Copiii şi televizorul: ce faci dacă micuţul tău stă prea mult în faţa ecranului

Deşi există probleme la fel de mari, precum statul cu orele în faţa unei tablete sau a unui telefon mobil, timpul petrecut de copil ăn faţa televizorului trebuie monitorizat cu atenţie. Iată ce trebuie să faci dacă micuţul tău stă prea mult în faţa ecranului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copiii şi televizorul: ce faci dacă micuţul tău stă prea mult în faţa ecranului

Deşi televizorul a fost unul dintre lucrurile cele mai grozave inventate de omenire, acum a ajuns să fie principalul duşman al tău şi, mai ales, al copilului tău, mult mai vulnerabil la influenţele nocive ale acestuia.

Chiar dacă ponderea audiovizualului în viaţa noastră se extinde de la o zi la alta, trebuie să ştii să transformi acest fenomen într-unul pozitiv pentru micuţul tău. Nu lăsa ca televizorul să devină cel mai bun prieten al lui. Obişnuieşte-l să citească, spune-i poveşti, învaţă-l de mic să ducă o viaţă sănătoasă, în care dependenţa de micul ecran să nu se instaleze.

Televizorul poate fi un factor nociv

Studiile au arătat că fiecare copil îşi petrece în faţa televizorului în medie câte două ore zilnic, cu acordul părinţilor, care încearcă să controleze tendinţa copiilor de a-şi pierde timpul uitându-se la desene animate. În weekend , timpul alocat acestei activităţi creşte semnificativ. Aceasta este o situaţie obişnuită în majoritatea familiilor, pe care părinţii nu ştiu să  o gestioneze.

O altă problemă care tinde să nu fie vizualizată la adevărata ei dimensiune de către părinţi este violenţa din programele TV. Astfel, riscul de a-ţi lăsă  copilul nesupravegheat în faţa televizorului creşte semnificativ, deoarece micuţii tind să imite ceea ce văd, ei ajungând în timp să dezvolte comportamente violente la şcoală sau la joacă.

 Distraţi-vă împreună!

Multor mame le-a trecut măcar o dată prin cap să arunce televizorul din casă. Acest lucru nu ar aduce vreo schimbare semnificativă, pentru că micuţul tău trebuie să fie obişnuit să nu simtă lipsa televizorului. Psihologul Claudia Mihalache crede că: „Să-ţi privezi copilul în totalitate de televizor nu este o soluţie pe termen lung. Învaţă-l să facă o selecţie a lucrurilor pe care şi le doreşte să le vadă. Când sunt mici, copiii sunt fascinaţi de animale şi de viaţa acestora. Vizionaţi împreună  documentare pe Animal Planet, sau desene animate cu Bugs Bunny. Determină-l să asculte muzică clasică şi caută-i emisiuni despre instrumente muzicale.“ Dacă încerci să-ţi izolezi copilul de anumite lucruri pe care le consideri nocive pentru el, îl vei îndepărta de realitatea în care trăieşte şi va avea de suferit din punct de vedere social.  La fel, decizia ta ar putea să-l facă să se simtă complexat în faţa colegilor de şcoală. Trebuie să recunoşti că multe dintre temele de discuţie în care este implicat copilul tău se axează pe ceea ce vede la televizor, iar dacă tu îi interzici să se informeze vei constata că va fi marginalizat de cercul de prieteni din care face parte, lucru care îl va afecta foarte mult.

Publicitatea: influenţă negativă

Potrivit unui studiu recent, 68% dintre copii urmăresc reclamele de la televizor, cei mai interesaţi fiind cei mici, iar interesul faţă de mesajul publicitar scade odată cu vârsta. Cercetarea arată că, în general, copiii reţin uşor produsele la care se face publicitate, însă nu recunosc la fel de uşor si firmele producătoare.
Cel mai mare impact îl au reclamele la produse alimentare. De câte ori copilul tău nu a refuzat să mănânce altceva decât iaurtul căruia îi făcea reclamă un dinozaur simpatic?  Şi numai tu ştii ce strategii a trebuit să elaborezi pentru a nu-i cumpăra zeci de pungi cu tot felul de snacksuri, care-i promiteau o colecţie irezistibilă de poze pe care trebuia să le colecţioneze!  Prin urmare, principala provocare în cazul publicităţii este să nu o laşi să îşi exercite influenţa negativă asupra copilului tău.  Cei mici reţin foarte uşor o mulţime de reclame aşa că, nu te baza pe faptul că o explicaţi logică şi de bun simţ te va scăpa de scene de isterie atunci când vei fi cu el într-un magazin şi o să vrea să-i cumperi ciocolata pe care a văzut-o el la televizor.

