Sfaturi utilizare aer conditionat pe timp de vara

  • Publicat:
Sfaturi utilizare aer conditionat pe timp de vara

Vara in regiunea climatica a tarii noastre inseamna zile lungi si calde si nopti relaxante. Suna frumos, dar in realitate, vara se poate transforma rapid intr-un cosmar atunci cand aerul conditionat nu functioneaza eficient. Daca vrei sa afli cel mai bun mod de folosi eficient aparatul de aer conditionat in aceasta vara, atunci s-ar putea ca acest articol sa iti vina in ajutor.

Cum temperaturile au inceput deja sa creasca, ne apropiem de acel moment al anului in care aparatele de aer conditionat devin indispensabile in casele noastre, deoarece ne ajuta sa pastram in interior o temperatura potrivita nevoilor si preferintelor noastre. Indiferent daca ai folosit aparatul de aer conditionat in timpul iernii sau nu, este intotdeauna recomandat ca inainte de inceperea sezonului cald sa il verifici cu atentie, pentru a te asigura ca este gata de functionare inainte ca zilele sa devina efectiv toride.

Curata filtrele si zonele din jurul unitatii exterioare

Filtrele din sistemul de aer conditionat sunt extrem de importante, deoarece capteaza praful si particulele din aer care pot ajunge in interiorul casei. Totusi, pentru ca ele sa isi poata face treaba, e nevoie sa le cureti periodic si sa le inlocuiesti atunci cand este cazul. In acest mod, te asiguri ca aerul din interior este curat si sanatos pentru toti membrii familiei.

Pe langa procedura de curatare a filtrelor, este important sa verifici zonele din jurul unitatii exterioare pentru a inlatura din timp frunzele uscate, crengile sau alte resturi ratacite care s-ar fi putut aduna in lunile de iarna. Orice materiale aflate prea aproape de unitate ar putea impiedica fluxul de aer si ar putea duce la functionarea mai putin eficienta a sistemului. O simpla verificare si o curatenie de baza, te pot ajuta sa te asiguri ca aparatul de aer conditionat este pregatit sa iti ofere racoare de care ai nevoie in zilele caniculare.

Completeaza sistemul cu un termostat inteligent

Termostatele programabile sunt probabil cea mai buna modalitate de a economisi din energia electrica pe care o consuma aparatul de aer conditionat in timpul verii. Un termostat inteligent iti permite sa programezi unitatea de AC sa functioneze la temperaturile dorite, chiar si atunci cand nu esti acasa. In plus, termostatele moderne pot fi reglate de la distanta prin intermediul aplicatiilor pentru smartphone, permitandu-ti sa controlezi temperatura spatiului tau de oriunde. Daca sistemul de climatizare pe care il folosesti nu este dotat cu functii similare, poti opta pentru un termostat care sa te ajute sa reglezi temperatura in acest mod.

Seteaza o temperatura potrivita

In general, aparatele de aer conditionat functioneaza cel mai bine in modul de racire cand temperatura este setata intre 22 °C si 24 °C, cu o setare de viteza medie sau mare a ventilatorului. Il poti schimba in functie de preferintele tale in orice moment, dar eficienta poate fi afectata negativ. Cu cat temperatura setata pentru aerului conditionat este mai aproape de temperatura exterioara, cu atat aparatul de aer conditionat va functiona mai eficient. Pe timp de vara, este tentant sa setam o temperatura cat mai rece in casa, dar acest lucru poate avea consecinte neplacute asupra sistemului de climatizare, dar in special asupra sanatatii. Evita extremele si pastreaza o temperatura din intervalul recomandat si cu siguranta te vei simti confortabil chiar si cand maximele sunt foarte mari, si iti vei proteja si bugetul de facturi exagerate de energie electrica.

Alege viteza optima pentru ventilator

Viteza ventilatorului are de fapt un impact asupra performantei generale de racire al unitatii de aer conditionat. Cele mai multe recomandari sugereaza operarea aparatului de aer conditionat pe o setare a ventilatorului cat mai mare. Asta inseamna ca aerul racoros este distribuit mai bine in camera, iar senzatia perceputa este una confortabila si nu vei fi tentat sa scazi temperatura intregului sistem in mod repetat. Pe timp de noapte, poti opta pentru o viteza mai mica de ventilare sau poti alege modul predefinit al aparatului de aer conditionat, pentru un somn odihnitor si cat mai linistit.

Tine umiditatea sub control

Uneori problema nu este caldura, ci umiditatea. Umiditatea crescuta din aer poate face ca temperatura din interior sa para mai mare decat e defapt. Pe langa senzatia de disconfort, umiditatea excesiva aduce cu ea si o serie de probleme suplimentare, asa ca este indicat sa nu ignori acest aspect. Din fericire, majoritatea aparatelor de aer conditionat pot asigura si dezumidificarea aerului din casa, functie extrem de binevenita pe timpul verii. Daca umiditatea este in intervalul optim – intre 30% si 50 % – vei observa ca aerul este mai placut si nici nu va fi nevoie sa scazi mai mult temperatura oferita de sistemul de aer conditionat.

Cele mai multe echipamente pentru aer conditionat disponibile acum sunt echipate cu interfata intuitiva si foarte usor de programat, utilizarea lor insemnand ca zilele calduroase de vara nu vor fi un stres in plus. Insa, pentru a te asigura ca le foloseti eficient, e nevoie sa respecti in totdeauna indicatiile producatorului cu privire la mentenata, sa cureti periodic filtrele si sa nu suprasoliciti sistemul cu temperaturi extrem de scazute pe timp de vara.
Respectand aceste mici sugestii, te poti bucura de aer racoros, curat si sanatos pe toata durata sezonului cald.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân