De ce este important să facem copii la tinereţe?

Tot mai multe femei amână momentul maternităţii până la vârste înaintate, după 35 de ani sau chiar mai mult. Printre principalele motive se numără procuparea pentru carieră, lipsa pregătirii psihice şi emoţionale pentru creşterea unui copil şi lipsa unei situaţii financiare stabile. Însă conform statisticilor, după vârsta de 37 de ani, şansele de a rămâne însărcinată scad drastic.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce este important să facem copii la tinereţe?

În zilele noastre, tot mai multe femei amână momentul maternităţii până la vârste înaintate, după 35 de ani sau chiar mai mult.

Printre principalele motive se numără procuparea pentru carieră, lipsa pregătirii psihice şi emoţionale pentru creşterea unui copil şi lipsa unei situaţii financiare stabile.
 

Însă conform statisticilor, după vârsta de 37 de ani, şansele de a rămâne însărcinată scad drastic, fie că este vorba despre o sarcină obţinută pe cale naturală sau prin tehnici de reproducere umană asistată.

Iată de ce este important ca femeile să conceapă un copil la vârsta potrivită!

Top 3 motive să faci copii până la vârsta de 35-37 de ani

Rezervă ovariană finită
Femeile se nasc cu o rezervă ovariană finită, determinată genetic, ce reprezintă capacitatea ovarelor de a produce ovocite de calitate bună, pentru a obţine o sarcina sănătoasă. Rezervă ovariană scade pe măsura trecerii anilor, ceea ce înseamnă că ovarele nu numai că produc mai puţine ovule, dar şi calitatea acestora este şi din ce în ce mai slabă. După vârsta de 37 de ani, rezerva ovariană scade dramatic, lucru asociat cu probabilitatea din ce în ce mai mică de a obţine o sarcină, fie pe cale naturală, fie prin proceduri de reproducere umană asistată.

„Aceasta este deosebirea dintre femei şi bărbaţi.

Stocul de ovocite al femeii este finit, pe când spermatogeneza este un proces continuu, nu există o limită.

Teoretic, bărbaţii pot procrea la nesfârşit, ceea ce la femei nu este posibil”, spune dr. Cezara Bucur, specialist cu peste 17 ani experienţă în domeniul reproducerii umane asistate.
 

Cele mai mari probleme apar la femeile care îşi planifică prima sarcină la o vârstă mai înaintată, de 40-45 de ani, rezerva ovariană fiind în aceste cazuri foarte redusă.

Conform statisticilor, peste vârsta de 40-41 de ani, 80% din ovocitele unei femei sunt anormale din punct de vedere genetic. Rezerva de ovocite a unei femei nu este regenerabilă şi nu poate fi refăcută, odată epuizată.

Estimarea rezervei ovariene poate fi realizată prin testul de sânge AMH.

Scăderea vârstei fertile


Fertilitatea scade odată cu înaintarea în vârstă, însă multe femei se confruntă cu o reducere drastică a rezervei ovariene de la vârste tot mai tinere. Scăderea vârstei fertile este cauzată atât de afecţiuni ginecologice netratate (de exemplu, ovarul micropolichistic, endometrioza, bolile cu transmitere sexuală), cât şi de un mod de viaţă defectuos.

Stresul, alimentaţia nesănătoasă, fumatul sunt factori principali care duc la epuizarea mai rapidă a stocului de ovocite.

„Sunt ferm convinsă că toate preparatele crescute cu hormoni pot determina structura ovariană şi această degenerescenţă ovariană. Bineînţeles, contează foarte mult bagajul genetic. Este dominant. Dar, pe lângă acesta, e important modul de viaţă, cum suntem crescuţi, începând din fragedă copilărie. Cum îi creştem, cum îi hrănim pe copii are impact enorm asupra fertilităţii lor, ulterior”, adaugă dr. Cezara Bucur.

Menopauza precoce


Un alt fenomen tot mai des întâlnit este apariţia menopauzei precoce. Menopauza este un proces biologic ce în mod natural ar trebui să se instaleze în jurul vârstei de 50 – 55 de ani, însă, din păcate, acum apare foarte des până în 45 de ani şi chiar până în 40 de ani. Atunci când se manifestă înaintea vârstei de 40 de ani, menopauza este considerată precoce.

„Există o patologie anume, care se transmite genetic, ce determină ca din mamă în fiică să apară o tendinţă de a consuma ovulele mai repede – se numeşte menopauza genetică sau Premature Ovarian Failure (POF). Însă există şi alte paciente care nu au antecedente, nu au această genă, şi totuşi intră la menopauză precoce, iar acest lucru este cauzat de modul de viaţă pe care îl duc”, adaugă specialistul.

Alimentaţia, fumatul, stresul, toate contribuie la epuizarea accelerată a ovocitelor, la atrezie. Atrezie ovocitară înseamnă faptul că ovocitele se consumă fără a parcurge ciclul acela lunar, de maturare, pe care ar trebui să-l aibă.

Din nefericire, problema infertilităţii, atât cea feminină, cât şi cea masculină, este în creştere indiferent de ţară sau pătura socială. De exemplu, în Israel, un copil din zece este născut prin fertilizare în vitro, iar tendinţa continuă să crească. Acest fenomen are mare legătură şi cu îmbătrânirea populaţiei. Dacă acum zece ani vârsta medie pentru conceperea primului copil era de 23 spre 26 de ani, în prezent aceasta a crescut la 29-30 de ani.

Pentru a avea grijă de sănătatea ta şi a depista din timp posibilele afecţiuni ginecologice, medicii Columna Medical Center te aşteptă la o serie de analize de rutină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”