Cupa menstruală: o nouă modalitate de a rămâne mai rapid însărcinată

Cupa menstruală ar putea înlesni obţinerea unei sarcini. Află cum e posibil acest lucru!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cupa menstruală: o nouă modalitate de a rămâne mai rapid însărcinată

Cupa menstruală, noua alternativă la tampoanele clasice, nu este utilizată strict pentru perioada delicată a lunii. Mame din întreaga lume au folosit cupele menstruale în procesul de procreaţie şi atestă faptul că acestea le-au sporit enorm şansele de a rămâne însărcinate! Când te-ai hotărât că este timpul pentru următorul pas în viaţa ta – copilul –,  cel mai probabil, atât tu, cât şi partenerul aţi pregătit deja o varietate de strategii, indiferent dacă acestea sunt din literatura medicală sau din povestirile bătrânilor. Unul dintre cele mai noi trucuri presupune acum utilizarea cupei menstruale.

Dispozitivul este cel mai bine cunoscut drept o alternativă ecologică, reutilizabilă a tampoanelor, dar se pare că recent i s-a descoperit o nouă atribuţie extraordinară!

Sherry Ross, cadru medical, expert în sănătatea femeilor şi autor al She-ology: Ghidul definitiv pentru sănătatea intimă a femeilor, afirmă că multe femei care încearcă să rămână gravide cât mai repede sau doresc să evite cheltuielile pentru tratamente scumpe de fertilitate folosesc cupe menstruale ca parte a planului lor.

Practic, această metodă presupune utilizarea cupei menstruale sub fomă de recipient pentru conţinerea lichidului seminal şi introducerea acesteia, ulterior, la nivelul vaginului, pentru a fi siguri de faptul că lichidul seminal se află în apropierea intrării uterine. Cuplurile care utilizează inseminarea artificială pot, de asemenea, să utilizeze şi această metoda, notează dr. Ross.

Poate o cupă menstruală să te ajute să rămâi însărcinată?

Dispozitivul ar putea sprijini cu sigurannţă eforturile cuplului de a concepe, afirmă dr. Ross. „La fiecare moment de ejaculare, există milioane de spermatozoizi”, spune ea.

„O cupă menstruală plină cu lichid seminal permite spermatozoizilor să se mişte numai într-o singură direcţie şi să se îndrepte spre ou. Mucusul cervical asociat cu ovulaţia ajută sperma să înoate prin cervix, iar uterul se transformă în ultima parte în tubul uterin unde oul este fertilizat. Este nevoie doar de un spermatozoid pentru a penetra oul, astfel încât să se poată produce fertilizarea. Odată ce ovulul este fertilizat, celulele continuă să împartă crearea unui embrion, care, în cele din urmă, se deplasează în uter, în cazul în care are loc implantarea.”

Dr. Ross subliniază, de asemenea, că menţinerea spermatozoizilor aproape de colul uterin şi intrarea uterină pe o perioadă lungă ar putea creşte şansele de concepţie.

„Lichidul seminal trăieşte timp de trei zile la căldură”, explică dr. Ross. „Cu cât va rămâne mai mult la nivelul colului uterin şi la intrarea în uter, cu atât sunt mai multe şanse pentru fertilizarea oului”. Ea sfătuieşte să se respecte regulile generale privind utilizarea cupelor menstruale, care nu depăşeşte 12 ore.

Potrivit lui Daniel A. Skora, cadru medical, specialist în endocrinologie reproductivă şi specialist în infertilitate la o clinică din Texas, menţinerea cupei menstruale în afara acestei perioade ar putea modifica pH-ul vaginal, lucru care poate duce la infecţii cu candida şi vaginoză bacteriană (BV).

Experienţa unei femei care a rămas gravidă cu ajutorul cupei menstruale

Julia Dennison, în vârstă de 36 de ani, din Sunnyside, New York, împărtăşeşte cu revista online parents.com faptul că a folosit cupa menstruală de când a realizat că dispozitivul de economisire a costurilor presupune faptul că niciodată nu va mai fi nevoită să cumpere tampoane.

„Am încercat să-mi concep fiica timp de 9 luni, aşa că eram gata să încerc orice alternativă care să-mi dea un impuls ori de câte ori mă aflam la ovulaţie”, spune Dennison. „Am citit undeva despre femei care folosesc cupa menstruală pentru a menţine lichidul seminal mai aproape de colul uterin după actul sexual, aşa că m-am gândit de ce nu?”

Dennison spune că procesul a fost extrem de simplu şi a dat cu adevărat rezultate. „Încă din prima lună în care am încercat, am rămas însărcinată!”, împărtăşeşte ea. „S-ar putea să fi fost doar o coincidenţă, dar îmi place să cred că metoda cupei menstruale a ajutat. Cu siguranţă aş face-o din nou.”

Deşi este posibil să nu fie o strategie de concepţie convenţională sau o cercetare care să sprijine încă această modalitate, o cupă menstruală ar putea fi o metodă care merită investigată şi discutată cu medicul tău atunci când încerci să rămâi însărcinată. Cu toate că unele experienţe ale femeilor pot fi pur şi simplu coincidenţe, este posibil ca şi cupa să fi contribuit în mod semnificativ!

Articol preluat de pe www.parents.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”