Dezvolta inteligenta micutului tau!

Trebuie sa fii constienta ca bebe vine pe lume fara sa stie nimic. Cu exceptia unui lucru: din uter, iti recunoaste vocea. Asa ca vocea pe care deja o stie cel mai bine trebuie sa-i vorbeasca mult pentru ca astfel micutului i se dezvolta inteligenta.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dezvolta inteligenta micutului tau!
Dezvolta inteligenta micutului tau!

Trebuie sa fii constienta ca bebe vine pe lume fara sa stie nimic. Cu exceptia unui lucru: din uter, iti recunoaste vocea. Asa ca vocea pe care deja o stie cel mai bine trebuie sa-i vorbeasca mult pentru ca astfel micutului i se dezvolta inteligenta.

Cea mai simpla definitie spune ca inteligenta e capacitatea de a gandi, de a intelege, de a invata si de a rezolva probleme. Ca sa-i dezvolti inteligenta micutului, lumea medicala a cazut de acord asupra catorva metode. In primul rand, interactioneaza cu el des, vorbeste-i, povesteste-i, jucati-va impreuna, in al doilea rand lasa-l sa experimenteze lucruri noi si du-l in medii cu alti copii, in parc sau la gradinita.

De ce? Genele rezolva doar intr-o oarecare masura inteligenta micutului. De 20 de ani incoace, cercetarile arata ca mediul ii influenteaza creierul in proportie de 25 pana la 50%. In primii 3 ani de viata, creierul face legaturi peste legaturi cu o viteza uluitoare.

De fapt, pentru intelectul lui, se crede ca are o importanta majora ca, atunci cand il alaptezi, sa il tii lipit de tine si sa-i povestesti ce-ti trece prin cap. N-are importanta ce zici, dar conteaza sa-ti vada mimica si sa te simta. De altfel, stimularea vizuala din primele luni de viata ii creste curiozitatea, atentia si concentrarea.

Cum incep?
De la nastere, vorbeste tot timpul cu el, dar nu stalci cuvintele chiar daca se uita mirat la tine. In camera in care sta, pune desene, tablouri care au contrastul alb-negru. Aceste imagini ii maresc concentrarea, atentia, il calmeaza cand e plictisit si il fac si mai curios. Spune-i povesti peste povesti, chiar daca la un moment dat ai epuizat toate cartile posibile. Daca nu mai ai ce sa citesti, inventeaza!

Pune-i muzica! S-a dovedit ca operele lui Mozart stimuleaza creierul copiilor asa cum, mai tarziu, o va face matematica.

Cumpara-i jucarii. De fapt, asigura-te ca are tot timpul cate ceva nou, nu neaparat scump. Pentru copii foarte mici banalele forme pentru nisip sunt excelente. Cu ele, bebe poate sa experimenteze lucruri noi la nesfarsit si sa devina mai creativ. Daca insa ai un copil mai mare, acesta are nevoie de jucarii din care sa invete ce inseamna cauza si efectul.

De obicei, cele care au butoane si care fac ceva. Iar daca ai un prescolar deja poti sa-i iei un puzzle. Un lucru nu trebuie sa uiti: cele mai frumoase „jucarii“ (si mai importante pentru inteligenta lui) sunt chiar parintii.

Du-l la gradinita!
Chiar daca la inceput va protesta puternic, fii calma si spune-i ca acolo e un loc unde va afla o multime de povesti. De ce e importanta gradinita? In primul rand, aici incepe socializarea adevarata a copilului. Apoi isi dezvolta capacitatea intelectuala in cadrul activitatilor din gradinita si, nu in ultimul rand, incepe sa vada ce inseamna prietenia.

De fapt, isi insuseste primele notiuni despre inteligenta emotionala. Ce-i asta? Inteligenta emotionala inseamna sa-ti cunosti sentimentele, sa ti le controlezi, apoi sa inveti sa cunosti sentimentele celor din jur si sa iti construiesti relatii cu ei.

Adica, daca pustiul tau vrea sa obtina ceva de la tine, atunci se poarta frumos, isi face patul, isi strange jucariile. La fel face si cu educatoarea. Nu e un mic santajist, ci deja a inceput sa-si construiasca inteligenta emotionala. Studiile arata ca, daca va excela la acest capitol, e posibil sa-l vezi pe lista oamenilor de succes.

Si ei vor copii inteligenti
Angelina si Brad Pitt le-au cumparat micutilor toate jucariile posibile cu exceptia jocurilor video pe computer. S-a constatat ca acestea pot produce chiar cosmaruri. Cei doi parinti incearca sa-si protejeze cat mai tare copiii de violenta care exista in aceste jocuri.

Actrita Liv Tyler isi duce baietelul la o gradinita la care invata trei limbi, desi americanii nu sunt mari fani ai limbilor straine. Iar Kate Hudson ii citeste micutului ei nu mai putin de cinci povesti pe seara. Ea crede ca in felul acesta poate sa-i arate cel mai bine lucrurile importante din viata.

Britney Spears in schimb se pare ca nu are nici o treaba cu cele doua odrasle. Desi a dat mii de dolari sa le aranjeze camerele cat mai frumos, cantareata nu se joaca cu ei, asa spun bonele,  vine beata sau drogata acasa. Motiv pentru care instanta i-a dat pe cei doi baietei in custodia tatalui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tipsuri pentru o sarcina usoara
Tipsuri pentru o sarcina usoara
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”