”Următoarea pandemie este AICI”, un documentar inspirat din realitatea cruntă, în contextul alertei de coronavirus

B1TV difuzează vineri, de la ora 23.00, documentarul ”Următoarea pandemie este AICI”, inspirat din realitatea cruntă din prezent.
  • Publicat:
  • Actualizat:
”Următoarea pandemie este AICI”, un documentar inspirat din realitatea cruntă, în contextul alertei de coronavirus
”Următoarea pandemie este AICI”, un documentar inspirat din realitatea cruntă, în contextul alertei de coronavirus

”Următoarea pandemie este AICI” este un documentar de excepţie care ilustrează realitatea cruntă a acestor zile despre istoria gripei aviare şi porcine în Asia şi Europa şi modul în care un virus necunoscut a provocat într-un timp scurt foarte multe victime. Scenariul este inspirat din istoria modernă a anilor 1918-1919 şi arată adevărul despre virusurile care ne pândesc la tot pasul, despre modul în care au reacţionat autorităţile în caz de pandemie, dar şi cine au fost persoanele cele mai vulnerabile.

Documentarul va fi difuzat vineri pe B1TV, de la ora 23.00, în contextul în care întreaga planetă este în alertă după ce infecţia de coronavirus s-a răspândit la peste 8.000 de cazuri la nivel mondial, depăşind totalul pacienţilor infectaţi în timpul epidemiei SARS din 2002-2003. Până în prezent, virusul ucigaş a dus la moartea a peste 170 de persoane. Cazurile de coronavirus au fost confirmate în majoritatea ţărilor din Asia, dar şi în SUA, Canada, Franţa, Germania sau Finlanda.

Alertă la nivel global după infecţia de coronavirus

Între timp, guvernele străine îşi evacuează cetăţenii din provincia Hubei, considerată epicentrul epidemiei. Astfel, Statele Unite au evacuat din oraşul Wuhan aproximativ 210 de cetăţeni americani. Şi autorităţile franceze au anunţat plecarea, miercuri noapte, a unui prim zbor cu cetăţeni francezi din China, iar Marea Britanie va evacua, joi, 200 de persoane cu un avion charter. O măsură de acest fel a fost luată şi de autorităţile canadiene. Totodată, Noua Zeelandă a anunţat că va închiria un avion cu 300 de locuri pentru a-şi prelua cetăţenii aflaţi în oraşul unde a apărut noul coronavirus, notează B1TV potrivit AFP.

„Noua Zeelandă va oferi locuri suplimentare pentru cetăţenii din insulele Pacificului şi din Australia cu prioritate”, a declarat ministrul de externe din Noua Zeelandă, Winston Peters, precizând că scopul este ca avionul să plece ”cât mai curând posibil” spre ţară.

În acelaşi timp, Rusia a decis suspendarea legăturilor feroviare cu China, singurele rute exceptate fiind cele între Beijing şi Moscova. Măsura va intra în vigoare la 31 ianuarie. De asemenea, mai multe companii aeriene au suspendat cursele către China, în încercarea de a opri răspândirea noului coronavirus. În acest context, economiştii estimează că toate aceste măsuri vor avea un impact major asupra creşterii economice a Chinei. Marţi, Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecţie Civilă după ce Franţa a solicitat asistenţă pentru repatrierea cetăţenilor europeni aflaţi în Wuhan, China, zona cel mai puternic afectată de coronavirus.

„UE nu-şi uită cetăţenii la nevoie, oriunde s-ar afla în lume. Două avioane vor fi mobilizate prin Mecanismul de Protecţie Civilă, pentru a aduce în Europa cetăţenii UE aflaţi în regiunea Wuhan”, a declarat Janez Lenarčič, comisar european pentru managementul crizelor.

Joi, Ministerul de Externe a anunţat că românul aflat în oraşul chinez Wuhan şi-a manifestat intenţia de a fi adus în România. Datele sale au fost deja transmise şi înregistrate în evidenţele instituţiilor europene şi ale partenerilor pentru facilitarea deplasării către România, a mai precizat MAE. De altfel, mai multe agenţii de recrutare din România au decis să amâne zborurile muncitorilor asiatici sau chiar să renunţe pentru o perioadă la serviciile lor, pentru a evita orice pericol de transmitere a coronavirusului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”