Trucul genial al gospodinelor! Cum sa scoți petele de transpirație cu oțet si lămâie

Indiferent dacă e vorba de urme proaspete sau petele de transpirație mai vechi, petele de deodorant sunt o adevarata bătaie de cap. Iată cum sa le scoți.
  • Publicat:
Trucul genial al gospodinelor! Cum sa scoți petele de transpirație cu oțet si lămâie
Trucul genial al gospodinelor! Cum sa scoți petele de transpirație cu oțet si lămâie

Indiferent dacă e vorba de urme proaspete sau petele de transpirație mai vechi, petele de deodorant sunt o adevarata bătaie de cap, mai ales pentru că tind să apară când te grăbești să ieși pe ușă. Data viitoare când observi o dâră albă pe cămașa, nu te panica. Îți împărtășim cele mai bune sfaturi de spălare pentru a îndepărta petele de deodorant de pe cămăși, bluze sau tricourile preferate.

Petele de deodorant vs. petele de antiperspirant

Înainte de a discuta metodele de îndepărtare a petelor este important să facem diferența între petele de deodorant și petele de transpirație. Dacă folosești un spray aerosol, un gel roll-on sau orice produs etichetat ca fiind „invizibil”, de obicei poți evita petele de deodorant pe haine sau, cel puțin, clasicele urme albe enervante care apar pe hainele închise la culoare.

Cu toate astea, nu înseamnă că ești imun la petele de transpirație. Ele sunt responsabile pentru acele pete galbene care se formează chiar în interiorul subsuorilor bluzelor deschise la culoare. Aceste pete sunt, de obicei, cauzate de aluminiu, un ingredient inclus în partea antiperspirantă a multor deodorante și care reduce excesul de transpirație. Desigur, ceva transpirație tot scapă prin pori, iar sarea pe care o conține provoacă o reacție chimică atunci când se amestecă cu aluminiul.

În timp ce dârele albe de la deodorantele stick sunt o pacoste, le poți șterge ușor, mai ales când o faci imediat. Petele de transpirație învechite sunt mai dificil de tratat, dar nu arunca încă acele cămăși îngălbenite!

Cum să îndepărtezi petele de deodorant de pe cămăși

Din fericire, reziduurile albe de pe un top închis la culoare sunt ușor de eliminat. Dacă nu ai timp să alegi altceva de purtat, încearcă să freci urmele cu unul dintre următoarele obiecte de uz casnic:

  • Altă parte a materialului în sine
  • O cârpă umedă, burete sau șervețel pentru bebeluși
  • Un șervețel uscat
  • O pereche de ciorapi
  • O dischetă de bumbac înmuiată în alcool (dacă nu este un material delicat, atunci vei dori să eviți curățarea cu alcool).

Cum să previi petele de deodorant

  • Încearcă o formulă nouă: Pentru a elimina urmele albe, schimbă deodorantul solid cu un spray, gel sau formulă invizibilă. Pentru a elimina petele de transpirație, ia în considerare trecerea la un deodorant fără aluminiu pentru a evita reacția chimică ce cauzează decolorarea.
  • Folosește cantitatea potrivită: Ai putea crede că aplicarea mai multor straturi de deodorant în zilele lungi ajută la minimizarea transpirației, dar poate afecta negativ cămășile tale. Dacă deodorantul conține aluminiu, mai mult produs înseamnă pur și simplu că există mai mult pentru a se amesteca cu transpirația și bacteriile, ducând la pete galbene în subsuori.
  • Lasă deodorantul să se usuce: După aplicarea deodorantului, așteaptă până se usucă complet înainte de a te îmbrăca pentru a preveni transferul acestuia pe top. În grabă? Usucă-ți cu atenție subsuorile cu un uscător de păr setat pe rece pentru a accelera procesul.
  • Curată petele cât mai repede: Cu cât speli mai repede un top despre care știi că este predispus la pătare, cu atât mai bine, deoarece cu cât stă mai mult, cu atât mai mult timp are pata să se fixeze. 

Cum să îndepărtezi petele de transpirație

Îndepărtarea petelor de transpirație este puțin mai complicată decât petele simple de deodorant, dar nu sunt imposibil de îndepărtat. Încearcă una dintre aceste metode pentru a elimina petele de transpirație enervante de pe hainele tale.

  • Amestecă bicarbonat de sodiu, peroxid de hidrogen și apă: Pentru cămășile albe, poți scoate aceste pete greu de îndepărtat amestecând o soluție de părți egale de peroxid de hidrogen 3%, bicarbonat de sodiu și apă. Ar trebui să torni cu atenție apă clocotită pe pete. Asta ar trebui să înmoaie acumularea de transpirație și apoi poți aplica rapid soluția în timp ce petele sunt încă fierbinți. După cinci minute, spală cămașa în mașină cu înălbitor. Dacă petele au fost acolo de ceva timp sau subsuorile sunt dramatic decolorate, este posibil să fie nevoie să speli cămașa de una sau două ori mai mult pentru a le îndepărta complet.
  • Folosește oțet alb: Dacă pata de antiperspirant este relativ nouă, încearcă această metodă care folosește doar un obiect de uz casnic. Plasează cămașa pătată de transpirație într-un bazin și înmoaie-o în oțet alb pentru aproximativ o oră. Apoi, îndepărtează petele de la subsuori cu o perie mică, cu peri moi, cum ar fi o periuță de dinți. Odată ce ești mulțumit de rezultate, spală cămașa ca de obicei.
  • Amestecă suc de lămâie și apă: Sucul de lămâie poate fi folosit pentru a curăța o multitudine de lucruri din casă. Una dintre armele sale secrete este efectul de înălbire, așa că poate funcționa pentru a îndepărta petele de transpirație de pe cămășile albe. Amestecă părți egale suc de lămâie și apă și aplică pe zonele decolorate. După o jumătate de oră, spală-le în mod obișnuit.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc