6 mituri despre fericire

Dacă vrei să fii fericit – cine nu ar vrea?! – primul pas spre realizarea unui astfel de obiectiv este schimbarea percepţiei asupra a ceea ce înseamnă “fericire”.
  • Publicat:
6 mituri despre fericire

Dacă vrei să fii fericit – cine nu ar vrea?! – primul pas spre realizarea unui astfel de obiectiv este schimbarea percepţiei asupra a ceea ce înseamnă “fericire”.

Poate te gândeşti că nu poţi fi încă fericit pentru că nu ai suficient de mulţi bani, suficient de multă libertate sau suficient de multă iubire…Credinţe care, deşi conţin o parte din adevărul absolut, sunt doar pretexte care îţi vor sădi mereu în suflet îndoiala şi nemulţumirea, adică nefericirea. Pentru a începe chiar acum să-ţi permiţi o viaţa fericită citeşte următoarele 6 mituri despre fericire. Mituri care pot fi chiar motivele ce nu te lasă să fii fericit.

1.    Ai moştenit-o sau nu

Genetica influenţează în proporţie de aproape 50% abilitatea ta de a fi fericit sau nu – e lucru demonstrat ştiinţific. Dar asta nu înseamnă tot, e doar jumatatea plină sau goală a paharului. Restul depinde de tine, de personalitatea ta, de cât de mult lucrezi pentru a dobândi starea de fericire.

Poate nu vei fi niciodata sută la sută fericit, dar cel puţin vei fi mai fericit – este nevoie de angajament şi de efort ca pentru orice scop important pe care ţi-l propui în viaţă.

A lucra pentru fericirea ta implică şi a-ţi face un plan, a ţine un jurnal, a comite acte de bunătate făra vreun scop anume. Poţi să mergi la cursuri de dezvoltare personală sau să practici meditaţie dimineaţa. Iar atunci când schimbările vor deveni obiceiuri, vei depune mai puţin efort şi, în timp, viaţa ta va devine sigur mai uşoară.

2.    Fericirea este o destinaţie

Cei mai mulţi oameni traiesc gândind că fericirea este o destinaţie sau chiar o achiziţie şi, înşelaţi chiar de propria credinţă, transformă fericirea în ţeluri precise: bani, căsătorie, copii, o casă mai mare, un telefon mai pretenţios.
Cu certitudine, astfel de lucruri contribuie la starea de fericire, dar nu sunt fericirea – poate doar vreo 10% din ceea ce defineşte starea de mulţumire sufletească, spun majoritatea psihologilor.

Aşadar, după câteva calcule matematice, poţi realiza că 40% din fericire stă numai în mâinile tale – fericirea de durată are mai mult de-a a face cu modul în care te comporţi şi gândeşti.

“Fericirea nu este linia de sosire de la o cursă emoţională. Este un proces şi o resursă”, a declarat psiholog Robert Biswas-Diener.

Şi atunci când eşti fericit, eşti şi mai sănătos, şi mai curios, şi mai sociabil, şi mai creativ şi mai dispus să încerci lucruri noi.

3.    Dacă te adaptezi eşti fericit

De fapt, adaptarea este unul dintre obstacolele ce stau în calea fericirii tale. Mult doritele bunuri materiale îţi aduc un stimulent temporar dar, în timp, se retrag undeva în spate, pierdându-şi semnificaţia iniţială. Pentru că te-ai adaptat la ele! Pentru că suntem construiţi să acordăm mai multă atenţie la ce este nou şi ne adaptăm mult mai repede la experienţe pozitive. Pentru a neutraliza efectele negative ale adaptabilităţii, foloseşte-te de noutate în avantajul tău. De exemplu, dacă nu-ţi mai place casa ta, rearanjează mobila sau organizează mai des întâlniri cu prietenii, dar nu fi trist.

4.    Emoţiile negative sunt mai puternice decât cele pozitive

Pierderea are un efect mai puternic decât câştigul. Însă în lupta dintre cele două, emoţiile pozitive ies câştigătoare pe termen lung: cele negative sunt mai apăsătoare exact în momentul în care ele se construiesc pentru că te impulsionează să cauţi o problemă şi să o rezolvi. În contrast, cele pozitive se bazează pe ce deţii deja şi, deşi nu te vor proteja de stările dăunătoare faţă de anumite evenimente din viaţa ta, în timp te vor proteja de consecinţele emoţiilor negative.

5.    Fericirea este numai hedonism

Fericirea înseamnă mult mai mult decât experienţe plăcute. Uneori chiar opusul hedonismului poate fi resortul fericirii tale, cum ar fi să ajuţi voluntar alţi oameni.

6.    Un singur număr norocos îţi aduce toată fericirea

Dacă aştepţi elixirul magic sau minunea care să schimbe toată viaţa ta în zile de fericire continuă, vei fi sigur dezamăgit. Există o diversitate de aspecte care îmbunătăţesc fericirea ta: activităţi care îţi fac plăcere (care îţi induc sentimente de recunoştinţă, conectare, iertare, optimism), care sunt relevante pentru suflet şi minte. Fericirea nu este un fapt singular.

Concluzionând, înaimte să ai fericire, trebuie să ai voinţă! Şi după ce o ai trebui să o menţii, să acţionezi în conformitate cu ea – pentru că de aici porneşte sensul tuturor lucrurilor, iar o viaţă fericită este o viaţă cu sens.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
(Pre)Ocupată cu propria-ţi fericire
(Pre)Ocupată cu propria-ţi fericire
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”