Burn-out-ul cauzat de griji: cum îl poți depăși

Burn-out-ul cauzat de griji poate fi ameliorat.
  • Publicat:
Burn-out-ul cauzat de griji: cum îl poți depăși

Burn-out-ul cauzat de îngrijorare a crescut în perioada pandemiei și a evenimentelor ce încă se petrec în Ucraina. Deși nu există nicio modalitate de a scăpa complet de îngrijorare, Martin Preston, specialist în adicții în UK, spune că există metode care ajută să ne controlăm stresul și grijile.

 

Practică meditația

 

Când ești îngrijorat și stresat, trebuie să-ți activezi răspunsul natural de relaxare al corpului, fapt ce ajută la încetinirea ritmului cardiac, la scăderea tensiunii arteriale și la echilibrarea minții și corpului.

Meditația are multe beneficii pentru sănătate și este o modalitate extrem de eficientă de a scăpa de stres, de a atenua anxietatea și de a-ți îmbunătăți bunăstarea mentală. Făcându-ți timp pentru a-ți relaxa mintea prin meditație, îți oferi spațiu pentru a-ți crește energia, atenția și a avea grijă de emoțiile tale.

 

Notează-ți grijile

Scrisul poate ajuta la stimularea emoțiilor pozitive și la reducerea grijilor și anxietății, potrivit cercetărilor publicate în British Journal of Health Psychology. Petrecerea a 20 de minute pe zi scriind despre experiențe pozitive îți poate îmbunătăți sănătatea fizică și psihică. Scopul este de a găsi pozitivul în situații îngrijorătoare, de a reduce stresul, tensiunea și furia acumulate. Începe prin a te gândi la lucrul care te face să te simți îngrijorat și începe să scrii despre aspectele pozitive pe care le poți lua din orice experiență.

 

Fii cât mai activ

Activitatea fizică poate ajuta la reducerea îngrijorărilor și poate avea o influență benefică asupra bunăstării tale fizice și mentale. Exercițiile fizice regulate, chiar dacă sunt doar 10 minute pe zi, pot ajuta persoanele care suferă de epuizare de îngrijorare.

Când faci exerciții, respirația mai profundă declanșează răspunsul de relaxare al corpului. O activitate cardiovasculară, cum ar fi mersul în natură timp de 20-30 de minute de mai multe ori pe săptămână, poate îmbunătăți somnul, crește energia și crește endorfinele care reduc stresul. Alte forme de activitate fizică care pot ajuta să faci față epuizării de îngrijorare sunt grădinăritul, pilates, yoga și tenisul.

 

Vorbește despre grijile tale

Apelarea la familie și la prieteni pentru ajutor și sprijin este crucială atunci când faceți față epuizării de îngrijorare. Socializarea ajută la aliberarea unui hormon din corpul nostru care poate scădea nivelul de anxietate și ne face să ne simțim mai încrezători în capacitatea noastră de a face față stresului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Burn-out: simptome timpurii
Burn-out: simptome timpurii
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân