Semne că ai fost un copil parentificat

  • Publicat:
Semne că ai fost un copil parentificat
Sursa foto: shutterstock

Fenomenul de parentificare apare atunci când un copil preia responsabilități și roluri tipic părintești. Și nu doar că poate avea consecințe semnificative asupra dezvoltării emoționale a copilului, dar îi poate influența și relațiile la maturitate. Iată de ce!

Semne că ai fost un copil parentificat

Ai avut dificultăți în a-ți exprima propriile nevoi și dorințe

Copiii parentificați dezvoltă cel mai adesea dificultăți în a identifica și a exprima propriile nevoi, deoare au fost centrați mai mereu pe nevoile altora, în special pe nevoile părinților.

Ai preluat responsabilități de adult încă de la o vârstă fragedă

Dacă îți amintești că ai fost mai mereu responsabil de sarcini mature sau ai avut grijă de ceilalți membri ai familiei încă de la vârstă fragedă, este posibil să fi fost parentificat.

Ai dezvoltat abilități de comunicare mature la o vârstă prematură

Dacă ai fost nevoit să comunici eficient cu adulții și să rezolvi probleme, ei bine, nu ți-ai dezvoltat abilitățile specifice vârstei tale, ci ai trecut peste etapa asta.

Ai dificultăți în stabilirea limitelor și nu știi să spui „nu”

Din cauza experiențelor care au pus responsabilități pe umerii tăi în loc să pună bucurie, ai putea avea dificultăți în a spune „nu” și a stabili limite sănătoase în relațiile tale, de orice natură ar fi ele.

Spui „da” chiar și atunci când nu simți să o faci? Lași mereu de la tine? Vrei să să îi mulțumești pe toți? Ești un copil parentificat!

Citește și: Cum ne influențează sănătatea mintală relațiile cu părinții sau partenerul de cuplu

Cauzele parentificării

Parentificarea este adesea rezultatul unor dinamici familiale complexe și poate avea diverse cauze. Iată câteva cauze comune ale parentificării:

  • absența părinților
  • dificultățile financiare
  • sănătatea precară a părinților
  • presiunile culturale/sociale
  • abuzul/neglijarea
  • modelarea comportamentului

Citește și: Semne că ai fost crescut de părinți imaturi și indisponibili emoțional

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân