Sfaturile psihologilor pentru a crește copii fericiți. Ce trebuie să facă părinții

Copil fericit nu înseamnă copil răsfățat non-stop!
  • Publicat:
Sfaturile psihologilor pentru a crește copii fericiți. Ce trebuie să facă părinții
foto: Shutterstock

„A crește copii fericiți nu înseamnă a le oferi o plăcere de moment sau o răsplată imediată, ci de fapt înseamnă total opusul” spun Elizabeth Balla, Psiholog, Trainer şi Coach și Emese Balog, psiholog, specialiști în educația copiilor.

Ce înseamnă asta? Copiii fericiți au un set de abilități care le permite să se bucure de fericire pe termen lung în viață. Ei sunt capabili să renunțe la satisfacția instantanee în efortul de a-și atinge obiectivele. Am aflat mai multe detalii despre acest subiect!

De ce e bine să cunoaștem fericirea încă din copilărie?

Părinților le este greu uneori să echilibreze ceea ce este mai bun pentru copii cu ceea ce îi face fericiți. Copiii mai fericiți au mai multe șanse să se transforme în adulți împliniți și de succes, pentru că fericirea este un avantaj extraordinar într-o lume în care se pune accent pe performanță.

În medie, oamenii fericiți au mai mult succes decât oamenii nefericiți atât la muncă, cât și în dragoste. Ei primesc recenzii de performanță mai bune, au locuri de muncă mai prestigioase și câștigă salarii mai mari. Ei au șanse mai mari să se căsătorească și să fie mulțumiți de căsnicia lor.

Specialiștii ne dezvăluie cum ne putem ajuta copiii să-și dezvolte aceste abilități adoptând obiceiuri sănătoase, pe tot parcursul vieții. Iată 3 modalități de a crește copii fericiți, dezvoltate pe larg de psihologi și traineri.

Părinți fericiți, copii fericiți!

Încă din primele zile de viață, copiii sunt oglinda noastră. Iar legătura pe care o au, în mod special cu mamele, este extrem de mare. Orice sentiment negativ, orice stare de furie, este percepută instant de acesta, care va avea un comportament în consecință.

“Când ești optimist, nu ai cum să nu te simți mai fericit. Studiile au arătat că persoanele optimiste sunt în general mai sănătoase, se bucură de o longevitate mai mare, au mai mult succes la serviciu și la școală și au o probabilitate mai mare de a avea căsnicii fericite. De asemenea, este puțin probabil că ei să se confrunte cu anxietate și depresie. Cercetările ample au stabilit o legătură substanțială între mamele care se simt deprimate și problemele de comportament pe care le dezvoltă copiii lor. Depresia parentală pare să cauzeze de fapt probleme de comportament la copii, iar pe părinți îi face să fie mai puțin eficienți. Așadar, fericirea părinților afectează în mod dramatic fericirea copiilor.”,  explică  Elizabeth Balla, Psiholog, Trainer şi Coach.

Luați masa împreună

Uneori, tot ceea ce face știința este să valideze acele lucruri pe care bunicii noștri le știau deja. Masa în familie contează enorm în dezvoltarea emoțională a copiilor. Această tradiție simplă ajută la modelarea copiilor, îi face mai buni și mai fericiți.

“Studiile au arătat că adolescenții care iau masa cu familiile lor au opinii mai pozitive despre viitor. Masa în familie este o modalitate excelenta de promovare a stilului de viață sănătos. Copiii care mănâncă cu părinții lor sunt mai puțin probabil să fie supraponderali sau să aibă tulburări de alimentație. Adolescenții care iau cina cu părinții lor sunt, de asemenea, mai puțin probabil să se confrunte cu probleme de abuz de substanțe sau să prezinte probleme de comportament.”, explică Emese Balog, psiholog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân