Cum să setezi limite de Sărbători: pastila de psiho

Să setezi limite de Sărbători poate fi uneori foarte provocator!
  • Publicat:

Să setezi limite de Sărbători poate fi foarte dificil în unele familii. Sărbătorile pot fi ca un carusel emoțional: pot fi bucurie și armonie, pentru alții pot însemna stres și anxietate. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne-a oferit indicii despre cum ar trebui să setezi limitele de aceste Sărbători.

Atunci când iei decizii la ce mese de familie vei merge, în ce conflicte te vei lăsa prins, ce cadouri cui vei cumpăra, ține cont de următoarele lucruri:

Nu uita că noi îi învățăm pe cei din jur cum să se poarte cu noi în funcție de cât tolerăm din ceea ce fac ei! Așadar, nu-i lăsa pe ceilalți să te trateze ca și cum nu ești îndeajuns de valoros sau că nu meriție atenția lor!

E în regulă să decizi că nu-ți vei vizita familia! Dacă simți că vizita la ai tăi ar putea să-ți strice echilibrul emoțional, dacă ești nevoit să oferi prea multe explicații, dacă, pur și simplu nu vrei să mergi, ascultă-ți intuiția.

Vei merge doar la acele evenimente la care chiar vrei să ajungi. Nu mai merge doar din obligații sau doar pentru a menaja sentimentele celor din jur, renunțând la ceea ce îți dorești tu cu adevărat.

Vei seta un buget pentru cadouri. Nu te mai arunca să cumperi cadouri scumpe cu care să „cumperi” acceptarea sau atenția celor din jur.

Îți vei da voie să nu stai în discuții sau situații care sunt conflictuale și îți cauzează suferință. Simți că e o situație în care nu ești tratat așa cummeriți, în care ți s eimpune ceva sau ceilalți sunt intruzivi, nu te obligă nimeni să rămâi acolo.

Vei seta tu cât timp vrei să stai la o masă în familie pentru a-ți proteja echilibrul emoțional! Poți merge doar să-ți saluți familia sau să stai cât simți tu că vrei. La cel mai mic semn că lucrurile pot degenera, ești liber și îndreptățit să pleci.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult