Transformările emoţionale şi sexuale din timpul sarcinii

Primele 1000 de zile, de la momentul concepţiei şi până când copilul împlineşte vârsta de 2 ani, sunt recunoscute ca fiind o perioadă a transformărilor: de la corpul şi psihicul femeilor şi până la viaţa de familie şi obiceiurile de cuplu.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Transformările emoţionale şi sexuale din timpul sarcinii

Primele 1000 de zile, de la momentul concepţiei şi până când copilul împlineşte vârsta de 2 ani, sunt recunoscute ca fiind o perioadă a transformărilor: de la corpul şi psihicul femeilor şi până la viaţa de familie şi obiceiurile de cuplu.

Bucuria de a fi mămică este de multe ori umbrită de temeri legate de sănătatea maternă, de grija pentru a asigura confortul fătului, dar şi de schimbările fizice care intervin în anatomia femeii. Pentru că graviditatea presupune o stare normală este indicată continuarea activităţilor sănătoase din perioada pre-sarcină, de aceea activitatea sexuală ar trebui să-şi urmeze cursul firesc.

Schimbările fizice, precum şi fluctuaţiile hormonale sunt vinovate şi de starea de oboseală pe care o resimte o mamică, de stările de greaţă, precum şi de libidoul fluctuant al acestora. Însă, secreţia de hormoni nu trebuie blamată, pentru că joacă un rol foarte important în ducerea la termen a unei sarcini în condiţii optime.

Estrogenul şi progesteronul acţionează sinergic pentru a favoriza instalarea şi menţinerea sarcinii, pentru a dezvolta uterul şi glandele mamare. Aceşti hormoni acţionează asupra organelor ţintă prin intermediul receptorilor, iar astfel de receptori se găsesc şi în creier! De aceea, furtuna hormonală declanşată de unitatea fetoplacentară duce la schimbări bruşte de stare: anxietate, lipsa de concentrare, somnolenţă. Aceste transformări de dispoziţie pot fi contrabalansate prin producţia de endorfine care se secretă în timpul activităţii sexuale, astfel că este indicat ca mămicile să rămână în continuare active sexual.

În primul trimestru de sarcină majoritatea mămicilor resimt o uşoară durere şi sensibilitate a sânilor, astfel că au nevoie să simtă căldura şi atenţia partenerului. În plus, un act sexual reuşit presupune nu doar stimulare sexuală, ci şi psihică, iar femeile însărcinate se pot simţi neatractive, având nevoie de tandreţe şi protecţie sporită din partea bărbatului.

De asemenea, pentru o stare de bine şi pentru controlul greutăţii, ca substitut al activităţii sportive, Ramona Vasilescu Hnyatek, expert Nutricia şi instructor de fitness şi aerobic, declară că activitatea sexuală este una dintre cele mai plăcute şi sigure lucruri pe care le poţi face pentru tine, atât în sarcină, cât şi după naştere. În plus, este aliatul tău în a păstra echilibrul în ceea ce priveşte greutatea corporală în timpul sarcinii, cât şi postpartum, atunci când vrei să revii la silueta de dinainte de a rămâne gravidă.

Trebuie ştiut că sexul în această perioadă, în cazul unei sarcini normale, nu dăunează copilului care este bine protejat în învelişul realizat de uter, membrane amniotice şi mai ales de lichidul amniotic.

Dacă în primul trimestru de sarcină femeile au un libidou scăzut, în al doilea trimestru se confruntă cu o creştere a dorinţei sexuale. Trebuie menţionat că sexul în timpul sarcinii este mai plăcut datorită lubrifierii abundente a vaginului, dar şi pentru că partenerii nu mai stau cu grija concepţiei sau contracepţiei. 

Singurele precauţii pe care un cuplu trebuie să le ia în considerare atunci când vine vorba de sexul în timpul sarcinii sunt poziţia cât mai comodă a femeii şi confortul acesteia. Pentru ultimele 6-8 săptămâni de sarcină se recomandă folosirea prezervativului, deoarece prostaglandinele din spermă pot declanşa contracţii uterine sau chiar travaliul prematur.

Ca întotdeauna, pe parcursul celor 1.000 de zile de la concepţie, o discuţie cu medicul este benefică pentru a stabili care sunt activităţile recomandate în timpul sarcinii.
Nicio sarcină nu se aseamănă cu alta, astfel că în cazul în care aveţi probleme medicale sau prezentaţi risc de avort este indicat repausul sexual în timpul sarcinii. În funcţie de anamneză şi de istoricul medical al fiecărei graviduţe în parte, ginecologul va şti ce recomandari să facă pe toată perioada evoluţiei sarcinii.

Autor Dr. Octavia Puiu
Expert NUTRICIA si medic primar Obstetrică-Ginecologie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce prenume să NU le pui copiilor tăi!
Ce prenume să NU le pui copiilor tăi!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân