Motive pentru care românii apelează la bone. Explică Magda Peisakh

Bona - proba de foc pentru multe familii din România care nu au ajutor de la bunici pentru supravegherea copiilor atunci când sunt la job.
  • Publicat:
Motive pentru care românii apelează la bone. Explică Magda Peisakh
Magda Peisakh, foto arhiva personală

Unul dintre cele mai mari episoade de stres din viața părinților este cu siguranță momentul întoarcerii la locul de muncă a mamei. Cu cine să lași copiii în siguranță? Ai bunici? Ai ajutoare de încredere? O bonă? Un baby sitter? Renunțarea la job? Despre ce soluții găsesc românii în pandemie pentru a lasă copii în siguranță când nu sunt acasă cu ei am stat de vorbă cu Magda Peisakh, general manager.

CSÎD: Din ce motive apelează românii la bone?

Magda Peisakh: Principalul motiv îl reprezintă lipsa forţei de muncă pentru această nişă. De cele mai multe ori oamenii apelează la bone din cauza lipsei de alternative. Ȋn contextul în care orele de lucru petrecute la birou sunt din ce în ce mai multe, iar România este o ţară în care în continuare se munceşte mult peste program, este clar nevoie de ajutor. Mai ales în cazul familiilor cu mai mulţi copii, în care ambii părinţi muncesc, este nevoie de cineva capabil să se implice în permanenţă în supravegherea şi acomodarea nevoilor celor mici.

CSÎD: Care este diferența între bonă și baby-sitter?

Magda Peisakh: Bona este cea care se ocupă de îngrijirea copiilor pe termen lung şi reprezintă o prezenţă constantă în viaţa acestuia, în timp ce conceptul de baby sitter se referă la supravegherea ocazională a celor mici. Dacă responsabilităţile bonei sunt foarte clare şi destul de variate, iar de multe ori implică şi desfăşurarea de activităţi alături de copil, în cazul baby sitting-ului vorbim deste o activitate preponderend ocazională, care în mare parte se rezumă doar la supravegherea micuţilor, pentru situaţii în care părinţii vor de exemplu să iasă pentru câteva ore în oraş, să participe la un eveniment sau au o urgenţă de rezolvat.

Unii români apelează la bone din Asia

CSÎD: Cum a evoluat în România piața bonelor în ultimii 2 ani, în pandemie?

Magda Peisakh: Odată cu instalarea lockdown-ului, foarte mulţi oameni au fost nevoiţi să lucreze de acasă, în prezenţa copiilor, ceea ce le reducea drastic şansele de eficienţă. Acesta a fost motivul pentru care cei mai mulţi dintre ei au ales să solicite şi să angajeze ajutor din Asia, ceea ce a condus implicit la o creştere a cererii de angajare pentru bonele străine.

Dacă acum 11 ani, fenomenul bonelor asiatice era considerat unul exotic, astăzi a devenit o normalitate şi o necesitate pentru din ce în ce mai multe familii cu venituri considerabile.

CSÎD: Ce calități caută românii la o bonă?

Magda Peisakh: Printre criteriile cele mai importante de selecţie se numără experienţa, capacitatea de a întreprinde activităţi diverse alături de copii. Evident că bunătatea şi deschiderea lor ca persoane primează. Pentru unii angajatori este important şi cât de bine ştiu să  gătească pentru copii. Este un atu atunci când bonele la rândul lor sunt mame, pentru că sunt considerate a fi mai responsabile. Dacă vorbim despre o bonă din străinătate cunoştinţele avansate de limba engleză sunt un alt criteriu. Pentru că unii clienţi sunt interesaţi de bone pentru nou născuţi, în cazul lor certificatul de care giver devine foarte important, pentru că atunci angajatul respectiv cum să aibă grijă de copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi.

Există și posibilitatea ca bona să locuiască permanent în casa în care lucrează

CSÎD: Ce presupune de fapt bona internă?

Magda Peisakh: Noţiunea de bonă internă presupune asigurarea de cazare şi masă pentru aceasta, precum şi a unui contract de muncă înregistrat pe o anumită perioadă de timp, de exemplu minimum 2 ani.

CSÎD: Cum să alegi o bonă? Cine decide într-un final dacă este potrivită?

Magda Peisakh: Pe lângă experienţa candidatelor, un foarte mare accent este pus pe chimia familiei cu viitoarea bonă, o persoană nouă care va deveni parte din viaţa lor de zi cu zi.

Familiile care apelează la agenții pot participa unui interviu cu 2-3 candidate şi în funcție de părerea lor este luată decizia finală.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian