Ela Crăciun, blogger parenting: ”Atunci când mama se simte epuizată, este musai să ceară ajutor și să-și încarce bateriile”

”Copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari” spune bloggerul de parenting, mamă a trei copii.
  • Publicat:
Ela Crăciun, blogger parenting: ”Atunci când mama se simte epuizată, este musai să ceară ajutor și să-și încarce bateriile”
Ela Crăciun, foto arhivă personală

Este mamă a trei copii și nici nu îți poate imagina viața altfel. Ba chiar îți poate imagina cu soțul ei cum ar fi să mai aibă un copil. Am stat de vorbă cu Ela Crăciun însă despre provocările pe care le are ca mamă și ce soluții a găsit ca să poată continua cariera.

 

CSÎD: Ai avut și momente de epuizare maximă, momente în are nu știai cum să o scoți la capăt?

 Ela Crăciun: Cu siguranță există astfel de momente în viața tuturor părinților, în care indiferent de vârsta copilului, ești complet depășit de situație și te cuprinde panica. Important este, cred eu, să fim mereu prezenți în viața copiilor noștri, pentru că suntem cu toții tentați să cădem în capcana propriilor noastre proiecții mentale. Atunci când este copilul mic, parcă abia așteptăm să înceapă să meargă, să doarmă, să mănânce singur și credem mereu că va fi mai ușor pe măsură ce trece timpul, însă este exact invers: copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari.

Epuizarea este o stare normală pentru mame

CSÎD: Asta este și experiența ta, deci…

Ela Crăciun: Pe măsură ce cresc, copiii te solicită din ce în ce mai mult. Iar în momentul în care vine adolescența trebuie să tratezi totul cu atenție și e ca și cum ai merge mereu pe sârmă în relația cu ei. Sunt momente în care epuizarea, fie că este fizică, fie că este psihică, ea apare. Important este ca atunci când apare această epuizare să o recunoști, să o accepți și să începi să faci ceva pentru tine. Asta este important.

Este important ca mamele să ceară ajutor

CSÎD: Dar cum faci cu copilul?

Ela Crăciun: Cere ajutorul soțului, mamei, bonei. Pleacă de acasă câteva ore pentru a-ți liniști mintea. Fiecare om se încarcă într-un mod anume. Găsește acel mod potrivit pentru tine și respectă-l. Eu de exemplu mi-am propus de mult timp să fac două lucruri pe săptămână doar pentru mine: fie că merg la pilates, fie că merg la un masaj sau la o întâlnire cu prietenele, îmi iau aceste momente pentru mine.

Reîncărcarea bateriilor – un pas ce nu trebuie neglijat

CSÎD: Ce sfaturi ai pentru mamele care se confruntă cu asta?

Ela Crăciun: Nu există nicio relație de familie fără momente de epuizare, iar atunci când pare că ai rămas fără soluții, trebuie doar să faci un pas în spate, să tragi aer în piept și abia apoi poți căuta soluții.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân