beneficiile pentru sanatate?

Fa economie la factura electrica
Unele aparate electronice si electrocasnice consuma energie chiar si atunci cand sunt inchise, daca ele au ramas in continuare conectate la o priza. Se estimeaza ca acestea sunt responsabile pentru 5% din consumul mondial de energie electrica.

Cand pleci de acasa, deconecteaza toate aparatele de la sursa de energie (mai putin frigiderul!). Iti poti cumpara prelungitoare cu intrerupator si atunci ai rezolvat totul prin apasarea unui singur buton. De asemenea, cumpara becuri economice. Acestea consuma de 5 ori mai putin decat unul incandescent si au durata de viata de aproape 4 ori mai mare. 

Lasa masina acasa
Poti sa economisesti reducand cheltuielile cu benzina/motorina: mergi pe jos sau cu mijloacele de transport in comun macar o data pe saptamana. Vei face miscare si te vei simti mai relaxata pentru ca nu vei mai petrece ore intregi in ambuteiajele din intersectii.

Fa-ti singura manichiura
Asta nu inseamna ca o sa fii mai putin frumoasa. Pilesteste-ti singura unghiile si da-le cu lac, in loc sa mergi in fiecare saptamana la salon. Cu putin exercitiu, sigur vei prinde si tu indemanarea unei adevarate manichiuriste.

Invita-ti prietenii acasa
Daca unii dintre prietenii tai sunt mai instariti decat tine, vei tinde sa cheltui si tu mai multi bani daca iesiti impreuna. Organizeaza intalniri  la tine acasa, cateva aperitive si sticle de bautura sigur vor costa mai putin decat o masa in oras.

Alearga prin parc
Alege-ti un abonament cu un numar mai mic de sedinte pe saptamana la sala de sport. In schimb, poti merge in parc. Sigur vei intalni si alte persoane ce fac exercitii sau alearga in aer liber. Profita cat mai e soare!

Urmareste promotiile
Cupoanele de reduceri si perioadele cu preturi promotionale pot fi o modalitate foarte buna de a economisi. Urmareste in reviste sau la radio toate ofertele.

Cinema la tine acasa
Din cand in cand poti cauta un film bun la televizor, in loc sa mergi la cinema. Chiar si floricele cumparate de la supermarket sau pregatite la microunde vor costa mai putin.

Ce atatea pretentii?
Hainele no name pot fi la fel de dragute ca si cele de la magazinele scumpe, de renume. Iar in privinta preturilor, nici nu suporta comparatie. Fa-ti timp si cauta magazinele mici, nu mai alerga la mall in fiecare weekend.

Asteapta inainte sa cumperi
Poti institui o perioada de asteptare de cel putin 48 de ore inainte de a te decide sa cumperi ceva peste.

Forteaza-te sa economisesti
O cale de a economisi este sa te pacalesti singura. Transfera-ti banii in mod automat in conturile de economii. Cu cat vei avea mai putini bani de cheltuit, cu atat vei fi mai atenta pe ce ii dai.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Minciunile din CV creeaza insomnii
Minciunile din CV creeaza insomnii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”