Andreea Marin Banica, o noua campanie destinata copiilor

Andreea Marin Banica pledeaza pentru importanta povestilor in viata oricarui micut.
02.04.2009
Andreea Marin Banica, o noua campanie destinata copiilor
Andreea Marin Banica,o noua campanie destinata copiilor

Acesta este mesajul celei mai recente campanii in care se implica vedeta. Mii de copii din tara vor primi carti, iar bibliotecile in care invata vor deveni mai bogate. Andreea Marin Banica pledeaza pentru importanta povestilor in viata oricarui micut.

CSID: Cand ai intrat in campania care promoveaza cititul?
Andreea Marin Banica:
M-am alaturat campaniei „Citeste cu mine!” prin fun­datia mea, „Pretuieste Viata”, din septem­brie 2008. Mi s-a parut o initiativa jus­ti­ficata deru­lata de BNS, Federatia Sin­di­ca­telor Libere din Invatamant, Policy Center for Roma and Minorities si Biblioteca Na­tionala a Romaniei, in contextul in care media abandonului scolar in Romania este de 19%.

Copiilor nu le mai spune nimeni povesti din care sa invete lectii de viata care stau la baza devenirii lor. Parintii n-au timp, alearga zi de zi in cursa pentru supravietuire, uneori aleg sa munceasca departe de casa si ii lasa in grija mai mult sau mai putin com­pe­tenta a unor oameni dragi, care fac tot ce pot pentru ei, dar adesea nu e de ajuns.

CSID: Cati copii beneficiaza de aceasta campanie?
A.M.B.:
Mii de copii vor beneficia de aceasta campanie din diverse colturi ale tarii. Tocmai am fost in doua scoli din Ialomita, unde am petrecut o zi intreaga citind povesti celor peste 350 de copii si discutand pe marginea invatamintelor desprinse din ele.

Am intrat din clasa in clasa, am vorbit despre nevoile si necunoscutele lor, am ras, am cantat impreuna, au primit daruri constand in pachete de carti de foarte buna calitate si bunatati care sa le indulceasca ziua, iar bibliotecile scolare au fost imbogatite cu enciclopedii, basme, romane, carti cu activitati practice potrivite varstei lor.

Urmeaza sa merg chiar la scoala la care am invatat odinioara din Roman, Neamt si am mari emotii, recunosc, e ca o intoarcere in timp pentru mine. Mergem in genere in scolile care au biblioteci sarace sau nu le au deloc, desi copiii au potential si tanjesc dupa ele.

Dar nu vor fi ocolite nici marile orase. Vom organiza intalniri informale intre grupuri de copii si parinti pe post de invitati, precum si personalitati publice iubite de cei mici care le vor citi câteva pagini dintr-o poveste preferata.

O componenta speciala a campaniei va viza comunitatile de rromi si se va concentra pe discutii ale unor reprezentanti recunoscuti si apreciati ai acestei etnii cu parintii si liderii de opinie din comunitate.

CSID: Tu ce carti citeai in copilaria ta?
A.M.B.:
Cartea mea de suflet este „Micul print” pe care am citit-o si in copilarie, dar, mai ales, am redescoperit-o la maturitate, cand am fost in stare sa-i inteleg altfel simbolurile, dar de neuitat sunt „Povestile nemuritoare” si colectia scrierilor lui Alexandre Dumas, pe care am mostenit-o de la bunici.

Sunt volume pe care le am si acum si le voi transmite mai departe fetei mele.

CSID: Si ce carti ii citesti acum fetitei tale?
A.M.B.:
Deocamdata, suntem la nivelul povestilor de seara spuse prin viu grai, nu citite, iar cartile sunt acum impor­tante pentru imaginile lor sau pentru paginile care pot fi colorate. „Scufita Rosie” e prima poveste a fetei mele.

Citeste si Tatii frumosi isi transmit calitatile fizice doar fiicelor
                Esti atat de important pentru mine!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
O viata sexuala complicata
O viata sexuala complicata
Recomandare video
Ce simptome dă cancerul de ficat și cum se tratează