Legătura dintre anxietatea copiilor și familia în care trăiesc (studiu)

Anxietatea copiilor poate fi înrăutățită în funcție de tipul de familie în care acesta crește, spune un studiu.
  • Publicat:
Legătura dintre anxietatea copiilor și familia în care trăiesc (studiu)

Anxietatea copiilor și tulburările de dispoziție sunt din ce în ce mai frecvente, raportează Center for Disease Control and Prevention. Pandemia actuală afectează în profunzime copiii și adolescenții, aducând în prim plan importanța critică a unei familii care să le fie alături, modelarea strategiilor de coping și cultivarea unor modalități constructive de consolidare a rezilienței în rândul tinerilor.

Anxietatea în rândul copiilor și adolescenților a crescut, mai ales de la începutul pandemiei. Fapt ce subliniază importanța critică a unei familii sigure, dar și să știe modalități pozitive de a face față obstacolelor. Atunci când copiii sunt anxioși, modul în care reacționează persoanele apropiate de ei este esențial.

Cu toate acestea, părinții se confruntă cu propriile provocări și presiunea de a fi cei mai buni, mai ales atunci când sunt supuși unei mari tensiuni, iar acest lucru poate duce la o spirală descendentă, care dăunează tuturor în cele din urmă. Cercetările anterioare din Journal of Clinical Psychiatry au găsit corelații între anxietatea crescută și intoleranța la ambiguitate în rândul copiilor ai căror părinți s-au acomodat excesiv cu gândurile și comportamentele negative ale copiilor lor.

Nivelul de acomodare a fost măsurat prin intermediul unui set de întrebări care analiza frecvența cu care părinții evitau declanșatorii sau participau la răspunsurile anxioase ale copiilor, atât din perspectiva părinților, cât și a copilului.

Supraacomodarea părintească este corelată cu bunăstarea emoțională și psihologică a copilului. Cu toate acestea, până în prezent, cercetările s-au bazat pe asociații statistice, care sugerează, dar nu oferă dovezi semnificative pentru a realiza conexiunea cauzală.

Părinții și copiii nu percep lucrurile la fel

Folosind o abordare statistică numită Modelarea Ecuației Structurale (SEM), cercetătorii au analizat datele de la 425 de perechi mamă-copil. SEM nu stabilește cauzalitatea în același mod în care ar putea-o face un studiu observațional (adică urmărirea participanților pe o perioadă de X ani pentru a vedea ce factori ar putea prezice efectiv rezultatele viitoare); SEM oferă rezultate statistice mai fiabile, stabilind în același timp o bază solidă pentru studiile viitoare.

Participanții au conceput o serie de măsuri: evaluarea anxietății copilului prin programul de interviu al tulburărilor de anxietate și testul pentru tulburările emoționale legate de anxietatea copilului (SCARED, versiunile pentru copii și părinți); acomodarea familială utilizând scala de acomodare pentru familie care măsoară nivelul de anxietate, precum și modurile în care familia întreține anxietatea și Scala de anxietate cu impact asupra copiilor (CAIS), prin care părinții evaluează în ce măsură anxietatea afectează funcționarea psihosocială a copilului în sferele școlare, sociale și familiale.

Constatări

Cercetătorii au descoperit faptul că o creștere a nivelului de acomodare în familie a crescut direct proporțional cu anxietatea, iar acest aspect a fost evaluat similar atât de mame, cât și de copii. Mai mult, acomodarea familială a fost un factor moderator semnificativ care a legat simptomele anxietății de modalitățile dezadaptative de a răspunde la anxietate și comportamentele legate de anxietate, în general.

Astfel de copii sunt adesea expuși la problemele familiale, dezvoltând tulburări anxioase semnificative, depresie, comportamente dependente și compulsive. Problemele sunt transmise din generație în generație dacă nu sunt rezolvate. Copiii din casele disfuncționale sunt expuși riscului de a dezvolta probleme de relaționare mai târziu în viață, precum și riscului de a ajunge în situații abuzive din punct de vedere emoțional. Datele obținute evidențiază importanța unui mediu familial sănătos pentru micuții care suferă de anxietate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân