Beneficiile yoga pentru copii

Studiile clinice au arătat faptul că yoga nu doar îmbunătăţeşte aptitudinile fizice la copii, dar, de asemenea, contribuie la o mai bună performanţă academică şi echilibru emoţional. Aşa că acest tip de mişcare a fost inclus în şcoli, spitale şi centrele de recuperare de peste ocean.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Beneficiile yoga pentru copii

Studiile clinice au arătat faptul că yoga nu doar îmbunătăţeşte aptitudinile fizice la copii, dar, de asemenea, contribuie la o mai bună performanţă academică şi echilibru emoţional. Aşa că acest tip de mişcare a fost inclus în şcoli, spitale şi centrele de recuperare de peste ocean.
La copiii cu nevoi speciale, şi nu numai, yoga poate fi deosebit de benefică. Michelle Fury, un terapeut de yoga de la Spitalul de Copii din Colorado, cu un master în psihoterapie, afirmă pentru Socialworktoday.com că în acest spital se foloseşte yoga ca o intervenţie psihoterapeutică pentru a îmbunătăţi starea de spirit a copilului. În Colorado, yoga face parte dintr-un program integrat de terapie care include de asemenea, muzică, artă şi dans. Copiii participă la cursuri de yoga, care sunt, în general, organizate în conformitate cu diagnosticele medicale ale acestora. Fury lucrează cu copiii cu anxietate şi alte tulburări de dispoziţie, tulburări de alimentaţie, autism şi tulburări de gândire. De asemenea, ea lucrează şi cu adolescenţii aflaţi în unitatea de psihiatrie a spitalului care sunt expuşi riscului de a-şi face rău singuri sau altor persoane (copii cu diagnostice de tipul psihoză, tulburare de dispoziţie severă, tulburări de alimentaţie şi/sau schizofrenie).
Un studiu publicat în 2012 în ISRN Pediatric Yoga vorbeşte despre rolul pe care aceasta îl joacă în imbunătăţirea performanţelor şcolare la copiii cu ADHD. Cercetători din India au realizat studiul pe 69 de elevi cu ADHD care au participat la un program de yoga săptămânal, o dată sau de două ori. Programul de yoga „Climb-Up” a fost realizat în sălile de clasă timp de un an prin terapie, meditaţie şi terapia prin joc. Cercetătorii au descoperit faptul că 46% dintre elevi au avut o îmbunătăţire semnificativă de comportament în evaluările profesorului.
Un alt studiu german raportează faptul că yoga ar putea ajuta la îmbunătaţirea simptomelor ADHD la copii. Cercetătorii de la Universitatea din Heidelberg, din Germania, au repartizat aleatoriu 1 copii cu ADHD, fie la un program de yoga pentru copii fie la un program de exerciţii tradiţionale. Cercetătorii au descoperit fatpul că grupul de yoga a avut o îmbunătăţire semnificativă a simptomelor ADHD, inclusiv în cazul problemelor de atenţie, comparativ cu grupul de exerciţiu. Mai mult decât atât, yoga a fost eficace pentru copiii care urmează un tratament medicamentos.
„Descoperirile din acest studiu pilot demonstrează faptul că yoga poate fi un tratament complementar sau concomitent eficace pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie” încheie autorii studiului pentru Huffingtonpost.com.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”