Diana Lefter: ”Cum putem crede vreodată că bătaia, un atac la integritatea noastră fizică, poate avea efecte pozitive asupra psihicului nostru?

Copilul care a suferit agresiuni fizice are o tendință clară către neacceptarea propriei persoane, se dezvoltă cu o stimă de sine scăzută și poate ajunge să sufere depresii acute în viața sa de copil dar și mai târziu în viața de adult.
  • Publicat:
Diana Lefter: ”Cum putem crede vreodată că bătaia, un atac la integritatea noastră fizică, poate avea efecte pozitive asupra psihicului nostru?
Diana Lefter, specialist în educație, foto arhivă

De ce unde dă mama NU crește? ”Adevărul este că ,,unde dă mama crește,,! Dar ne punem vreodată întrebarea, ce anume crește ? Părerea mea este că acolo unde dă mama, creatoarea ta, cea menită să te apere si să te protejeze, crește frustrarea, crește durerea, crește neîncrederea, și crește o imagine de sine distorsionată. Cum putem crede vreodată că un atac la integritatea noastră fizică poate avea efecte pozitive asupra psihicului nostru?” explică Diana Lefter, specialist în educație. 

CSÎD: De ce nu este în regulă ca părinții să spună: și noi eram bătuți și bine ne era?

Diana Lefter: Pentru că asta nu este o realitate, mintea noastră are tendința să uite sau să modifice amintirile noaste legate de evenimentele nefericite din viața noastră. Atunci când vorbim despre relația cu părinții noștri, dacă aceștia au fost agresivi cu noi sau au manifestat comportamente care pe noi ca și copii ne-au impactat negativ, avem tendința să minimizăm efectele acestor comportamente și le dăm o nota pozitivă tocmai pentru ca amintirea să fie mai ușor de suportat.

În Țările Nordice bătaia copiilor este pedepsită prin lege

CSÎD: În ce țări din Europa, de exemplu, nu este admisă bătaia, agresiunea fizică asupra copiilor?

Diana Lefter: Sper ca în toate țările lumii este interzisă agresiunea fizică și de toate naturile asupra copiilor.

Dacă vorbim de țări reprezentative, care sunt pionieri în lupta împotriva violenței asupra copiilor, Țările Nordice sunt de departe cele mai cunoscute în acest sens, ele având o cultură aparte cu privire la drepturile si libertățile umane.

Traumele din copilărie printre care și bătaia lasă urme pe viață

CSÎD: Cum se dezvoltă un copil care a fost bătut?

Diana Lefter: Copilul care a suferit agresiuni fizice are o tendință clară către neacceptarea propriei persoane, se dezvoltă cu o stimă de sine scăzută și poate ajunge să sufere depresii acute în viața sa de copil dar și mai târziu în viața de adult.

Cu foarte multă muncă, copilul care a trăit violența fizică, poate funcționa armonios, de cele mai multe ori în el se duce o luptă între furie, vinovăție și teamă, și oricare din cele trei sentimente iese ,,învingătoare,, produce daune imense în viața copilului respectiv.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân