Părinți, învățați adolescenții să nu schimbe iubiții/iubitele ca pe șosete

Un psiholog român din Germania vorbește deschis părinților de adolescenți despre importanța educației sexuale.
  • Publicat:
Părinți, învățați adolescenții să nu schimbe iubiții/iubitele ca pe șosete
Andrada Tache, foto arhivă

Cu cât copiii cresc este recomandat ca părinții să le vorbească des despre firescul schimbărilor din tot corpul lor. ”Le-aș explica ce se petrece și de ce și cum pot ei să aibă mai multă și mai bună grijă de ei” explică psihologul și psihoterapeutul Andrada Tache. Am cerut și alte sfaturi utile atât pentru adolescenți cât și pentru părinții acestora despre acceptarea schimbărilor din corp, sexualitate, relații sănătoase, despărțiri, iubire.

Odată cu adolescența, aș înțelege că apar comportamentele sexuale sub multiple forme. Le-aș vorbi despre tot ce înseamnă asta și că este OK ce se petrece cu ei, ca este frumos și interesant și că doar ei sunt stăpânii corpurilor lor și pot decide în cel fel să aibă cel mai bine grijă de ei. Aș accentua că, în cazul aparițiilor relațiilor intime, să nu își aleagă niciodată un partener cu care nu ar putea construi o relație parentală, în cazul unei sarcini.

 

Însă, ce aș face EXTRA este să înțeleg eu, ca părinte, ce înseamnă comportament sexual și căutare de un partener pe termen scurt și lung. Aș înțelege să dezvolt în adolescenți acele standarde suficient de înalte pentru o posibilă relație, de la un posibil partener, pentru ca să evit la ei formarea de parteneri cu oricine, oricând, fără discriminare. Aș dezvolta la ei pretențiile legate de calitatea oamenilor cu care ei aleg să se înconjoare, din toate punctele de vedere. Aș evita, în acest fel, dezvoltarea de promiscuitate sau de comportamente vulgare ori alte complicații care pot apărea.

Relațiile sănătoase între oameni se construiesc în timp

I-aș obișnui de mici cu ideea că relațiile valoroase sunt cele pentru care lupți, în care investești și în care poți crește și care nu te pun în nici un fel în pericol, în care ești valorizat și văzut, în care oferi și deopotrivă primești, în care toată lumea se simte confortabil să își exprime sentimentele intense și în care totul curge firesc, în care partenerul nu te rănește voit, ba te respectă și ține cont de limitele tale, de felul tău de a fi, de nevoile și de sentimentele tale și înțelege că NU este NU.

Aș dezvolta la copiii mei pasiunea de a investi în relații pe termen lung pentru a evita la ei dorința de a își schimba partenerii ca pe șosete. De fapt, le-aș vorbi despre actul atât de intim, delicat, sensibil și extraordinar de a te apropia de cineva, emoțional și fizic, treptat, clădind o poveste și o conexiune autentică, încât pofta pentru aventuri cu parteneri selectați la întâmplare și cât mai mulți să li se pară redundant și inutil, o pierdere de timp și de energie, uneori chiar periculos.

Riscul sarcinilor nedorite la adolescenți este mare fără educație în prealabil

Pentru că a intra rapid într-o relație cu cineva necunoscut poate aduce consecințe nedorite pe toate planurile. Le-aș povesti despre cum un partener e nevoie să le fie, întâi, cel mai bun prieten și i-aș învăța cum să caute calitatea în relații și să vadă dincolo de aspectul fizic, deși și aceasta este extrem de important. I-aș învăța despre cum e nevoie să fim noi, mai întâi, niște oameni valoroși, pentru a avea ce să oferim într-o relație și pentru a ști și a putea primi ce ne dorim de la acea relație. Succes si voua, părinți dragi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Anxietatea parentală în timpul sarcinii
Anxietatea parentală în timpul sarcinii
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”