Povestea ginecologului care educă româncele despre sănătatea aparatului genital pe social media

Dr. Oana Grigorie: ”Sunt românce care nu ajung la consultații ginecologice cu anii. Au chiar pauze între consultații de... 15 ani”
  • Publicat:
Povestea ginecologului care educă româncele despre sănătatea aparatului genital pe social media
Dr. Oana Grigorie, medic ginecolog, foto arhivă medic - publicată cu acordul părinților

Dr. Oana Grigorie este medic ginecolog și după ce a lucrat 5 ani în Irlanda a revenit în România unde nu doar ajută femeile în spitale ci face și educație medicală pe social media. Am aflat povestea ei și ce experiențe de viață și profesionale a avut în Irlanda. În opinia ei, o campanie eficientă pentru prevenția infectării cu virusul HPV prin vaccinare. HPV are tulpini responsabile de declanșarea cancerului de col uterin, ar contribui mult la păstrarea sănătății româncelor. România se află pe primul loc la mortalitate din cauza cancerului de col uterin în Uniunea Europeană.

 

CSÎD: Când te-ai visat prima oară medic?

Dr. Oana Grigorie: Cred că oamenii romantizează un pic prea mult dorința de a deveni medic. Am fost decisă că voi da la medicină din clasa a 9-a când am ales un liceu cu profil de bio-chimie, însă am conștientizat ce înseamnă să fii medic abia când am început să am de a face cu pacienții, adică pe la mijlocul facultății. Să îți dorești să fii medic nu este visul unei nopți de vară, ci mai degrabă o călătorie transformativă, care poate fi mai lungă sau mai scurtă, dar care este mereu însoțită de suișuri și coborâșuri.

CSÎD: De ce ai ales ginecologia?

Dr. Oana Grigorie: Mi-a plăcut ideea că pot asista femeile la naștere și că aș putea practica asta oriunde în această lume. Un alt factor care m-a influențat puternic a fost că am vrut neapărat să am de a face cu oameni.

Cum începe cariera unui medic

CSÎD: Care a fost primul tău job?

Dr. Oana Grigorie: De medic rezident, cum se întâmplă cu toți, pe orice specialitate. Primitor de ”castane” și scriitor de foi, însă și dornic să învețe și să câștige experiență. Medicii mari pe lângă care am fost inițial, atâta timp cât au văzut asta, mereu au împărțit din experiența lor.

Dr. Oana Grigorie, medic ginecolog, foto arhivă
Dr. Oana Grigorie, medic ginecolog, foto arhivă

CSÎD: Cum a fost prima consultație? Ai avut emoții?

Dr. Oana Grigorie: Nu am avut emoții, pentru că nu ești aruncat direct de pe băncile facultății în consultații de unul singur. De vorbit cu pacienții vorbeam din facultate, iar pentru partea de consultație propriu-zisă, am fost mereu însoțită de cineva senior la început. Trainingul se face mereu progresiv, pas cu pas, iar la început ești verificat de fiecare dată.

Să ajuți femeile să dea viață copiilor implică responsabilitate și emoții

CSÎD: Cum este să asiști la nașteri?

Dr. Oana Grigorie: Implică mai multe emoții și mai mulți factori, presupun. Ești permanent conștient că depind două vieți de tine, nu doar una. Nașterea poate fi extrem de facilă, iar atunci apuci să te bucuri împreună cu mama de moment, sau extrem de dificilă, cand concentrarea pe situație este maximă și nivelul de stres foarte înalt.

dr. Oana Grigorie, foto arhivă
Dr. Oana Grigorie în Irlanda, foto arhivă

Provocările pe care le-a avut ca medic ginecolog în Irlanda

CSÎD: Când ai plecat în Irlanda?

Dr. Oana Grigorie: În iulie 2014, ca pură curiozitate inițial. Am crezut că mă voi întoarce într-un an, însă m-am adaptat foarte bine, am intrat în sistemul lor de training și am rămas 5 ani.

CSÎD: Ce provocări are un medic român tânăr în Irlanda?

Dr. Oana Grigorie: Numele irlandeze (râde). Este o schimbare majoră de mediu și de sistem, așa că prima provocare este aceea de adaptare la un mediu nou. Apoi, în funcție de cât de ancorat ești într-un stil de gândire sau altul, modul de abordare este diferit. La început am simțit că nu sunt bună de nimic, dozele de medicație erau diferite, denumirile erau diferite, nu le știam ghidurile. Ideea este să depășești aceste piedici psihice și să înveți ce este de învățat, iar ei vor vedea și vor aprecia asta. Sunt destul de multe naționalități pe acolo, nu te vor discrimina pentru că ești român.

dr. Oana Grigorie, foto arhivă
Dr. Oana Grigorie, foto arhivă

În Irlanda se naște în condiții calme, iar moașele au un rol important la nașterile normale

CSÎD: Cum ai descrie sistemul medical de acolo?

Dr. Oana Grigorie: Sistemul public funcționează foarte bine, așa că aproape nimeni nu merge în privat. De asemenea ajută că toți medicii știu și folosesc ghidurile, ceea ce ajută la atenuarea divergențelor profesionale.

CSÎD: Cum se naște în Irlanda?

Dr. Oana Grigorie: Știu că și în România avem spitale, chiar și de stat, ca de exemplu Spitalul Filantropia București unde se naște în camere separate, cu epidurală și în condiții calme. Diferența majoră este că în Irlanda asta se întâmplă în toate spitalele, indiferent de locație sau de mărime. Nașterile perfect normale erau dirijate de moașe, iar medicii interveneau doar în situațiile de necesitate, cum ar fi nașterea instrumentală sau prin operație cezariană.

CSÎD: Cum a fost viața socială în Irlanda?

Dr. Oana Grigorie: Și bună și rea. Zic asta pentru că, datorită trainingului, la un moment dat mă mutam la fiecare 6 luni, iar asta nu are cum să nu îți afecteze și viața socială. Altfel, a fost fascinant să cunosc nu numai cultura irlandezilor, ci și multe alte naționalități, cu gândirile și obiceiurile lor.

Dr. Oana Grigorie, Irlanda foto arhiva personala
Dr. Oana Grigorie în Irlanda, foto arhivă personală

Întoarsă în România, Oana Grigorie face și educație medicală pe social media

CSÎD: De ce ai revenit în România?

Dr. Oana Grigorie: Progresiv, volumul de muncă a devenit destul de mare, iar asta se asocia cu mutatul frecvent, auditurile, examenele și masteratul. Nu m-a deranjat acest lucru, însă când s-a încheiat ciclul de training a trebuit să mă gândesc dacă îmi doresc același stil de viață pentru următorii 5 ani. Nu mersesem cu nimeni in Irlanda. Familia a fost întotdeuna importantă pentru mine, așa că a trebuit să îmi analizez prioritățile în viață.

CSÎD: Pe lângă munca ta, te ocupi de educație pe social media. Vorbește-ne de proiectul tău.

Dr. Oana Grigorie: Încerc să cresc conștientizarea publicului în privința problemelor ginecologice, dar și asupra soluțiilor posibile. Există multiple conturi străine care fac asta, însă foarte puține în română. Și mi-am dat seama că trebuie să oferim informații valide, verificare științific. Există prea multe reviste de mâna a două cu informații debusolante care panichează femeile. Folosesc social media pentru că toți suntem acolo, mai ales cei tineri pe Instagram. Așa s-a născut info_gineco, un proiect prin care pun informații utile scurt și la obiect.

dr. Oana Grigorie, foto arhivă
Unii pacienți trimit felicitări medicilor, foto arhivă

Sunt românce care nu ajung la consultații ginecologice chiar și 15 ani

CSÎD: De ce au nevoie femeile din România în ceea ce privește menținerea sănătății aparatului reproducător din punctul tău de vedere?

Dr. Oana Grigorie: De o campanie mai bună de vaccinare anti-HPV, contracepție mai eficientă și de controalele periodice obișnuite. Asta se poate realiza, cel puțin parțial, și prin educarea publicului.

CSÎD: La ce vârste ajung româncele la prima consultație ginecologică?

Dr. Oana Grigorie: La 18-20 de ani aș putea spune, însă problema majoră pe care am observat-o este diferența enormă între frecvența vizitelor la ginecolog la pacientele din mediul rural față de cele din mediul urban. Unele femei ajung la mine și îmi recunosc că nu au mai fost la o consultație de 7, 10 sau chiar 15 ani. Femeile de vârsta a doua și a treia sunt la riscul cel mai mare, pentru că sunt obișnuite să se neglijeze și ajung la medic tardiv.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân