Au copiii nevoie de suplimente alimentare?

Alimentatia moderna duce la deficiente nutritionale grave si in cazul copiilor. Reprezinta suplimentele alimentare o solutie pentru o crestere sanatoasa? De ce nu toate suplimentele alimentare sunt absorbite in mod eficient de catre organism? Prea multe vitamine si minerale pot duce la obezitate?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Au copiii nevoie de suplimente alimentare?
Au copiii nevoie de suplimente alimentare?
Alimentatia moderna duce la deficiente nutritionale grave si in cazul copiilor. Reprezinta suplimentele alimentare o solutie pentru o crestere sanatoasa? De ce nu toate suplimentele alimentare sunt absorbite in mod eficient de catre organism? Prea multe vitamine si minerale pot duce la obezitate? La toate aceste intrebari raspunde celebrul doctor pediatru american Murray Clarke care a formulat prima linie de suplimente alimentare pentru copii.

La sfarsitul lunii septembrie, in cadrul unui seminar despre sanatatea copiilor, organizat de catre compania Secom in Bucuresti, a fost invitat si medicul pediatru care a deschis noi frontiere catre pastrarea sanatatii, Murray Clarke – care acum 10 ani a formulat prima linie de suplimente alimentare special destinate copiilor.

CSID: Cum a inceput povestea suplimentelor alimentare pentru copii?
Dr. Murray Clarke:
Primele studii cu privire la administrarea suplimentelor alimentare la sugari si copii le-am inceput in clinica mea din Santa Monica, acum mai bine de 20 de ani. Experienta din clinica
m-a facut sa realizez faptul ca astazi copiii au nevoie de mai mult suport pentru a se mentine sanatosi, au nevoie de mai mult decat o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.

Astfel am ajuns sa cercetez cele mai eficiente formule de tratament complementar, cei mai importanti nutrienti pentru sanatatea copiilor. In 1996 am realizat primele teste in clinica si, in baza rezultatelor obtinute, am formulat si produs in anul 2000 primele suplimente alimentare destinate exclusiv copiilor.

Pana la momentul respectiv, copiilor le erau administrate suplimente alimentare pentru adulti, dar in dozaj redus. Insa atunci cand vine vorba despre sanatate, copiii nu trebuie tratati ca niste „adulti in miniatura”, ci trebuie sa le oferim solutiile naturale eficiente pentru organismul lor.

CSID: De ce avem nevoie de suplimente alimentare?
Dr. M.C.:
Lumea s-a schimbat radical, este extrem de diferita fata de acum 20 ani. Continutul nutritional din alimente este mult mai scazut, copiii mananca astazi mai mult fast-food decat acum 10 sau 20 de ani, poluarea din mediul inconjurator a atins cote alarmante, iar toate acestea se reflecta in starea de sanatate a copiilor nostri.

E suficient sa ne gandim ca astazi, un copil din 80 sufera de autism in Europa, iar in SUA rata copiilor bolnavi de diabet sau care sufera de alergii a crescut cu 300% in ultimii 20 de ani. Dupa cum observam, toate schimbarile acestea au compromis in timp sanatatea copiilor nostri, au compromis sistemul lor imunitar.

Suplimentele alimentare reprezinta astazi cea mai eficienta modalitate prin care noi, ca parinti sau ca medici pediatri, putem sa sprijinim dezvoltarea sanatoasa a copiilor, deoarece prin intermediul suplimentelor alimentare le asiguram necesarul zilnic de nutrienti.

CSID: Care sunt cele mai mari greseli din alimentatia copiilor astazi?
Dr: M.C.:
Una dintre problemele curente ale societatii de astazi este legata de alimentatia necorespunzatoare a copiilor. Din cauza ritmului dinamic de viata al parintilor, copiii nu mai sunt supravegheati la fel de atent ca inainte si ajung sa consume de cele mai multe ori alimente de tip fast-food, care contin multe zaharuri, grasimi si substante chimice precum coloranti, indulcitori si arome artificiale.

Nici mamele nu au astazi la fel de mult timp ca inainte sa pregateasca mese consistente si sanatoase pentru familie. Astfel ca, deseori, cartofii prajiti si fripturile constituie principalul fel de mancare pentru intreaga familie. Asadar, alimentele nu asigura continutul nutritional necesar pentru cresterea sanatoasa a copiilor si de aceea, trebuie sa compensam acest deficit in dieta prin administrarea unor suplimente alimentare 100% naturale.

CSID: Este adevarat ca multi parinti din SUA le dau copiilor zilnic suplimente alimentare?
Dr. M.C.:
Da, este adevarat, dar mai mult decat atat, este absolut normal, avand in vedere ca tot mai multi parinti constientizeaza importanta suplimentelor alimentare pentru sanatatea copiilor lor.

CSID: Excesul de suplimente alimentare in combinatie cu o alimentatie nesanatoasa pot cauza obezitate?
Dr. M.C.:
Factorii principali care determina obezitatea copiilor sunt lipsa exercitiilor fizice si dieta saraca in nutrienti si cu continut ridicat de zaharuri, grasimi si aditivi alimentari. Cand un copil consuma alimente care nu contin toate vitaminele si mineralele necesare dezvoltarii sale, atunci organismul cere in continuare acesti nutrienti si copilul continua sa manance pana organismul obtine tot ceea ce are nevoie.

Prin administrarea suplimentelor alimentare, organismul primeste toti nutrientii de care are nevoie si copilul ajunge sa manance mai putin decat in cazul anterior, evitand obezitatea. Asadar, adevarul este exact opusul: prin administrarea suplimentelor alimentare se evita obezitatea la copii, doar alimentatia necorespunzatoare si lipsa activitatilor sportive conducand pe termen lung la aparitia acesteia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”