O altă precizare care se impune în legătură cu reclamele şi cu influenţa lor asupra copiilor este aceea că există o tendinţă de prelucrare la nivel discursiv a mesajelor publicitare, asimilarea acestora nefiind un proces care are loc, în genere, la modul pasiv, copilul “absorbind” pur şi simplu un număr mai mic sau mai mare de reclame. Din contră, mai mult de jumătate dintre ei (56%) discută pe marginea reclamelor şi prin aceasta prelucrează cognitiv informaţia provenită din imaginile publicitare. Fenomenul atestă rolul comunicării interpersonale în receptarea mesajelor, iar părinţii pot avea o influenţă covârşitoare în alegerea produselor pe care cei mici le consumă.

Nu-ţi lăsa copilul educat de televizor

Psihologul Claudia Mihalache îţi arată câteva metode prin care să reduci influenţa pe care televizorul o are în viaţa copilului tău.

  • Impune-i un set de reguli

Dacă micuţul tău petrece mai mult de două ore în faţa micului ecran, încearcă să reduci treptat acest interval. Alcătuieşte-i un orar de vizionare potrivit, în concordanţă cu vârsta lui. Reţine că nu este recomandat să ia masa în faţa micului ecran. De asemenea, nu-l lăsa să se uite până nu termină temele pentru şcoală. Spune-le şi celorlalţi membri ai familiei despre decizia ta astfel încât şi ceilalţi membri ai familiei să respecte regulile pe care le-ai stabilit.

  • Alcătuieşte-i o grilă de vizionare

Pentru început, stabileşte chiar tu programele la care să se uite copilul tău, în funcţie de ceea ce crezi că este bine pentru el. Selectează  emisiuni educative sau distractive în funcţie de vârsta lui. Un film documentar despre lei sau despre primul zbor pe Lună este util şi interesant şi îl puteţi urmări oricând împreună.

  • Nu-l lăsa singur la televizor

            Astfel vei putea să observi mult mai uşor ce-i face plăcere copilului tău. Schimbă postul atunci când sunt reclame, pentru a limita influenţa nocivă pe care acestea o au asupra micuţului. Un alt motiv pentru care este recomandat să i te alături la televizor este acela că astfel vei putea să-i răspunzi la eventualele întrebări care apar deseori în timpul vizionării unui film sau a unei emisiuni.

  • Caută o alternativă pentru televizor

Înainte de a deschide televizorul gândeşte-te ce altceva îi poţi oferi copilului tău, mai interesant şi mai incitant. De exemplu, poţi să-l duci la o plimbare în parc, o călătorie în afara oraşului sau o vizită la Zoo. Oricare dintre aceste variante este mai bună pentru amândoi.

  • Nu-i lăsa televizor în cameră

În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani care au televizoare în dormitorul lor există de două ori mai mulţi fumători şi cu 30% mai mulţi consumatori de alcool, conform ultimelor statistici la nivel internaţional. Pe lângă acestea, cei dependenţi de televizor sunt de două ori mai expuşi afecţiunilor ochilor.

Fii un exemplu pozitiv pentru micuţul tău

  • Nu-i atribui televizorului rolul de dădacă

Chiar dacă eşti foarte ocupată, încearcă să-ţi faci puţin timp pentru a-i găsi copilului tău o ocupaţie care să-i fie pe plac. De exemplu, propune-i să te ajute la cumpărături (vei constata că acest lucru vă va apropia mai mult).

  • Nu sta în faţa micului ecran cu micuţul tău, dacă are mai puţin de doi ani

Efectele produse de televizor asupra bebeluşilor sunt nocive, lucru demonstrat de toate studiile făcute pe dezvoltarea cognitivă a copiilor.  Micul ecran îi afectează creierul şi, ca urmare, acest lucru duce la încetinirea dezvoltării lui ulterioare. De aceea, este recomandat ca micuţii să fie feriţi de televizor.

  • Nu-l lăsa să se uite la filme de groază şi scene de violenţă

Personajele negative şi efectele speciale moderne care apar în filmele de groază influenţează psihicul copilului tău într-un mod nu tocmai favorabil. Rezultatul îl observi când cel mic începe să se comporte agresiv, uneori chiar violent, sau în momentul în care începe să aibă coşmaruri. Acest lucru se întâmplă pentru că el imită ce a văzut în filme  şi nu poate distinge realitatea de imaginar.

  • Nu pune mâna pe telecomandă imediat ce intri în casă

Părinţii sunt principalul model pentru copii. Dacă cel mic te vede butonând telecomanda imediat ce intri în casă va considera că este lucrul cel mai bun pe care îl poate face şi el şi nu va înţelege motivul pentru care îi vei interzice să se uite la televizor.

  • Acordă-i copilului tău suficient din timpul tău

De multe ori televizorul devine cel mai bun prieten al lui tocmai pentru că părinţii nu au suficient timp să-l asculte, să-i dea un sfat şi să-l ajute când are o problemă. Nu proceda la fel. Acordă-i măcar o oră pe zi copilului tău pentru a afla ce îl preocupă. Obişnuieşte-l să fie deschis cu tine. Interacţiunea dintre voi va fi benefică şi astfel nu va ajunge să caute răspunsuri la întrebările care îl preocupă, în faţa televizorului.

Foto: pixabay.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân