Celulele stem – o sansa in plus pentru sanatate

Despre celulele stem inca nu stim prea multe lucruri. Si cu cat incercam sa aflam mai multe, cu atat ne dam seama ca nu stim mai nimic. Este normal, fiind vorba despre un domeniu de frontiera al medicinei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Celulele stem – o sansa in plus pentru sanatate
Celulele stem – o sansa in plus pentru sanatate

In ultimul timp, aproape saptamanal auzim despre noi descoperiri cu privire la celulele stem. Speranta pentru vindecarea unor boli grave cu ajutorul lor si chiar pentru pastrarea tineretii capata din ce in ce mai mult teren. Insa intrebarea: „Merita conservate celulele stem ale copiilor mei?” inca exista in inimile viitoarelor mamici.

Despre celulele stem inca nu stim prea multe lucruri. Si cu cat incercam sa aflam mai multe, cu atat ne dam seama ca nu stim mai nimic. Este normal, fiind vorba despre un domeniu de frontiera al medicinei. Probabil ca rezultatele studiilor din urmatorii 15, 20 de ani vor face ca transplantele si tratamentele pe baza lor sa fie practicate din ce in ce mai des si de catre tot mai multi medici, la preturi mai mici. Probabil! Nu se stie niciodata ce ne rezerva viitorul.

In acest moment, cele mai multe campanii de informare despre celulele stem se fac in privinta incurajarii tinerelor familii pentru conservarea celulelor stem din cordonul ombilical la nasterea copiilor. Chiar si asa, publicul larg are o multime de intrebari. De ce se recomanda pastrarea celulelor stem? Cum se recolteaza? Doare la recoltare? Care sunt afectiunile in tratamentul carora se pot folosi? Cum se depoziteaza in banci? etc. |

Consultati cu atentie ofertele firmelor din Romania

In prezent, exista in Romania mai multe banci de celule stem (Stem Health Unirea, Cord Blood Center, Biogenesis, Stemcelexion, Biohelenika, Stem Sure, precum si unele spitale) insa multe dintre ele depoziteaza celulele stem in alte tari, neavand laboratoare de procesare si unitati de stocare pe plan local. Insa in cazul celor care au laborator si unitate de stocare si in tara noastra, cu o programare anterioara, se poate vizita banca de celule stem.

Acest lucru l-am facut si eu dorind sa-mi satisfac o curiozitate: o banca de celule stem din Romania arata la fel ca una din strainatate? (Mentionez ca am mai vizitat Stem Health Hellas din Atena in luna iunie). Ei bine, da! Desi, medicina romaneasca a intrat intr-un con de umbra din cauza crizei din sistem, specialistii romani sunt mereu la datorie si au inca multe de spus.

Ce afectiuni se pot trata cu celule stem

Celulele stem sunt celule primitive care au capacitate de autoreinnoire si de diferentiere – prin diviziune pot forma atat celule identice, cat si diferite tipuri de celule specializate. Celulele stem din cordonul ombilical sunt hematopoietice. Acest tip de celule se utilizeaza in terapiile maladiilor sangvine: leucemii acute si cronice, sindroame mielodisplazice, limfoame, hemoglobinopatii, anemii, anomalii plachetare ereditare, boli mieloproliferative, boli congenitale ale sistemului imun, boli fagocitare, boli congenitale metabolice etc.

In acest moment, se fac experimente pentru tratamentul unor afectiuni ale sistemului nervos. Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical a fost efectuat de echipa condusa de Prof. Eliane Gluckman in 1988 la un copil care suferea de anemie aplastica Fanconi.

In prezent, exista in lume peste 600.000 de unitati de celule stem din sangele cordonului ombilical stocate, dintre care peste 20.000 au fost eliberate in vederea transplantului pentru tratarea afectiunilor maligne si non-maligne la copii si adulti. Celulele stem, pastrate intr-o banca familiala, pot fi utilizate atat pentru copilul donator pentru anumite tratamente hematologice, cat pentru frati (sanse mari de reusita) sau chiar pentru parinti!

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”