Semne și simptome care trebuie să te îngrijoreze la copii și bebeluși

Copilul tău încă nu vorbește? Când este cazul să te gândești la autism?
  • Publicat:
Semne și simptome care trebuie să te îngrijoreze la copii și bebeluși
Semne și simptome ale autismului, foto: Pexels.com

Astăzi se folosesc foarte des pentru a descrie copiii mai puțin implicați sau copiii foarte energici termeni ca ”autist” sau ”sindrom ADHD”. Chiar dacă unele persoane folosesc cu ușurință acești termeni, trebuie menționat că aceste cuvinte descriu două afecțiuni medicale și doar în urma unor consultații de specialitate și teste se pot pune astfel de diagnosticuri.

 

Conform definiției, tulburările din spectru autist (TSA) sunt un grup de tulburări de neurodezvoltare care afectează două domenii principale ale dezvoltării: comunicarea socială și interesele restrânse, particulare, stereotipe.

ADHD este o tulburare de neurodezvoltare ce se diagnostichează la copii în jurul clasei I, dar și la vârstă adultă. ADHD este o condiție medicală prezentă încă de la naștere. Atunci când copilul se integrează în societate, se observă în general primele simptome. Acestea sunt legate de deficit de atenție, impulsivitate, hiperactivitate în toate mediile în care activează.

La ce semne și simptome să fii atent la bebeluși și copiii mici

Îngrijorarea multor părinți cu privire la autism vine atunci când observă că nu vorbesc nici măcar în jurul vârstei de 2 ani jumătate unii copii. Sau atunci când copilul nu interacționează corespunzător vârstei sau nu se conectează ori nu se joacă cum se joacă ceilalți copii de vârsta lor. O altă situație este cea în care copilul nu poate fi întrerupt dintr-o activitate care îi place.

Copilul nu răspunde la propriul nume – când trebuie să te îngrijorezi

Dr. Ioana Andreica, psiholog explică: ”Semne precoce precum absența zâmbetului social până la vârsta de 6 luni, lipsa gângurelilor, a gesturilor simple până la împlinirea vârstei de 1 an sunt de observat. Lipsa pronunțării cuvintelor până la 1 an și jumătate, lipsa formării de propoziții din 2 cuvinte până la 24 de luni sunt semnale de alarmă.

Alte semne și simptome: copilul nu nu privește în ochi persoanele apropiate,  nu aduce să arate obiecte de interes, nu răspunde la propriul nume, la  vocea persoanelor cunoscute sau dacă pierde anumite abilități deja dobândite. Acestea ar putea fi semne ale unei tulburări din spectru autist.”

Sursă: Ediția 5 a Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale al Asociației Americane de Psihiatrie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân