Cea mai importantă lecție pentru părinții care vor copii de succes

Andrada Tache – psiholog în Germania dă idei despre cum să creștem copiii antrenați pentru succes
  • Publicat:
Cea mai importantă lecție pentru părinții care vor copii de succes
Psiholog, psihoterapeut și mamă Andrada Tache vorbește despre antrenamentul copiilor de succes, foto arhivă

Ce mi se pare mie că ar putea fi îmbunătățit la felul în care părintii își cresc copiii sau la felul în care noi, deveniți adulți, ne creștem pe noi, punând în locul lacunelor lăsate de adulți ceea ce am fi avut nevoie să primim de la ei ar fi cam așa: să învățăm să ne pregătim pentru ceea ce ne dorim de la viață. Ce vreau să spun? Păi, îți dorești să fii bun la balet? Să fii primul din clasă?

Să ai rochițele cele mai frumoase? Să alergi cel mai repede? Să te cunoști pe tine cel mai bine, să fii cu cea mai frumoasă și deșteaptă fată din liceu, să faci 3 facultăți și nu știu mai câte masterate și doctorate? Să câștigi mulți bani? Să ai statut? Să ai casa visurilor tale? Să fii mulțumit cu cine ești tu? Să ai prieteni sinceri, loiali, iubitori, pe care să te poți baza? Să fii un bun părinte, să poți să avansezi în carieră fără teama blocantă de riscuri etc…?

Cu succesul și insuccesul este bine să te obișnuiști de mic

Atunci trebuie să înveți de mic CUM să faci să iti ASUMI ce îți dorești. Pentru că, în fond, nu există un secret universal, o formulă magică prin care obținem ceva ce ne dorim, în afară de ASUMAREA TOTALĂ a ceea ce ne dorim. Veți zice: ia te uită, nimic nou sub soare, asta știam și noi. Pai, atunci de ce vezi atâția oameni care NU reușesc să aibă ce își doresc? De ce sunt puțini cei „CURAJOȘI”, care obțin ce vor? Da, am zis CURAJOȘI. Pentru că, pentru orice lucru pe care ți-l dorești, plătești un preț, devii CINEVA NOU. Nu poți, cu mintea de bebeluș, să dai un examen academic, nu?

Instruirea și educația continuă toată viața

Așa cum nu șanse grozave să fii un părinte minunat dacă nici măcar o dată nu ai deschis o carte de psihologia copilului sau nu ai habar de cum propria ta copilărie te împiedică să fii părintele suficient de bun pentru copilul tău.

E nevoie să fii pregătit să devii CINEVA NOU, adică să îți asumi asta, să CREȘTI spre a fi o persoana DIFERITĂ de persoana inițială, care doar a faurit VISUL.

Cum să îți îndeplinești VISUL VIEȚII?

A AVEA UN VIS și a îl împlini presupun întotdeauna 2 PERSOANE: – una care să se priceapă la a fabrica visuri, iar – alta, cea care, asumându-și pașii necesari împlinirii visului, se transformă precum o omidă în pupa și apoi în fluture. Nu poți zice, de pildă, vreau să fiu mereu fit și slab dacă nu poți renunța pe termen lung (nu definitiv!) la a mânca mult pentru corpul tău și nesănătos, la a nu face sport măcar de 2-3 ori pe săptămână, constant. Este ca si cum vreau sa merg pe lună, dar nici macar nu stiu ce e o rachetă și nici nu vreau sa aflu.

Din când în când este necesar să renunțăm la credințele și obiceiurile ce nu ne mai servesc

E nevoie de CURAJ pentru a deveni altcineva, adică pentru a renunța la cine ești (e și asta un soi de moarte) și la toată viața ta legată de acea persoană care ești și la a păși în altă viață, în papucii unei persoane noi, despre care nu știi mai nimic. Am și o veste încurajatoare pentru tine, nu dispera: atât creierul uman, cât și întregul corp omenesc, sunt făcute să se adapteze la ORICE (câtă vreme efortul de scurtă durată făcut nu e copleșitor, să ducă la epuizare sau la accidentări). Așa că, dragii mei, chiar dacă e greu să devii CINEVA NOU, greul e doar de Scurtă Durată. Va trece. Aici, iată, o nouă oportunitate să vorbim despre a ne dezvolta REZILIENȚA, un tip special de RĂBDARE. Dar, despre asta, altădată…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân