S-a născut bebe? E normal să te simți debusolat și nu super fericit? Explicația psihologului

Părinții care se simt copleșiți non-stop și care simt că nu pot face față situațiilor de zi cu zi trebuie să ceară ajutor.
  • Publicat:
S-a născut bebe? E normal să te simți debusolat și nu super fericit? Explicația psihologului
Psihologul Alina Pop explică ce afecțiuni mentale și emoționale se pot instala la proaspeții părinți, foto: Shutterstock

Probabil cel mai mare test de maturitate este atunci când devii părinte. Mamă, tată – viața ta se schimbă. Iar rolul tău este decisive în prezentul și viitorului noului născut. Un copilaș, fragil, nevinovat care pentru moment are nevoie de îngrijire 100%. Sentimentele pe care le experimentează părinții sunt însă diverse – un carusel. Acestea sunt normale, însă psihologii atrag atenția că anumite stări neplăcute nu trebuie să dureze săptămâni în șir pentru a nu risca anxietate sau chiar depresie. Am aflat mai multe de la Alina Pop, psihoterapeut specializat în burnout parental.

CSÎD: Ce provocări au mamele, mai ales la prima sarcină?

Alina Pop: Mamele pot întâmpina provocări de mai multe feluri, unele venind în urma unor complicații de natură fiziologică, în sarcină sau la naștere. Iar altele pot fi de natură psiho-emoțională.

Așteptările nerealiste, oboseală, lipsa ajutorului – dau de furcă multor proaspeți părinți

CSÎD: De ce oare se activează aceste stări emoționale intense?

Alina Pop: Din punctul meu de vedere, ca psihoterapeut care lucrează cu părinți, cred că cel mai semnificativ lucru de natură psiho-emoțională este faptul că prima sarcina devine punctul de întâlnire dintre visuri/imaginație/așteptări și realitatea a ceea ce înseamnă cu adevărat să fii părinte. Poate fi debusolant pentru cei mai mulți dintre ei. De asemenea, organizarea și găsirea unui ajutor potrivit pot să fie provocatoare și să le dea de cap dacă nu sunt puse la punct din timp.

Unele cupluri se zdruncină când apar copiii

CSÎD: Mulți proaspeți părinți încep să se certe…

Alina Pop: Transformarea relației de cuplu este, iarăși, un lucru ce poate deveni provocator mai ales atunci când cei doi nu reușesc să facă o echipă parentală și dacă nu reușesc să se susțină. De multe ori, aici pot să iasă la iveală multe diferențe între parteneri, care să îi destabilizeze.

Tulburări emoționale și afecțiuni mintale ce pot pot instala la proaspeții părinți

CSÎD: Ce tulburări mintale și emoționale pot apărea?

Alina Pop: Nașterea primului copil aduce, după sine, schimbări în mai toate ariile, ceea ce înseamnă mult stres într-o perioadă vulnerabilă, care poate duce la apariția tulburărilor mintale perinatale – tulburări de anxietate, tulburări depresive, tulburări de stres și, sigur, și burnout-ul parental.

Consultant de specialitate: Alina Pop, psiholog specializat în burnout parental

Alina Pop, psihoterapeut, foto arhivă
Alina Pop, psihoterapeut vorbește despre provocările pe care le au părinții, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân