9 din 10 părinţi îşi pun în pericol copilul încă de la ieşirea din maternitate

Copiii, în special nou-născuţii, sunt pasageri fragili, din cauza faptului că le lipseşte tonusul muscular din jurul capului, gâtului şi măduvii spinării. De aceea, condiţiile lor de transportare trebuie să fie speciale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
9 din 10 părinţi îşi pun în pericol copilul încă de la ieşirea din maternitate

Conform AAP (Academia Americană de Pediatrie), 93% dintre părinţi îşi pun în pericol copilul încă de la ieşirea din maternitate.

Copiii, în special nou-născuţii, sunt pasageri fragili, din cauza faptului că le lipseşte tonusul muscular din jurul capului, gâtului şi măduvii spinării. De aceea, condiţiile lor de transportare trebuie să fie speciale.

Noua formulă a codului rutier obligă transportarea copiilor cu vârsta până în 12 ani, sau o înălţime sub 135 de centimetri, în scaune auto speciale.

Dacă până acum părinţilor nu le era amintită importanţa scaunului auto, odată cu Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, intrată în vigoare de la 15 ianuarie, aceştia vor fi amendaţi în cazul în care nu vor avea un scaun auto potrivit grupei de vârstă şi construcţiei copilului, instalat în maşină.

“Cele 5 puncte amendă în valoare de 487,5 RON şi 3 puncte penalizare sunt însă ultimul lucru la care părinţii ar trebui să se gândească în momentul în care cumpără un scaun auto.  Siguranţa copilului trebuie să vină pe primul loc!” spune Monica Ionescu, Manager al magazinului pentru copii Kidverse.ro.

“Chiar dacă instalarea şi utilizarea unui scaun auto poate să pară simplă şi intuitivă, în realitate poate fi mult mai complicat decât am crede, întrucât miza este viaţa propriului copil.” continuă ea.

Conform CDC (Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor), în cazul unei coliziuni, scaunul auto instalat corect poate reduce riscul de moarte a copiilor cu:

  • 71% la cei cu vârsta sub 1 an;
  • 54% la cei cu vârsta între 1 şi 4 ani;
  • 45% la cei cu vârsta între 4 şi 8 ani.

Top greşeli pe care le fac părinţii atunci când îşi pun copiii în scaunul auto

1. Părinţii nu cumpără scaunul auto potrivit


Mulţi părinţi nu ştiu, însă cumpărarea unui scaun auto este o misiune mult mai complexă decât pare la primă vedere.
Scaunul potrivit înseamnă:

–  asigurarea că este pentru grupa de vârstă şi greutatea potrivită (vezi Figura 1);
– asigurarea calităţii şi rezistenţei acestuia (în special dacă scaunul cumpărat nu este unul nou);
– asigurarea compatibilităţii dintre acesta şi modelul de maşină (dacă scaunul auto  are sistem de montare ISOFIX universal, semi-universal, specific modelului de maşină, sau se prinde cu centura de siguranţă clasică).

De aceea, în momentul cumpărării unu scaun auto nou, este extrem de important să îi menţionezi vânzătorului pe lângă vârsta, greutatea şi înălţimea copilului, şi marca şi modelul maşinii.

2. Părinţii nu citesc instrucţiunile de instalare şi utilizare

Mulţi părinţi cad în mirajul intuiţiei şi consideră că nu mai este necesar să citească instrucţiunile de instalare a scaunului auto. Mai rău de atât, le citesc pentru a-l instala în ultima clipă, chiar înainte să îşi transporte nou-născutul de la maternitate, moment în care părintele este copleşit de emoţii şi de oboseală. În aceste cazuri, riscul de instalare greşită a scaunului auto este foarte ridicat.

3. Părinţii nu verifică data de expirare a scaunului auto

Ceea ce mulţi părinţi nu ştiu este faptul că majoritatea scaunelor auto expiră la 6 ani după fabricare. Acest aspect e important de verificat în cazul în care se cumpără un model mai vechi, sau se ia în considerare oferirea scaunului cadou
unor rude sau unor prieteni.

4. Părinţii cumpără sau primesc scaune auto la mâna a doua fără a le cunoaşte istoricul

Cumpărarea sau primirea în dar a unui scaun auto căruia nu îi cunoaştem istoricul vine cu un risc foarte mare, risc pe care majoritatea părinţilor nu îl iau în calcul. Riscurile sunt ca scaunul să fi fost implicat într-un accident, să aibă un termen de valabilitate expirat sau să vină fără anumite accesorii şi instrucţiuni de instalare.

În cazul unui scaun la mâna a doua, chiar dacă exteriorul arată bine, interiorul poate fi deteriorat fără ca acest lucru să fie vizibil. Nu în ultimul rând, faptul că nu se cunosc condiţiile în care acesta a fost păstrat reprezintă un factor mare de risc.
Standardele de siguranţă a scaunelor auto evoluează şi ele, iar un scaun vechi ar putea să nu ofere acelaşi grad de siguranţă ca unul nou.

5. Părinţii nu aruncă scaunul imediat după un accident

Cel mai indicat lucru pe care trebuie să-l faci cu un scaun auto care a fost implicat într-un accident este să îl arunci şi să îi tai centura pentru a te asigura că nu este „reciclat” mai târziu de către altcineva. Oricât de minuţioasă ar fi verificarea unui scaun care a fost implicat într-un accident, pot exista fisuri în interiorul suportului de plastic care nu sunt vizibile cu ochiul liber, şi care pot pune în pericol viaţa copilului în cazul unui nou impact.
Când vine vorba de viaţa copiilor, este indicat să ne informăm corect. 

Află care sunt toate celelalte greşeli de folosire ale scaunului auto pentru copii!

Împărtăşeşte aceste informaţii cu prietenii tăi care sunt părinţi şi ajută-i să fie precauţi cu privire la siguranţa copiilor în maşină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”