Carii la copiii mici – cum se tratează? Răspunde dr. Aneta Munteanu, medic primar stomatolog

Părinții trebuie să acorde o importanță sporită igienei dentare a copiilor și să îi ducă la stomatolog pentru tratarea cariilor chiar copiii sunt mici
  • Publicat:
  • Actualizat:
Carii la copiii mici - cum se tratează? Răspunde dr. Aneta Munteanu, medic primar stomatolog
Carii la copiii mici - cum se tratează? Răspunde dr. Aneta Munteanu, medic primar stomatolog, foto Shutterstock

Atunci când vine vorba despre sănătatea copiilor, starea de sănătate a danturii are un rol foarte important. Igiena dentară optimă, prevenirea cariilor și tratarea lor sunt obligatorii. Am aflat detalii despre cum se tratează cariile în acest moment de la dr. Aneta Munteanu, medic primar stomatolog.

CSÎD: De ce apar cariile?

Dr. Aneta Munteanu: Cariile sunt produse de bacteriile din placa bacteriană care se depune pe dinți. Aceste bacterii se hrănesc cu carbohidrații (zahărul) din alimentele și băuturile îndulcite și produc acizi ce atacă dintele.

Carii la copiii – cum se tratează la stomatolog?

CSÎD: Cum se tratatează cariile la copii în 2020?

Dr. Aneta Munteanu: Există mai multe metode. Pentru cei mai mulți dintre copii, tratamentul curativ al unei carii presupune îndepărtarea țesuturilor cariate folosind freza și apoi aplicarea unui material de obturație (plombă). În cazul în caria este profundă sau dacă procesul carios este complicat cu inflamația pulpei dentare, poate fi nevoie ca înainte de a trata caria să se faca anestezie.

La copii mici cu carii dentare se aplică alte metode de tratament

CSÎD: Care este procedura la copiii mici cu carii?

Dr. Aneta Munteanu: La copiii mici, care se sperie de zgomote mai puternice, caria poate fi îndepărtată cu instrumentar de mână și apoi se realizează obturația cu un material care se întărește rapid și care ulterior eliberează fluor, ajutând ca dintele să devină mai rezistent.

CSÎD: Ce tip de anestezie se folosește la copii?

Dr. Aneta Munteanu: În cazul copiilor cu nevoi speciale sau în cazul copiilor foarte mici cu multe carii, este indicat să se facă tratament stomatologic sub anestezie generală.

Părinți, nu insuflați teama de tratamentele stomatologice copiilor

CSÎD: Cum pot părinții care au frică de stomatolog să nu insufle această teamă și copiilor?

Este bine ca părinții cărora le este teamă de stomatolog să nu dezvăluie acest lucru în fața copiilor și să nu le povestească despre propriile experiențe negative pe care le-au avut în cabinetul de stomatologie. Ei trebuie să descrie copiilor vizita la medicul stomatolog în termeni pozitivi. Este bine să evite termeni ca: durere, injecție, ac, frică. 

CSÎD: Cum se procedează dacă copiii au teamă de stomatolog?

Dr. Aneta Munteanu: În cazul copiilor cu teamă de stomatolog, tratamentul cariilor se poate face cu inhalo-sedare (metoda care îi ajută să accepte mai ușor tratamentul stomatologic).

Info util:

Dr. Aneta Munteanu, medic primar stomatolog va ține un webinar gratuit cu informații pentru părinți despre sănătatea dinților copiilor pe 27 octombrie 2020, ora 20:00 pe www.programscolarcolgate.ro

Dr Aneta Munteanu, foto arhiva

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”