Problemele pielii la nou-născuţi: Cum distingem bolile inofensive de cele severe

În cazul nou-născuţilor, bolile inofensive ale pielii pot fi uşor distinse de cele severe şi nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru părinţi.
Problemele pielii la nou-născuţi: Cum distingem bolile inofensive de cele severe

Pielea nou-născutului este foarte sensibilă, iar în ziua de astăzi, nu mai este un lucru neobişnuit atunci când se confruntă cu diferite erupţii cutanate care, din fericire, cel mai adesea sunt inofensive, iar după scurtă durată dispar de la sine. Potrivit doamnei doctor Alina Suru, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, cazurile benigne sunt frecvente doar în această perioadă de viaţă, dar prezenţa acestor erupţii şi manifestarea lor pot provoca anxietate în rândul tinerilor părinţi.

Dermatoze benigne tranzitorii vs. boli severe ale pielii: cum le distingem

Miliaaceastă modificare a pielii apare frecvent la aproximativ jumătate dintre nou-născuţii sănătoşi, de obicei la naştere. În cazul nou-născuţilor prematur, milia poate apărea mai târziu.

“Milia se manifestă prin apariţia unor mici chisturi superficiale galbene/albe, pline de cheratină ce apar de obicei pe tegumentul facial. Tratamentul afecţiunii nu este necesar deoarece aceste leziuni au tendinţa de a se vindeca spontan”, explică specialistul dermatolog.

Miliaria– Până la 40% dintre sugari sunt afectaţi de această modificare a pielii, care apare de obicei în prima lună de viaţă. Aceasta rezultă din imaturitatea straturilor pielii şi este complet diferită de Milia, din punct de vedere clinic.

“Tipul cel mai frecvent la nou-născuţi este miliaria cristalină, care se caracterizează prin mici vezicule neinflamatorii ce afectează canalele glandei ecrine la nivelul  stratului cornos. Erupţia este reprezentată de vezicule de 1 până la 2 mm fără eritem înconjurător. Fiecare veziculă evoluează cu ruptură urmată de descuamare şi poate persista de la ore până la zile. Miliaria rubra se caracterizează prin mici papule inflamatorii şi pustule. Obstrucţia în acest tip de miliaria apare în mijlocul epidermului. Afectează cel mai adesea pe fruntea şi trunchiul superior. Pentru a evita retenţia transpiraţiei, minimizarea supraîncălzirii este cea mai bună metodă de prevenire”, recomandă doamna doctor Alina Suru.

Acnee neonatală- În primele 30 de zile de viaţă, nou-născutul se poate confrunta cu acneea neonatală, o erupţie acneiformă benignă, auto-limitată. Aceasta se manifestă sub forma unul multiple papule discrete care se dezvoltă în pustule şi se vindecă spontan. Un lucru foarte important: trebuie distinsă de acneea infantilă.

„Acneea nu este neobişnuită la nou-născuţi, estimându-se că aproximativ o cincime dintre ei prezintă această problemă în prima lună de viaţă ca rezultat al hormonilor maternali care circulă în corpul bebeluşului după naştere. Erupţiile cutanate apar mai ales pe nas şi frunte şi de obicei dispar singure în primele câteva luni”, spune specialistul dermatolog.

Acrocianoza- această modificare a pielii apare ca o colorare albastră a extremităţilor bebeluşului (mâini, picioare, urechi), iar de-a lungul timpului, se estompează odată cu încălzirea acestor zone sau atunci când bebeluşul se opreşte din plâns.

“Prin plâns sau pierdere de căldură părţile acrale devin colorate în mod simetric, albastru, ca urmarea a reducerii aportului de sânge (şi deci de oxigen) către aceste zone. Nu existaă alte modificări cutanate, inclusiv edeme. Acrocianoza trebuie diferenţiată de cianoza centrală, care este asociată cu boli cardiovasculare şi ale sistemului respirator”, atenţionează specialistul dermatolog.

Dermatita de scutec– Este una dintre cele mai comune afecţiuni de piele la sugari şi bebeluşi, iar aceasta se manifestă ca o iritare a pielii în zona acoperită de scutec sau pe lângă acesta. Cauzele apariţiei sunt multiple, iar printre acestea se numără defecaţia, urinarea, frecarea zonei sau, cel mai important factor, umezeala, care permite penetrarea iritanţilor asupra pielii.

Chiar dacă nou-născutul se confruntă cu una dintre aceste afecţiuni, nu trebuie să reprezinte un motiv serios de îngrijorare pentru părinţi, multe dintre ele fiind de natură benignă care dispar de la sine.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Alina Suru - Medic specialist dermatologie-venerologie
Dr. Alina Suru (Pîrvu) este medic specialist Dermatologie-Venerologie în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie. A absolvit Facultatea de Medicină Generală UMF „Carol Davila”, București, în 2006. Dr. Alina Suru s-a specializat în Dermatologie și Venerologie timp de 5 ani la Spitalul Colentina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”