Igiena micutului fara proteste

Specialistii ORL spun ca be­ti­sorul pentru ureche se folo­seste doar pentru curatarea zonei exterioare a urechii. Ni­ciodata nu se intra cu be­ti­so­rul in canalul auditiv, pentru ca nu e steril decat atunci cand deschideti un pachet nou.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Igiena micutului fara proteste
no title

In nici un manual pentru parinti nu exista indicatii clare despre cum ar trebui sa convingeti copilasul sa iubeasca igiena dupa 2-3 ani, cand incepe sa aiba opinii. Si mai ales cand taiatul unghiilor, spre exemplu, i se va parea aproape o tragedie. Iata cateva idei pentru a-l convinge ca nu este asa!

In general, dupa cateva luni de la nastere, bebelusul s-a obisnuit cu baita si chiar plange daca e scos din apa. Aceasta situatie poate sa se schimbe undeva in jurul varstei de 2 ani. Daca incepe sa aiba obiectii sa faca dus sau baie, e important sa ii spuneti o poveste cu personajele pe care le adora – ideal ar fi ca acestea sa existe si sub forma de jucarii. E cel mai usor de convins daca stie ca si papusile fac baie.

De asemenea, copilul poate el insusi sa isi spele jucariile. Neaparat pe toata perioada copilariei e indicat sa folositi sampoane care nu produc lacrimi.

Daca micutul nu vrea sa tina capul pe spate in timp ce il limpeziti, atunci e bine sa ii puneti un prosop pe fata (pliat de mai multe ori) cand ii indepartati samponul ca sa nu-i intre apa in nas si sa faca o criza de plans. In felul acesta, baita nu poate avea pentru el parti neplacute.

Igiena urechilor, tot in timpul baii

Specialistii ORL spun ca be­ti­sorul pentru ureche se folo­seste doar pentru curatarea zonei exterioare a urechii. Ni­ciodata nu se intra cu be­ti­so­rul in canalul auditiv, pentru ca nu e steril decat atunci cand deschideti un pachet nou.

De cele mai multe ori, si acest mic instrument poate produce o senzatie neplacuta pentru copil. Cel mai usor e sa folo­siti betisoarele cand micutul se afla inca in cada si uita sa protesteze.

Mai intai, dintii ursuletului

Spalatul pe dinti poate sa pro­­voace procesul de regurgitare sau cel putin acea senzatie. Asa ca micutii se feresc de periuta. Inainte insa de spalatul pe dinti puteti sa va jucati cu un ursu­let caruia sa-i spalati dantura. Ursuletul o sa accepte si chiar o sa-i faca placere, iar aceasta poveste repetata va avea ur­ma­ri pozitive si asupra micutului.

Unghiile, ultima frontiera

Este operatiunea din cadrul igienei personale cel mai greu de suportat. Daca se impotriveste violent putand sa se raneasca singur, ramane o singura solutie. Medicii pediatri sustin ca momentul cel mai bun pentru taiatul unghiilor unui bebelus este atunci cand doarme adanc dupa baita.

Se poate sa continuati acest obicei mai multi ani din timpul copilariei. Unghiile de la maini se taie pe rotund, iar cele de la picioare in linie dreapta, fara a interveni la colturi.

Citeste si Totul pentru siguranta copiilor!


Foto:
SHUTTERSTOCK
 

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”