Care sunt şansele de reuşită în procedura de fertilizare in vitro?

Multe femei amână momentul conceperii unui copil, fiind dovedit că vârsta joacă un rol foarte important în îndeplinirea acestui vis. Pentru aceste femei, dorinţa de a deveni mame se poate împlini uneori doar prin fertilizare in vitro (FIV). Dar care sunt oare şansele de reuşită?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Care sunt şansele de reuşită în procedura de fertilizare in vitro?

Statisticile arată că 1 din 4 cupluri se confruntă cu problema infertilităţii în România.

Principalele cauze ale infertilităţii sunt atât de natură medicală (scădere a rezervei ovariene, afecţiuni ginecologice netratate), dar sunt legate şi de stilul de viaţă necorespunzător, acesta din urmă incluzând stresul, alimentaţia nesănătoasă şi fumatul.


De asemenea, faptul că din ce în ce mai multe femei amână momentul conceperii unui copil nu ajută, fiind dovedit că vârsta joacă un rol foarte important în îndeplinirea acestui vis.

Pentru aceste femei, dorinţa de a deveni mame se poate împlini uneori doar prin fertilizare in vitro (FIV).

Despre această metodă, despre factorii care pot influenţa rata de succes a reproducerii prin FIV, dar şi despre cele mai noi aplicaţii pe smartphone care pot calcula şansele de a rămâne însărcinată am vorbit cu dr. Corina Manolea, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în tratamentul infertilităţii şi Reproducere Umană Asistată la clinica Columna Medical.
 

CSÎD: La ce trebuie să se aştepte un cuplu care vine la dumneavoastră spunându-vă că întâmpină probleme în încercarea de a concepe un copil?

Dr. Corina Manolea: Înainte de toate, pe lângă investigaţiile pe care le facem şi pe lângă abordarea pluridisciplinară, pacienţii trebuie să afle că fertilizarea in vitro nu garantează sarcina, astfel că, din păcate, aproape 25% dintre cupluri nu vor obţine sarcina, indiferent de numărul de cicluri de tratament. Cu toate acestea, FIV nu este nici o „loterie a şanselor”, probabilitatea de reuşită a procedurii putând fi estimată destul de bine de către medic şi, mai nou, chiar de către pacienţi, înainte de a demara tratamentul.

CSÎD: Ajungem la capitolul predicţiilor de şanse în a rămâne însărcinată. De ce factori ţineţi cont în formularea acestor predicţii?  

Dr. Corina Manolea: Calculul cât mai corect al probabilităţii de a obţine sarcina în urma fertilizării in vitro este important, deoarece, evident, nu toate cuplurile au aceeaşi şansă de reuşită. Unele femei au premise foarte bune de a obţine sarcina într-un timp scurt – cel mai probabil din primul ciclu de tratament, în timp ce altora  – spre exemplu cele cu vârstă maternă peste 40 de ani – li se vor atribui şanse modeste de sarcină, nu mai mari de 5-15% per ciclu. De asemenea, unele cupluri vor avea indicaţie de a efectua cât mai rapid procedura, pe când alte cupluri vor avea nevoie de mai multe cicluri de tratament.

CSÎD: Ce ne mai puteţi spune despre aceste predicţii?

Dr. Corina Manolea: În această etapă a procedurii, aplicăm modele de predicţie clinică, pentru a estima dinainte rezultatele unor tratamente sau proceduri medicale, introducând în ecuaţie mai mulţi parametri individuali ai pacientului, ai afecţiunii acestuia. Astfel, putem aprecia, de la început, indicaţia şi beneficiul fertilizării in vitro în cazul respectiv, cât de rapid ar trebui aplicat tratamentul şi câte cicluri de tratament ar putea fi necesare pentru a optimiza şansele cuplului de a avea un copil.

În ultima vreme, modelele de predicţie au fost simplificate sub forma unor „calculatoare” de estimare a ratei de reuşită, acestea fiind foarte uşor de utilizat de către pacienţi şi disponibile chiar şi ca aplicaţii pentru smartphone. Acestea oferă o predicţie suficient de realistă a şanselor, bazându-se pe o analiză personalizată a caracteristicilor cuplului şi a tratamentului.

CSÎD: Ne puteţi da câteva exemple de astfel de aplicaţii?

Dr. Corina Manolea: Bineînţeles. Una dintre ele este ivfpredict.com şi se bazează pe un model de predicţie clinică elaborat de Profesorul Scott Nelson, de la Universitatea din Glasgow. O alta este disponibilă pe www.sart.org, acesta fiind un predictor lansat în 2015 de către Societatea Americană de Reproducere Asistată şi bazându-se pe analiza a jumătate de milion de cicluri de FIV. Ţin totuşi să precizez că aceste modele de predicţie a şanselor de reuşită nu înlocuiesc, în niciun caz, consultul şi consilierea unui medic specializat în tratamentul infertilităţii. Ele oferă cuplurilor doar un punct de plecare în explorarea şanselor de a obţine o sarcină prin FIV.

CSÎD: Care sunt, aşadar, factorii care influenţează cel mai mult succesul, respectiv posibilul insucces al unei reproduceri prin FIV?

Dr. Corina Manolea: Un prim factor extrem de important este legat de vârsta femeii. În general, femeile sub 35 de ani au o şansă de 40-50% de a obţine o sarcină în urma unei proceduri de fertilizare in vitro, pe când, după 40 de ani, procentul nu depăşeşte 10-20%. Ţin să menţionez că vârsta reproductivă tânără rămâne un factor predictiv al succesului chiar şi în rândul femeilor tinere cu rezervă ovariană scăzută (AMH mai mic de 1ng/ml). În acest caz, în pofida numărului scăzut de ovocite obţinute, calitatea acestora şi implicit competenţa lor de a se fertiliza ducând la embrioni sănătoşi este condiţionată şi favorizată de vârsta tânără.

Un alt factor este legat de durata infertilităţii : un timp lung scurs din momentul în care cuplul a renunţat la a se mai proteja (peste 3-5 ani) este de multe ori un factor negativ.

Al treilea factor este legat de cauza infertilităţii. De exemplu, o infertilitate masculină extrem de severă reduce şansele cuplului de a obţine sarcina chiar şi prin FIV , similar felului în care vârsta maternă avansată reduce rata de succes.

Un al patrulea factor este legat de istoricul personal de sarcini şi naşteri spontane sau în urma FIV: o naştere anterioară obţinută prin FIV creşte şansele unei noi sarcini în urma procedurii, chiar mai mult decât o sarcină anterioară obţinută pe cale naturală.

CSÎD: Ce ne puteţi spune despre acei factori care ţin de lucruri asupra cărora pacienţii au un control?

Dr. Corina Manolea: Mă bucur că m-aţi întrebat. Da, sunt factori care ţin şi de stilul de viaţă al pacienţilor. Aici vorbim despre indicele de masă corporală (BMI), statusul de fumător/nefumător, un stil de viaţă sănătos, atât din punct de vedere nutriţional cât şi legat de activitatea fizică, nivelul de stres (pe care îl putem lăsa sau nu să pună stăpânire asupra noastră). Toate acestea depind de noi, ca oameni, iar un răspuns pozitiv la toate aceste interogări asupra stilului de viaţă nu poate fi decât un plus în încercarea unui cuplu de a obţine o sarcină sănătoasă, de a naşte un copil sănătos.

CSÎD: La urmă, dar nu în cele din urmă, ce ne puteţi spune despre munca echipei de medici?

Dr. Corina Manolea: Desigur că echipa clinician-embriolog, abordarea pluridisciplinară a cazurilor, vechimea şi experienţa echipei de medici în ceea ce priveşte procedurile de reproducere umană asistată, echipamentele şi dotările clinicii – toate acestea sunt factori care influenţează rata de succes a unei proceduri FIV. De asemenea, este important să existe o abordare individualizată a fiecărui caz în parte, dar şi un laborator de embriologie cu o rată mare de obţinere a blastociştilor şi de supravieţuire a embrionilor congelaţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”