3 probleme comune care dau simptome de ADHD

ADHD este o problemă extrem de frecventă, din ce în e mai mulţi copii cu vârste între 4 şi 17 ani fiind diagnosticaţi cu această afecţiune.
  • Publicat:
  • Actualizat:
3 probleme comune care dau simptome de ADHD

Pentru că deficitul de atenţie afectează viaţa copilului pe mai multe planuri, nu este deloc surprinzător faptul că din ce în ce mai mulţi părinţi observă că acesta are probleme de concentrare, că este mai activ sau mai impulsiv faţă de copiii de aceeaşi vârstă, are probleme la şcoală şi interacţionează mai dificil cu ceilalţi. Şi la fel de firesc este faptul că primul impuls este să meargă la medic, convinşi fiind că cel mic suferă de ADHD

Doar că ADHD-ul nu este singura problemă care poate cauza dificultăţi de concentrare, tulburări comportamentale şi scăderea performanţelor şcolare. Există o serie de alte probleme care pot da simptome asemănătoare cu cele ale ADHD-ului, motiv pentru care este esenţial să se facă o anamneză completă înainte de a se da un astfel de diagnostic. Iată trei probleme comune care mimează simptomele de ADHD:

Probleme cu somnul

Copiii care nu dorm suficient sau a căror somn nu este de calitate pot avea probleme de concentrare, reţin lucruri noi cu mai mare dificultate şi au, cel mai adesea, probleme de comportament. Şi micuţii care sforăie în mod regulat, nu doar atunci când au un episod de răceală, ar trebui evaluaţi de un pediatru, mai ales dacă există pauze de respiraţie în timpul somnului.

Iar părinţii de copii mai mari trebuie să se asigure că aceştia dorm cel puţin 8 ore pe noapte şi nu stau treji până târziu, cu ochii în telefon. Aşa că, dacă observi simptome care te-ar putea duce cu gândul la ADHD, verifică mai întâi calitatea somnului copilului tău.

Probleme auditive

Dacă nu auzi bine, este complicat să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău şi este foarte uşor ca atenţia să îţi fie distrasă. Deşi astăzi din ce în ce mai mulţi copii au parte de screening auditiv încă de la naştere, există o serie de probleme auditive care se pot declanşa oricând, în urma unor banale infecţii ale urechii. Acesta este motivul pentru care, dacă observi că cel mic are probleme comportamentale sau de învăţare, ia în calcul şi un control care să îţi confirme că auzul lui este normal.

Depresie sau anxietate

Este dificil să te concentrezi atunci când eşti trist sau permanent îngrijorat, aşa că nu este deloc neobişnuit ca un copil depresiv sau anxios să aibă tot felul de probleme. Din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi sunt diagnosticaţi cu depresie, iar numărul celor care suferă de anxietate este chiar mai mare.

Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că mulţi dintre copiii şi adolescenţii cu depresie şi anxietate nu sunt diagnosticaţi şi trataţi corespunzător. Din acest motiv, ca parte a evaluării pentru a stabili diagnosticul de ADHD orice copil sau adolescent trebui să treacă printr-o evaluare a sănătăţii mintale.   

Foto: pixabay.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”