Atitudinea este totul

E dimineata si tocmai te-ai trezit. Oftezi din greu la gandul ca iar o iei de la capat sau te cuprinde entuziasmul in fata unor noi provocari? Cei care reusesc sa cultive optimismul si increderea sunt aceia care se bucura de succes in viata – crede
  • Publicat:
Atitudinea este totul
Atitudinea este totul

Atitudinea ta este un filtru mintal prin care percepi lumea. Filtrul prin care unii oameni vad lumea este optimist (vad jumatatea plina a paharului), pe cand filtrul altora este negativ (vad jumatatea goala). Persoana cu o atitudine negativa staruie asupra problemelor, cea cu o atitudine pozitiva se concentreaza asupra solutiilor. Pesimistul vede limitarile, optimistul posibilitatile. La fel, primul se concentreaza pe ceea ce ii lipseste, al doilea este recunoscator pentru toate lucrurile cu care a fost inzestrat. Reusita in viata incepe si se termina cu atitudinea pe care o ai.

Radacinile succesului se afla in minte
Devenim ceea ce credem ca vom deveni, cu alte cuvinte gandurile dominante ne influenteaza decisiv viata. In fiecare dintre noi exista o putere care ne propulseaza in directia gandurilor noastre dominante actuale, sustine Keller. Cuvantul-cheie este „dominant”: nu te poti astepta sa ai rezultate pozitive atunci cand iti petreci doar 10 secunde pe zi gandind pozitiv si consacri celelalte 16 ore de activitate gandurilor negative. Gandirea pozitiva in doze mici nu produce rezultate pozitive. E cam acelasi lucru care se intampla cu dieta (nici aici n-ai scapat de ea), ca si cum ai incerca sa slabesti mancand un mic dejun sanatos, hipocaloric si in cursul zilei ai consuma prajituri fara numar sau ca in cazul in care faci sport doar cateva minute o data pe saptamana si te astepti sa fii in forma. Trebuie sa incepi sa-ti controlezi activitatea mintala si sa gandesti pozitiv in fiecare zi, pana cand acest mod de gandire devine un obicei.  
 
Si totusi, succesul nu vine cat ai zice „pot”…
Gandirea pozitiva nu inseamna ca iti vei atinge scopurile peste noapte. Incearca sa nu cazi in capcana asta… Nu te poti astepta ca, indata ce incepi sa gandesti ca poti obtine mai multi bani, a doua zi dimineata sa si gasesti un teanc de euro langa pat. Succesul necesita efort, angajament si rabdare. Gandirea pozitiva nu duce automat la suprimarea problemelor, ci inseamna ca, daca crezi in tine, actionezi si esti consecventa, vei depasi obstacolele.

Imagineaza-ti calea catre succes
Intr-un interviu recent, cantareata Celine Dion a fost intrebata daca a visat la inceputul carierei ca intr-o zi va vinde milioane de discuri. A raspuns ca nu a fost luata prin surprindere, pentru ca isi imaginase acest lucru inca de la varsta de 5 ani. Sportivii de renume mondial isi folosesc si ei puterea imaginatiei pentru a-si intipari in minte exact modalitatea de a obtine performanta. Vizualizarea este o metoda pe care si tu ai folosit-o inca din copilarie pentru a crea imprejurarile propriei vieti. Ce ai de facut daca vrei sa reusesti: sa iti creezi un film mintal cu imaginea rezultatului pe care ti-l doresti. Esti limitata doar de propria imaginatie. Daca te vei concentra asupra acestei imagini, vei incepe automat sa actionezi intr-un mod care sa-ti sprijine viziunea.

Transforma-ti problemele in oportunitati
Cum reactionezi cand te confrunti cu probleme sau esecuri? Cel mai probabil, primul tau impuls este sa te plangi: de ce a trebuit sa ti se intample tocmai tie, ce vei face acum, planurile tale au fost distruse… E o reactie normala, numai ca, dupa ea, trebuie sa urmeze repede o alta. Deseori, o „problema” nu este o problema. Poate fi chiar o oportunitate. Fara problema respectiva, poate nu ai fi intreprins niciodata acea actiune pozitiva. Tine mereu minte ca situatiile nefavorabile te pot ajuta: iti ofera o alta perspectiva, te invata sa fii recunoscatoare, iti descopera potentialul ascuns, te incurajeaza sa faci schimbari si sa actionezi, iti ofera lectii valoroase. Nu inseamna ca, atunci cand treci printr-o tragedie, trebuie sa iti negi emotiile si sa refuzi sa accepti realitatea. Dar nu considera imediat ca orice problema cu care te confrunti reprezinta o drama. Trebuie sa te gandesti foarte bine daca si cat te avantajeaza noua situatie.

Nu te mai tot plange!
„Problemele, ca si copiii, cresc daca le hranesti.” Cum te simti cand cineva isi descarca toate problemele si plangerile in fata ta? Nu e deloc un lucru stimulativ… Fiecare dintre noi se lamenteaza la un moment dat, intrebarea importanta este cat de des te plangi. Nu pune la scoteala cazurile in care discuti problemele si incerci sa gasesti solutii – aceasta atitudine este constructiva si laudabila. Cea mai rea e lamentarea „paguboasa”. Iar decat sa faci asta, este mult mai bine sa iti concentrezi atentia si energia asupra acelor pasi pe care ii poti face pentru a-ti rezolva sau, cel putin, ameliora problema. Aminteste-ti mereu ca plangerile iti maresc disconfortul si durerea.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce se intampla, Mosuleee?!
Ce se intampla, Mosuleee?!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”