Persoanele vulnerabile au acum o voce

La jumătatea lui septembrie va avea loc conferinţa TEDx Obor ce va pune, pentru prima dată, în prim plan, problemele persoanelor vulnerabile din Bucureşti.
Persoanele vulnerabile au acum o voce

Din proprie experienţă – ca mamă de copil cu nevoi speciale – ştiu cât este de greu să faci auzită vocea celor mai puţini norocoşi dintre noi, cei atipici care au anumite limitări sau dizabilităţi. Mai ales într-o societate ca cea din România unde, ani de zile, copiii sau persoanele atipice au fost ascunse, marginalizate defavorizate. Fiecare drept a fost câştigat cu greu, iar incluziunea socială este, încă, un proces anevoios şi din cauza legislaţiei inexistente şi, mai ales, din cauza unei mentalităţi neadaptate ideii de diferit, de diversitate, de acceptare şi îmbrăţişare a vulnerabilităţii.

Tocmai de aceea când apare un eveniment ca TEDx Obor ce are în prim plan ideea de incluziune socială a grupurilor de oameni vulnerabili, te gândeşti că poate fi o un semn al instalării normalităţii şi în ţara asta care nu-şi protejează cetăţenii vulnerabili.

Este prima conferinţă din România ce pune sub reflector acceptarea şi înţelegerea dizabilităţii, prima conferinţă în care vor urca pe scenă şi persoane din grupurile vulnerabile, prima ce va avea translatori mimico-gestuali şi va încuraja ca în public să existe persoane cu nevoi speciale. Am stat de vorbă cu Cristina Creţu, head organizer al evenimentului, care ne-a povestit cum s-a născut acest proiect, de ce este nevoie ca cei vulnerabili să aibă o voce şi care au fost greutăţile cu care s-a confruntat, ţinând cont că echipa a făcut voluntariat.

Un eveniment ce îi pune în prim plan pe cei mai puţini norocoşi

Ce se întâmplă doctore:  Care e povestea din spatele acestui eveniment? 

Cristina Creţu.: Sunt o mare admiratoare a acestei platforme. În momentul în care mi-am pierdut logodnicul la o vârstă foarte tânără, în acea etapă de doliu, de recuperare, de acceptare, am vizionat şi am ascultat discursurile motivaţionale de pe platforma TEDx  (TED a creat programul TEDx – evenimente locale organizate de companii şi persoane independente, dar care oferă acelaşi tip de experienţă, aducând împreună oamenii din comunitate). Şi m-au ajutat foarte mult.
Este important în momentul în care ai o situaţie care te scoate din zona de confort sau te confrunţi cu o problemă, sau pur şi simplu vrei să asculţi şi alte păreri, aceste conferinţe oferă o multitudine de video-uri din toată lumea, cu diferite perspective ale acelei idei. Deci eu am ajuns să cunosc această platformă încercând să trec peste o traumă personală. Apoi, fiind în străinătate, mi-a plăcut atât de mult conceptul, încât am ajuns să colaborez cu TEDx Camden şi să capăt know-how pe zona de leadership şi incluziune socială, plus experienţă în organizarea acestui eveniment. În 2018 am urcat pe scena TEDxFloreasca pentru a vorbi despre doliu, iar în 2019 am primit licenţa pentru a organiza în România TEDxObor. 

Ce se întâmplă doctore: De ce Obor?

C.C.:  Licenţa TED este adusă şi de către alte evenimente. Eu mi-am dorit tare mult să ajut, să deschid această platformă către comunitatea din sectorul 2 ( în care există cel mai mare număr de persoane cu dizabilităţi), către zona Obor, pentru că îmi doresc să promovez şi această zonă, o zonă destul de necunoscută în lumea evenimentelor. Nu avem hoteluri renumite în zona Bucur Obor Colentina, la fel nu sunt restaurante importante, turismul nu există în acea zonă şi un astfel de eveniment oferă o promovare zonei unde eu m-am născut. Aşadar este o legătură emoţională între eveniment, denumirea lui şi viaţa mea personală.

C.S.Î.D.: Este un tip de conferinţă special. În prima conferinţă, de pe 14 septembrie, va fi despre promovarea incluziunii sociale. Toate vor avea genul ăsta de subiecte, care nu sunt atât de des abordate de speakeri?

C.C.: Da, îmi doresc să poziţionez acest eveniment ca fiind unul ce tratează idei tabu, să discutăm despre ce contează pentru comunitatea din Sectorul 2, zona Obor. Aşadar, direcţia TEDxObor este aceasta de a aduce idei sensibile, idei nepopulare, idei tabu sau să aduc oameni, care au idei ce nu îşi găsesc un loc neapărat în cadrul altor evenimente de acest gen.

Pagina 1 din 3