Gemeni și tripleți: totul despre sarcinile multiple

Cele mai multe sarcini multiple sunt de gemeni, dar în cazuri mai rare, pot rezulta și tripleți. Descoperă tot ceea ce ar trebui să știi despre gemeni și tripleți!
  • Publicat:
Gemeni și tripleți: totul despre sarcinile multiple
Gemeni și tripleți: Totul despre sarcinile multiple sursa foto: shutterstock

Sarcina multiplă este o sarcină care include mai mult de un fetus și este mult mai răspândită în prezent decât în trecut.

În tot acest proces al unei sarcini multiple trebuie investit mult timp și răbdare. Mai mult de atât, viitoarea mămică ar trebui susținută și ajutată pe tot parcursul sarcinii. O sarcină multiplă, fie că este vorba de o sarcină cu gemeni, fie de o sarcină cu tripleți necesită o atenție mai mare.

Află mai multe despre gemeni și tripleți și cum să le oferi bebelușilor tăi cel mai bun început în viață.

Sarcina multiplă

Dacă doi sau mai mulți copii se află în uterul mamei, atunci este vorba de o sarcină multiplă. De multe ori, aceștia prezintă trăsături identice și uneori nu seamănă mai mult decât multiplii fraterni.

Sarcină de multipli identici

Un ovul este fertilizat de un spermatozoid. Dacă se împarte în două, ceea ce se întâmplă uneori, ai gemeni identici. Dacă divizarea continuă, veți avea tripleți identici și așa mai departe. Toți bebelușii încep cu același set de gene: sunt fie toți băieți, fie fete și vor arăta la fel. Multipli identici apar la trei sau patru nașteri din 1.000.

Sarcină de multipli fraterni

Uneori, la femeie, într-o singură lună, se pot maturiza mai multe ovule. Dacă fiecare este fertilizat de spermatozoizi diferiți, rezultă multipli fraterni. Spre deosebire de sarcinile de multipli identici, genele fraternilor diferite. Acest tip de multipli se nasc mai des decât cei identici.

Aceeași mamă, dar tată diferit

Dacă o femeie are două sau mai multe ovule în timpul perioadei de fertilitate, este posibil ca fiecare să fie fertilizat în momente diferite, chiar și de bărbați diferiți. Deci, este posibil o sarcină multiplă să aibă loc cu tați diferiți.

Conexiuni puternice

Părinții de gemeni sau tripleți spun mereu despre copii lor că au o conexiune aparte. Aparent, comunicarea începe devreme. Un studiu a constatat că până în a 14-a săptămână de sarcină, gemenii fac mișcări intenționate unul spre celălalt. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă acest lucru este valabil pentru alte sarcini multiple precum tripleți, cvadrupleți ș.a.m.d.

Cum sunt născuții copiii din sarcinile multiple?

Pentru nașterea mai multor copii deodată, doctorii recurg la metoda de cezariană pentru a proteja atât proaspăta mămică, cât și bebelușii acesteia. Cezariana este mult mai indicată în cazul sarcinilor multiple cu gemeni sau tripleți.

Medicamente pentru fertilitate

De ce unele femei sunt mai predispuse să aibă sarcini multiple? Există câteva lucruri care pot influența șansele unei astfel de sarcini. De exemplu, dacă o femeie nu a reușit să rămână însărcinată, medicul ei poate recomanda medicamente pentru stimulare ovariană. Acest lucru poate crește șansele ca aceasta să rămână însărcinată.

Fertilizare in Vitro

Aceasta este procedura prin care medicul recoltează ovule din ovarele unei femei, de obicei după ce aceasta a luat tratamente de stimulare ovariană. Ovulele sunt fertilizate cu spermatozoizi în afara uterului și apoi embrionii rezultați sunt transferați în uter. În cazul în care părinții doresc transferul a mai mulți embrioni, au parte de multipli fraterni.

Laptele și sarcinile multiple

Un studiu atestă că femeile care consumă cantități mai mari de lapte sau produse pe bază de lapte au șanse mai mari de a naște gemeni. Unii oameni de știință cred că lactatele cresc șansele de producere a unei cantități mai mari de IGF (Insulin-like growth factor), ceea ce poate duce la mai multe ovule într-un ciclu lunar.

Vârsta și originile mamei în sarcinile multiple

Peste 35% dintre femeile americane care au copii au peste 30 de ani și asta se datorează tratamentelor de fertilitate. Chiar și fără ajutorul unui medic, femeile de peste 30 de ani au mai multe șanse să elibereze două sau mai multe ovule deodată, posibil pentru că corpul lor produce mai mult hormon de stimulare a ovarelor. Și femeile afro-americane sunt mai predispuse să aibă gemeni, în timp ce femeile asiatice prezintă slabe șanse.

Alte motive ale sarcinilor multiple

O femeie cu o mamă sau o soră care are gemeni fraterni are de două ori mai multe șanse să poată rămâne însărcinată cu gemeni. Și femeile care au un indice de masă corporală (IMC) mai mare au, de asemenea, o rată mai mare de multipli fraterni. t

Vizite regulate la doctor

Deoarece copiii multipli sunt mai predispuși la probleme și există riscul de prematuritate, medicii  supraveghează mai atent atât viitorii copii, cât și pe mamă. Ei urmăresc creșterea și dezvoltarea bebelușilor, monitorizează sănătatea mamei și urmăresc semnele de travaliu timpuriu. De asemenea, fac ecografii și alte teste pentru a se asigura că totul merge bine.

Surse: webmd.com, clevelandclinic.org, betterhealth.vic.gov.au

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân