Cum ştii dacă eşti sau nu într-o relaţie nesănătoasă

Aureliana Ionescu, psihoterapeut specializat în terapii cognitiv-comportamentale şi psihoterapie analitică tranzacţională ne spune cum depistăm o relaţie abuzivă.
  • Publicat:
Cum ştii dacă eşti sau nu într-o relaţie nesănătoasă

O relaţie este nesănătoasă atunci când unul dintre parteneri manifestă un comportament nerespectuos, meschin, abuziv, cu tendinţa de a-l controla pe celălalt. Pentru cei care au crescut în familii în care părinţii se certau mult sau erau abuzivi unul cu celălalt (fizic sau emoţional) un astfel de comportament poate părea normal sau OK. Ei bine, NU ESTE!.

Aureliana Ionescu, psihoterapeut specializat în terapii cognitiv-comportamentale şi psihoterapie analitică tranzacţională ne spune cum depistăm o relaţie abuzivă. 

„În general învăţăm să ne comportăm privindu-i şi imitându-i pe cei mai apropiaţi nouă, deci dacă o persoană a trăit în preajma unui comportament nerespectuos şi abuziv nu a putut învăţa nici să îi trateze pe ceilalţi cu blândeţe şi respect nici să se aştepte să fie tratat astfel.

Calităţi precum blândeţea şi respectul sunt absolut necesare într-o relaţie sănătoasă. Dacă nu ne e clar acest lucru e nevoie să lucrăm cu un terapeut specializat înainte de a ne considera pregătiţi pentru a fi într-o relaţie.
Între timp, aveţi grijă de dumneavoastră şi evitaţi relaţiile nesănătoase, abuzive, învăţând să citiţi primele semne. De pildă întrebaţi-vă dacă partenera/partenerul dvs de cuplu:

1. se înfurie dacă nu lăsaţi totul baltă pentru ea/el
2. emite păreri depreciative despre felul în care arătaţi sau va îmbrăcaţi şi spune că nu veţi mai găsi pe nimeni care să vrea să stea cu dumneavoastră
3. vă împiedică să vă vedeţi cu prietenii sau să vorbiţi cu orice altă persoană sau posibil partener
4. vrea să abandonaţi o activitate deşi vă pasionează
5. a ridicat vreodată mâna într-un moment de furie ca şi cum ar vrea să vă lovească
6. când faceţi sex doreşte să meargă mai departe decât sunteţi dumneavoastră dispus(ă)

Acestea nu sunt singurele întrebări utile. Dacă vă vine în minte vreun mod în care partenerul încearcă să vă controleze, să va reducă stimă de sine, să vă izoleze de lume sau, cel mai important, să va facă vreun rău fizic – este momentul să ieşiţi repede din relaţie. Anunţaţi un prieten sau un membru al familiei despre ce se petrece şi luaţi măsurile necesare să fiţi în siguranţă. Chiar dacă sunteţi siguri că cel ce vă face rău vă iubeşte, este totuşi nesănătos să persistaţi în relaţie. Nimeni nu ar trebui să se afle în situaţia de a fi lovit sau de a fi forţat să facă ceva ce nu vrea.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”