De ce bunicii sunt mai permisivi decât părinții? Explică Diana Lefter

Bunicii sunt oaze de răbdare și de bunătate. Copiii crescuți în preajma bunicilor au prilejul de a învăța multe lucruri, dar și de a observa alte modele comportamentale.
  • Publicat:
De ce bunicii sunt mai permisivi decât părinții? Explică Diana Lefter
De ce bunicii sunt mai permisivi decât părinții? Explică, Diana Lefter, specialist în educație, foto Shutterstock

Bunicii sunt o binecuvântare în viața nepoților, iar nepoții o binecuvântare în viața bunicilor. Am stat de vorbă cu Diana Lefter, specialist în educație, despre rolul vacanțelor la bunici, dar și despre cât de permisivi pot fi bunicii atunci când vor să răsfețe nepoții.

CSÎD: Ce rol au vacanțele la bunici?

Diana Lefter: Cred că vacanțele la bunici sunt cu adevărat o binecuvântare în viața fiecărui copil. Mă gândeam acum că eu nu am avut parte de aceste “vacanțe la bunici”, am fost norocoasă să fiu foarte aproape de bunicii mei în copilărie și îi vedeam zilnic. Dar îmi aduc aminte cu drag de verișorii mei care veneau în vacanță și care rămâneau întreaga vară cu mine și cu bunicii noștri.

În vacanțele la bunici copiii descoperă lumi noi

CSÎD: Eu am trăiat aceste vacanțe de vară la bunici, foarte departe de părinți și le consider lecții de independență. Dar parcă am simțit și ce înseamnă libertatea…

Diana Lefter: Libertatea pe care copiii o simt în aceste perioade este una pe care părinții nu și-o pot permite. Perioadele astea oferă copiilor încredere și stima de sine, curaj și responsabilitate, aventură și experiente pe care le vor păstra întreaga viață. Știu asta din poveștile verișorilor mei dar și din amintirea propriei copilării… dacă ma gândesc mai bine întreaga mea copilărie a fost o “vacanță la bunici” și a fost minunată.

Motive pentru care bunicii sunt mai permisivi decât părinții

CSÎD: De ce bunicii sunt mai permisivi decât părinții?

Diana Lefter: Pentru că nu mai au responsabilitatea de a face “oameni” din acești copii. Este foarte ușor să fii mai bun și mai permisiv atunci când nimic nu pune presiune pe umerii tăi, când cunoști pașii și când știi că tu trebuie să fii ”personajul bun” din poveste.

CSÎD: S-ar putea simți oare ”vinovați” bunicii de azi pentru cum și-au tratat proprii copii?

Diana Lefter: S-ar putea să regăsim și o vinovăție pe care bunicii o resimt în legătura cu felul în care și-au crescut copiii. Asta îi face să fie mai binevoitori cu nepoții pentru a “repara greșelile trecutului”

Diana Lefter, foto arhivă
Diana Lefter, specialist în educație, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân