7 motive pentru a-i lua copilului tău un animal de companie

Mai mult ca sigur copilul tău îşi doreşte un animal de companie, iar tu nici măcar nu vrei să auzi de această altă responsabilitate. Te bântuie gândul că probabil casa va fi plină de păr de animal şi vei fi nevoită să ai grijă de încă un suflet. Însă animalele de companie sunt o modalitate ideală de a-ţi învăţa copiii aspecte precum responsabilitatea şi empatia. De fapt, un animal de companie nu este nici pe departe o idee rea pentru micuţul tău – află şi de ce!
  • Publicat:
  • Actualizat:
7 motive pentru a-i lua copilului tău un animal de companie

Mai mult ca sigur copilul tău îşi doreşte un animal de companie, iar tu nici măcar nu vrei să auzi de această altă responsabilitate. Te bântuie gândul că probabil casa va fi plină de păr de animal şi vei fi nevoită să ai grijă de încă un suflet. Însă animalele de companie sunt o modalitate ideală de a-ţi învăţa copiii aspecte precum responsabilitatea şi empatia. De fapt, un animal de companie nu este nici pe departe o idee rea pentru micuţul tău – află şi de ce!

Animalele de companie oferă dragoste necondiţionată

Ele nu judecă şi reprezintă (în mod special pentru copiii singuratici) sau copiii care dezvoltă rivalitate fraternă sau suferinţă emoţională, un sprijin şi un confident de încredere. Un animal de companie poate alina, oferi sprijin şi poate asculta necazurile copilului.
Un animal de companie poate învăţa un copil că nu trebuie să-şi verse mânia asupra celor din jur
Unii copii devin agresori şi dacă nu dispun de un loc sigur pentru a-şi împărtăşi cele mai profunde emoţii, pot să le proiecteze asupra altor copii. Ca urmare a faptului că un animal de companie îşi va iubi stăpânul (în acest caz, copilul), indiferent de ceea ce va spune el, animalul va continua să reprezinte un confident şi un loc sigur în care să-şi transpună verbal temerile şi mânia.

Dobândirea empatiei cu ajutorul animalelor de companie

Grija pentru un animal de companie care este realmente dependent de tine te va învăţa să empatizezi. Copilul tău învaţă să citească nevoile animalului de companie: este înfometat? Are nevoie să iasă afară? Poate că animalul de companie este speriat de vânt, ploaie sau zăpadă şi trebuie să fie mângâiat. Mai mult decât atât, empatia este o abilitate care poate fi învăţată şi o abilitate care deseori le lipseşte copiilor mânioşi/agresori.

Un căţeluş poate învăţa copilul aspecte precum încrederea şi responsabilitatea

Copiii pot câştiga încredere, având responsabilitatea de a se îngriji de un animal de companie. Cei cu vârste de până la trei ani pot să gestioneze sarcini simple, cum ar fi umplerea apei şi a bolurilor de hrană pentru prietenul patruped. Pe măsură ce copilul tău creşte, sarcinile lui vor creşte în dificultate, ceea ce va fi cu adevărat benefic.

Animalele pot ajuta la socializarea copiilor şi la creşterea abilităţilor verbale

Probabil ai văzut şi tu cazuri de copii mici care învaţă să vorbească încercând să comunice cu animale de companie. În acest fel, prietenii cu patru lăbuţe oferă mai mult decât un suport social şi emoţional – acestea oferă şi sprijin cognitiv al limbajului pentru copii.

Animalele de companie (şi animalele în general) pot avea rol terapeutic pentru copii

Studiile au arătat că animalele de companie pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, accelerarea timpului de recuperare şi reducerea stresului şi anxietăţii. Observăm acest lucru la copiii mai agitaţi şi copiii cu autism în mod special.

Îmbogăţirea calităţii relaţiilor cu familia

Unul dintre cele mai mari beneficii ale animalelor de companie este adesea neaşteptat, chiar şi pentru părinţii care au crescut în jurul animalelor: pot ajuta familiile să crească mai puternice şi mai apropiate. Un animal de companie este adesea punctul central al activităţilor pe care familiile le fac împreună. Toată lumea ia câinele la o plimbare sau se coboară pe podea şi se joacă cu el. Există chiar şi beneficii în a viziona pur şi simplu o pisică urmărindu-şi coada sau un peşte înotând în rezervorul său. Timpul petrecut astfel oferă un minunat potenţial de încetinire a ritmului agitat al vieţii moderne. Dacă cineva întreabă ce ai făcut, ai putea răspunde „nimic”. Şi în această epocă a copiilor şi a părinţilor care se află în permanenţă în mişcare, „nimic” nu poate fi un lucru cu adevărat important.

Animalele de companie pot contribui la menţinerea sănătăţii copilului tău

Potrivit unui studiu realizat de Dennis Ownby, medic pediatru şi şef al Departamentului de Alergologie şi Imunologie al Colegiului Medical din Georgia, animalele de companie scad riscul unui copil de a dezvolta anumite alergii. Cercetările sale au urmărit un grup de 474 de copii de la naştere până la vârsta de 7 ani. El a descoperit că toţi copiii care au fost expuşi la doi sau mai mulţi câini/pisici ca bebeluşi au fost mai puţin susceptibili de a dezvolta alergii comune, asemenea copiilor care nu aveau animale de companie Copiii care aveau animale de companie acasă au avut mai puţine teste cutanate pozitive la alergenii de animale de companie şi alergeni de origine animală, precum şi la alergeni din aer liber, cum ar fi iarba. Alte studii au sugerat că o expunere precoce la animalele de companie poate scădea riscul unui copil de a dezvolta astm.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”