Cum poți susține emoțional o prietenă care suferă: 5 moduri eficiente

  • Publicat:
Cum poți susține emoțional o prietenă care suferă: 5 moduri eficiente
Sursa foto: pexels

Ai o prietenă care suferă în aceste momente? Atenție, nu toate încercările de a o sprijini vor funcționa! Iată ce ai de făcut, mai exact, pentru a o ajuta să depășească momentele grele din viața ei! 

5 metode eficiente de a susține emoțional o prietenă cufundată în suferință

Fii acolo, însă nu intra cu bocancii în viața sa

Arată-i prietenei tale că ești disponibilă pentru ea, că ești acolo necondiționat. Gata oricând să o asculți, să îi oferi un ceai cald și un umăr pe care să plângă.

Totodată, evită să fii insistentă dacă o vezi că nu e pregătită să împărtășească experiența trăită. Dă-i timp și fii prezentă doar în momentul în care ea va face pași către tine.

Citește și: Prietenie toxică: cum să știi dacă e timpul să închei o astfel de prietenie?

Ai răbdare cu ea și nu o forța să vorbească despre ce nu îi face bine

Da, și noi știm că primul instinct pe care îl vei avea va fi acela de a o lua la întrebări: Ce s-a întâmplat? Cum s-a ajuns aici? Cum a putut să îți facă asta? Șamd. E normal să vrei să știi prin ce trece prietena ta, însă și mai corect este să îi dai timp să se deschidă. 

Ascult-o activ și nu o întrerupe, las-o să își spună povestea

Dacă prietenă ta decide să se deschidă în fața ta, ei bine, atunci ai face bine să o asculți. Și să te asiguri că îi înțelegi trăirile. Chiar dacă îți pot veni în minte întrebări sau observații, încearcă să nu o întrerupi. Să o asculți până la capăt.

Citește și: 3 tipuri de prietene pe care este bine să le ai alături după vârsta de 30 de ani

Valideaz-o și fă-o să se simtă înțeleasă, oferă-i suport

Oricine trece printr-o experiență nefastă, simte nevoia de a fi înțeles. De aceea, indiferent de situație, oferă-i prietenei tale aprobarea ta. Spune-i că e perfect în regulă să se simtă astfel, să plângă, să se descarce dacă simte, să fie furioasă sau să treacă de la o stare la alta. Că totul face parte din procesul vindecării. Fă-o să înțeleagă că este încurajată și că nu ar trebui să își ascundă emoțiile și vulnerabilitatea.

Nu te grăbi să îi oferi sfaturi dacă ea nu ți le cere

Da, oricât de bine intenționată ai fi, încearcă să îți ții în frâu dorința de a da sfaturi care nu îți sunt solicitate. Este posibil ca sfatul tău să nu fie primit bine, să creeze mai multă frustrare sau confuzie și nu e cazul. Așteaptă momentul în care prietena ta îți cere părerea și atunci ofer-o cu blândețe.

Citește și: 10 reguli esențiale pentru o prietenie sănătoasă și de lungă durată

Surse: HealthLine, Medical News Today, Medium

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân